Ezért van szükség szexfelügyelőre a forgatásokon

2021.11.18. 17:25

A Trónok harca 2011-ben indult az HBO-n, és a tévécsatorna egyik zászlóshajója volt. A George R. R. Martin regényein alapuló produkció első néhány évadában a látványos csatajelenetek helyett inkább a tárgyalótermekben folyó intrika és a meztelenkedés dominált. Voltak olyan jelenetek, amelyek még a színészeknél is kicsapták a biztosítékot. A Jaime Lannistert alakító Nikolaj-Coster Waldau például megalázónak nevezte azt a snittet, amikor a szőke hercegnőt, Daeneryst (Emilia Clarke) erőszakosan magáévá tette nászéjszakájukon a Jason Momoa által játszott Khal Drogo.

Gemma Whelan, akit a sorozatban Yara Greyjoy szerepében láthattunk, nemrég állt a nyilvánosság elé. A korábban a budapesti PlayIT-en is vendégeskedő színésznő a Guardiannek mesélt arról, hogy annak idején mennyire kaotikus volt a Trónok harca szexjeleneteinek forgatása.

Annyit mondtak nekünk, hogy amikor elhangzik, hogy „…és forog!”, akkor adjunk bele mindent. Sűrűn előfordult emiatt, hogy káoszba fulladt a sorozat intim jeleneteinek felvétele. Volt egy jelenet, amire tisztán emlékszem. Egy bordélyházban játszódott, és a másik nő, aki benne volt, annyira sokat mutatott magából, hogy beszélnünk kellett a részletekről: hova nézzen a kamera, mennyi meztelenkedésbe egyezik bele

– kezdte a színésznő, majd eljutott az igazán aggályos részig.

„Az egyik rendező odajött, és azt mondta, harapj bele egy kicsit a mellébe, csapj rá a fenekére, aztán távozhat is a színről!”

A Trónok harca egykori mellékszereplője hozzátette: mindig fontosnak tartotta, hogy színész társaival átbeszélje, meddig hajlandók elmenni a felvételek során. Whelan a sorozatbeli testvérét, Theont alakító Alfie Allent is dicsérte. A második évadban történt, hogy Theon – nem tudva arról, hogy a nővérével ül egy lovon – durván kikezdett Yarával. Allen azonban végig odafigyelt kolléganőjére, és minden egyes mozdulatáról egyeztetett vele.

Pontosan ezért van nagy szükség az intimitáskoordinátorokra

Az HBO a Trónok harca utolsó évados fináléja után nem sokkal, 2018 őszén jelentette be, hogy minden egyes filmjükben és sorozatukban, amelyben intim jelenet van, olyan szakembereket, úgynevezett intimitáskoordinátorokat fognak alkalmazni, akik ezeket a snitteket felügyelik. A csatorna először a Fülledt utcák című drámasorozat második évadában alkalmazott intimitáskoordinátort. A produkció merész témát, az amerikai pornóipar felemelkedését dolgozta fel a hetvenes, nyolcvanas években. A szériában ennek megfelelően rengeteg 18+-os jelenet volt. A produkcióban Maggie Gyllenhaal is egy utcán dolgozó örömlányt alakított, aki később a saját kezébe vette az irányítást.

Nemcsak az HBO, hanem más nagy filmstúdiók és streamingszolgáltatók, mint például a Netflix és a Hulu is alkalmaznak intimitáskoordinátorokat, akiknek a feladata nem más, mint hogy

már a forgatások előtt egyeztessenek a szereplőkkel, és a vetkőzős vagy szexjelenetekben egyetlen olyan mozdulat se történjen, amelyet nem terveztek be A PRÓBÁKON.

A Netflixen hatalmasat durrant a Vágyak/Valóság című széria, amelyben Sarah Shahi unatkozó családanyát játszott, aki visszasírja dorbézolással töltött fiatalkorát. A produkció egyetlen epizódjában több meztelenkedés volt, mint más sorozatban egy évad alatt, így természetes volt, hogy Casey Hudecki csatlakozott a stábhoz. Az intimitáskoordinátornak rengeteg munkája volt, és különösképp arra kellett odafigyelnie, hogy a női élvezetet, amely a történet középpontjában állt, megfelelően ábrázolják.

Erre kijelölt szakember segített a Szexoktatás és A Bridgerton család első évadának forgatásán is. Utóbbiban a két főszereplő, Hastings hercege és Daphne Bridgerton sűrűn gabalyodtak egymásba. Phoebe Dynevor elmondása szerint sokat segített neki, hogy alaposan egyeztetettek az intimitáskoordinátorral, akivel a szexjelenetek megtervezése olyan volt, mintha egy táncjelenet koreográfiáját találták volna ki, ahol egyetlen ballépés sem történhet.

„Kétségbeesett voltam, profinak akartam tűnni, így bármit elvállaltam, amire megkértek. Úgy voltam vele, hogy majd később sírok miatta a vécén, úgysem tudja meg senki”

– nyilatkozta a Trónok harcában Daeneryst alakító Emilia Clarke, aki – miután megjárta Star Warst –,  nemrég a Marvel Filmes Univerzumához csatlakozott.

Ezeknek az időknek, amikor a forgatásokon szinte abba kényszerítik bele a színészeket, amibe akarják, már vége. Épp a Marvel új szuperhősös filmje, az Örökkévalók készítője, Chloé Zhao volt kénytelen nemrég amiatt magyarázkodni, hogy az MCU első szexjeleneténél miért nem vették igénybe intimitáskoordinátor segítségét. A készítő a fényviszonyokra hivatkozott, amikor azt mondta, elsőre fel kellett venniük Ikaris (Richard Madden) és Sersi (Gemma Chan) szeretkezését.

Mostanra ott tart a filmipar – és ez előremutató és progresszív fejlemény –, hogy a publikum jobban ráncolja a szemöldökét amiatt, ha nem alkalmaznak intimitáskoordinátort egy forgatáson, mint ha igen.  • Hírek
  • Hírek