Szemtelenül másolja a Stranger Thingset az HBO új sorozata

2021.11.26. 19:05

2016-ban mutatta be a Netflix a Stranger Things első évadát, mostanra pedig kijelenthető, hogy a sorozat műfajteremtő alkotás lett. A Duffer testvérek produkciója erősen épített a nosztalgiára, hiszen a nyolcvanas években játszódott, a főszerepekben legalább annyira szerethető gyerekek voltak láthatók, mint egy átlag Stephen King-horrormesében, és a misztikus körítés sem maradt ki.

A Stranger Thingset másolni mára igazi divat lett, ezt tette a Szellemirtók – Az örökség és a nemrég az HBO Maxon debütált Paradise (eredeti címén Paraíso). Ez utóbbit vettük górcső alá, mert a spanyol széria előzetese alapján úgy tűnt, mintha az alkotók a Netflix sikersorozatát fogták volna, és egy CTRL + C, CTRL + V billentyűkombinációval lekopizták volna. A valóságban azért a Paradise-nak is megvan a maga hangulata és bája, de mindkettő nagyon erősen támaszkodik a Stranger Thingsre.

A Paradise története 1992-be kalauzol, a spanyol Levante városába. A helyzet közel sem átlagos, három tizenéves lány, Sandra, Elena és Malena ugyanis szőrén-szálán eltűnt a helyi szórakozóhelyről, és senki sem tudja, hol lehet. A rendőrségi nyomozás meddő, épp ezért Sandra öccse, egy Javi nevű srác és haverjai veszik kezükbe a dolgokat. Vagyis inkább csak vennék, mert a pilotepizód végén talált misztikus titokba még az ő bicskájuk is beletörik, és értetlenül állnak, hogy most akkor mi lesz.

Ha a felszínt kapargatjuk, akkor a Paradise nagyjából tényleg ugyanaz, mint a Stranger Things, a Netflix sikersorozata nélkül a spanyol utód nem jöhetett volna létre. A fényképezés nagyon hasonló, ugyanúgy szól a szintizene, ugyanúgy kívülálló gyerekek a főszereplők, akik valami túlvilágiba tenyerelnek. Sőt még a köztük lévő dinamika is hasonló, hiszen Javi és Bea között nagyjából ugyanolyan romantikus kapcsolat alakul ki, mint Mike-nál és Elevennél. A párhuzamok itt nem állnak meg, Javi apja, Mario a marcona seriffhez, Hopperhez hasonlóan keveredik bele az ügybe.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a Paradise-t is megszórták a készítők egy-két popkulturális utalással. Ezek közül csak mosolyogni lehet azon, amikor a Paula Costa nevű csendőrnő, aki épp készül elköltözni, születésnapjára egy Terminátor-kazettával lepi meg Javit, aztán pedig megígéri neki, hogy meghívja Valenciába, ahol majd megnézhetik közösen a Terminátor 2-t a moziban.

Nagy különbség azért a Netflix sorozatához képest, hogy hiába dübörög folyamatosan a Paradise-ban a háttérben a szintipop, mégis egy tengerparti mediterrán városkában járunk, így a hangulat leheletnyit, de más. A szereplők is egy picit idősebbek, mint a Stranger Thingsben, és ahogy az elején említettük, amit találnak a night clubban, ahonnan a lányok eltűntek… Megéri azt az egy órát, amit az ember rászán a pilotra.

Azt hozzá kell tenni, hogy tényleg annyira groteszkül csavarták ki a Stranger Thingset az írók az első rész végi nagy fordulatnál, hogy csak a fejünket bírtuk fogni. vajon a továbbiakban lesz bármilyen eredeti húzás a Paradise-ban? Ezt mindenki fedezze fel magának.

Ha valaki egyszerűen nem bírja kivárni, hogy megérkezzen a Netflixre a Stranger Things negyedik évada, üljön ennek neki, minden hiányát pótolni fogja. Szemtelen másolat ez a sorozat, de arra pont jó, hogy kibírjuk addig, míg 2022-ben visszatérnek Elevenék.

A Paradise-t eredetileg idén nyáron mutatta be a Movistar+ Spanyolországban, ősszel pedig az HBO Max is elérhetővé tette az első évadot, ahová angol felirattal került fel a sorozat. Így nyelvtudás kell hozzá, és hazánkban csak VPN-nel lehet hozzájutni, elköltözni azért nem érdemes miatta.  • Vennék
  • Bankszámla