Kitört a botrány, miután véletlenül cenzúrázták Harley Quinn önálló filmjét

2021.11.30. 19:59

A 2016-ban mozikba került Öngyilkos osztag-film nagy vállalkozás volt. David Ayer alkotása ugyanis az addigi képregényadaptációktól eltérően egy szupergonoszokból álló csapatot állított a középpontba. A produkció még Oscar-díjat is nyert, a végeredmény azonban inkább hasonlított egy hosszúra nyújtott videoklipre, mint egy tényleges filmre. Csak hab a tortán, hogy iszonyú nagy neveket tékozoltak el a készítők, a szereplőgárda olyan sztárokból állt, mint Will Smith, Jared Leto, Joel Kinnaman, Viola Davis, vagy éppen a modellből színésszé avanzsált Cara Delevingne.

Egyvalakit kihagytunk a felsorolásból, az ausztrál szépséget, Margot Robbie-t, aki Joker barátnője, Harley Quinn bőrébe bújt. Ő volt talán az eredeti Öngyilkos osztag egyetlen erős pontja, és a popkultúrába is beletenyerelt, a mai napig nem lehet úgy kimenni egy Conra, hogy ne lenne legalább egy olyan cosplayes, aki a karakternek öltözött. Nem is csoda, hogy a James Gunn által rendezett rebootra megtartották Harley Quinnt, sőt, korábban a Ragadozó madarakban is főszerepelt a harsány nőszemély.

Épp a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) miatt tört ki nemrég a botrány, az HBO Maxra ugyanis a film cenzúrázott verziója került fel. A hivatalos közlés szerint véletlenül.

Nem ez az első alkalom, hogy egy filmet cenzúrázik egy streamingszolgáltató, a Netflix korábban a Vissza a jövőbe II-ből töltött fel egy olyan változatot, amelyből kimaradt egy jelenet, ahol a Michael J. Fox által játszott Marty McFly véletlenül egy felnőtteknek szóló magazinba, az Oh La Lába lapoz bele, és lát alulöltözött nőket benne.

Akkor sokan azt hitték, hogy a Netflix szándékosan rakta fel a vágott verziót. A nézők jelzésére viszont az online videotár javította a hibát, a cég elmondása szerint a Universal-stúdiótól kaptak rossz változatot.

A Ragadozó madarak olyan szuperhősös filmekhez hasonlóan, mint a Logan, a Deadpool, és a Joker, R-kategóriás korhatárbesorolással rendelkezik. Vagyis gyerekeknek nem ajánlott, a benne látható erőszak, a káromkodások és a szexualitás ábrázolása miatt. A produkciónak a TV-14-es változata került fel az HBO Maxra,

és egy vicces jelenetet cenzúráztak ki, melyben a Rosie Perez által játszott Montoya-detektív visel egy olyan pólót, amin az a felirat, hogy „ezért borotváltam le a tökeimet?”

Mutatjuk alább az elhomályosított verziót:

Az, hogy a nézők ilyenkor automatikusan feltételezik, hogy a streamingszolgáltató cenzúrázik, köszönhető a Disney+ korábbi húzásának. A jövőre hazánkba is érkező online videotár ugyanis egy Tom Hanks-filmet, a Csobbanást (Splash) rövidítette meg. Az 1984-es produkció a Kis hableány modernizált változata tulajdonképpen, melynek egyik jelenetében Madison (Daryl Hannah) feneke is látszódik. Ezt szedte ki a Disney+, mégpedig úgy, hogy a színésznő haját CGI-vel annyira meghosszabbították, hogy eltakarja a hátsó fertályát.

Ezt is érdemes megnézni:

Az HBO Max azóta feltöltötte a Ragadozó madarak R-besorolású változatát az Engadget beszámolója alapján, így a világ visszatért a rendes kerékforgásába. A film körül egyébként még a premierje idején sem volt ekkora felhajtás, a Harley Quinn-sztori ugyanis megbukott a pénztáraknál.  • Vennék
  • Hírek