Felkerült a Netflixre a világ legnyomasztóbb filmje

2021.12.27. 07:42

December közepén debütált a Netflixen A világítótorony (The Lighthouse) című filmdráma. A produkciót Magyarországon először a miskolci Cinefesten vetítették anno, a beteges és rendkívül nyomasztó hangulatú horrorfilm sokak szerint 2019 egyik legjobb alkotása volt. A világítótorony rendezője Robert Eggers (The Witch) volt, aki testvérével, Maxszel rakta össze az 1890-es évekbe kalauzoló történetet.

A film két főszereplője a többször is Oscar-díjra jelölt Willem Dafoe, akinek a zsenialitásáról legutóbb a Pókember: Nincs hazaútban bizonyosodhattunk meg, és a legközelebb a Batmanben látható Robert Pattinson. A történet szerint egy kis sziklán álló világítótoronyba érkezik két furcsa fickó, aki az elhagyatott épületben teljesít majd szolgálatot: egyikük egy nagy tapasztalattal rendelkező öregebb férfi, Tomas Wake (Dafoe), másikuk pedig egy korábban favágóként dolgozó ifjonc, Ephraim Winslow (Pattinson).

A világítótorony kettejük kapcsolatát dolgozza fel, azt, hogy Thomas hogyan kezdi el ugráltatni az elejétől kezdve az újonc Ephraimot, aki egyre nehezebben viseli a toxikus légkört és a magányt. A férfiak helyzetét az sem segíti, hogy folyton szakad az eső, szinte végig be vannak zárva az épületbe, így a kétórás játékidő alatt

elég csúnyán eluralkodik rajtuk a klausztrofóbia, ami hisztérikus alkoholizálásba, majd a végén totális őrületbe csap át.

Robert Eggers filmjében nehéz megmondani, mi a valóság, és mi az, ami csupán lázálom. Ez plusz feszültséget ad hozzá a sztorihoz, mivel a világítótorony két dolgozója végig meg van győződve róla, hogy a másik fél a kattant. Az őrült fickó titulusára egyértelműen Ephraim az esélyesebb, ő az a furcsa párosból, aki partra vetett sellőkről hallucinál, és egyre tébolyodottabb szemmel sikálja az állandóan mocskos padlót.

Nem csoda, hogy Robert Pattinsont A világítótoronyban nyújtott alakítása után az egekig magasztalta a szakma, a színész rég maga mögött hagyta már az Alkonyatot, és egész jó drámai színésznek számít Hollywoodban. Szinte biztos, hogy a fiatal sztár a Matt Reeves-féle Batmanben is képes lesz Bruce Wayne eddig nem látott, új oldalát megvillantani.

A produkció nemcsak azért ragadja torkon az embert, mert végig fekete-fehérben láthatjuk a groteszk horrort, hanem mert az 1:19:1-es képaránytól nekünk, nézőknek is könnyen bezártságérzetünk lehet. A világítótornyot a 92. Oscar-gálán a Legjobb fényképezés kategóriában jelölték annak idején, és bár nem nyert, a kiváló zenékhez és az intim alakításokhoz tényleg rengeteget hozzátett a nagyszerű operatőri munka, ez tagadhatatlan.

A világítótorony magyar felirattal elérhető a Netflixen.