Ennél pocsékabb filmet nem láttunk mostanában a Netflixen

2022.01.16. 08:40

Nem kellett hozzá sok, mindössze két nap, hogy a Netflix új thrillerje, az Arcátlan (Brazen) átvegye hazánkban az online videótár napi top 10-es listáján a vezetést. Nemcsak Magyarországon történt így, hanem számos másik országban is, például az Egyesült Államokban, ami miatt a főszereplő, Alyssa Milano egy örömködő bejegyzést is közzétett a közösségi médiában.

Az Arcátlan egy Nora Roberts-történet adaptációja. Ha valaki nem ismerné az amerikai írónőt, Roberts eddig 225-nél is több romantikus könyvet jegyez. Ennek megfelelően arra számítottunk, hogy a Netflix újdonsága nagyjából egy átlag, a Filmcafén vetített alkotás színvonalát üti majd meg. Ezt a thrillert azonban túlbecsültük, mert még ennél is rosszabb lett.

A film az idehaza is megjelent, Tünékeny szerelem című könyvet ülteti a képernyőre. A történet szerint egy népszerű krimiírónő, Grace (Alyssa Milano) meglátogatja rég nem látott nővérét. Kathleen (Emilie Ullerup) azonban nincs túl jó passzban, épp a gyerektartás miatt pereskedik férjével, ráadásul a nő pajzán titkot rejteget: tanári munkája mellett éjszakánként dominaként vonaglik a webkamerája előtt, amit felajzott férfiak néznek az interneten keresztül.

Ennyire bugyuta alkotást nem láttunk mostanában a Netflixen, pedig jó pár filmjük és sorozatuk súrolta a nézhetetlenség határát. Az Arcátlan viszont mindegyiket alulmúlja. A főszereplő, Alyssa Milano nagyjából annyira unottan játszik végig, mintha az lett volna a feladata, hogy a telefonkönyvet olvassa fel, és ez sajnos a szereplőgárda többi tagjáról is elmondható.

Az Arcátlan kicsit olyan lett, mint egy, a 2000-es évek elején készített krimisorozat.

Durva, hogy ehhez képest még a CSI és NCIS sorozatok is magasabbra tették a lévet, pedig azok is rettenetesen felejthető produkciók voltak.

A Netflix új thrillerjének alkotói, úgy tűnik, mintha nem is próbálkoztak volna. Egy tucatterméket tettek le az asztalra, és láthatóan ez a stábból senkit sem zavart. Az érzelmi csúcspontok egyáltalán nem működnek a sztoriban, amikor a Desiree álnéven működő nagy tesót meggyilkolják, Alyssa Milano egyszerűen képtelen jól eljátszani az összetört húgot. Ezt követően a krimiszálnak kellene előrevinnie a filmet, de egyszerűen nem sikerül építeni a feszültséget,

így unottan rántjuk meg a vállunkat, amikor kiderül, hogy sorozatgyilkos vadászhat az online szexmunkásokra.

Érdekes lehetett volna, ha a nappal tanárnő/családanya, éjszaka vadul vonagló, a pornóipar által kihasznált nők tragédiájáról tudtak volna valami újat mondani az írók. Ilyen irányú törekvés azonban nem volt bennük, egyszerűen az volt a cél, hogy összerakjanak egy némileg erotikus, középszerű thrillert, aminek a végén még Alyssa Milanóra is ráaggatják a domina bőrszerkót. Ekkorra viszont valószínűleg a közönség 90 százaléka már azzal van elfoglalva, hogy megkeresse a távirányítót, és kinyomja ezt a pusztítóan semmilyen borzalmat.

A filmes iskolákban elrettentő példaként lehet majd mutogatni az Arcátlant. Itt egy krimi, ami kicsit sem izgalmas. Van benne erotika, de kicsit sem túlfűtött. Na, meg igazoltak a produkcióba színészeket, de ők is annyira csak a pénz miatt vállalták el a melót, hogy meg se próbáltak játszani a kamerák előtt.

A Netflix új filmje, az Arcátlan igyekszik széles közönséget célozni, ami talán sikerül is, ha meg tudja tartani a toplistás helyezését. Viszont annyira középszerű lett, hogy a másfél órás játékidő is sok neki. A végén a fordulatot kilométerekről lehet látni, így senkit sem fog meglepni, hogy ki a gyilkos. Ha ez egy új sorozat kezdő epizódja lett volna, azt javasoltuk volna mindenkinek, hogy ne folytassa az évadot. Így csak annyit tudunk mondani, hogy aki jót akar magának, és nem szeretné az idejét pocsékolni, keressen ehelyett más néznivalót. A Netflixen elég sok értelmes, nőiességről és egyenjogúságról mesélő filmet találni, elég, ha mondjuk Az elveszett lányt említjük a közelmúltból.

Az Arcátlan (Brazen) szinkronnal és magyar felirattal is elérhető a Netflixen.  • Hírek
  • Hitelkártya