Huszonegy év után újra a mozikban David Lynch kultuszfilmje

2022.03.05. 13:27

David Lynch filmje, a 2001-es Mulholland Drive (magyarul: A sötétség útja) egy amnéziás nő és egy szépreményű színésznő kapcsolatát, és rejtélyes, sokszor félelmetes kalandjait dolgozza fel. A huszonegy éve megjelent filmet hamarosan ismét műsorra tűzik a hazai mozik.

A filmet forgalmazó Pannonia Entertainment közleményéből kiderült, hogy mivel a sztori Los Angelesben, azon belül is Hollywoodban játszódik, számos filmes kikacsintás van benne, például Adam (Justin Theroux) dühkitörése, amikor betöri a limuzin szélvédőjét. Ez egy valóban megtörtént 1994-es incidensre utal, amikor Jack Nicholson követte el ugyanezt – akkor ragadt rá a Mulholland Man becenév.

A szokatlan látásmódú rendező filmje valódi hibrid: egyszerre erotikus thriller, társadalomkritika és pszichohorror. A sötétség útját Lynch szerint „olyan darabok inspirálták, mint az 1950-es Alkony sugárút, vagy a 1939-es Óz, a csodák csodája”.

A film eredetileg tévésorozatnak (Twin Peaks spin-offnak) készült, végül a mozikban kötött ki – az ABC vezetői szerint a két főszereplő, Naomi Watts és Laura Harring túl öreg volt tévésztárnak.

Bár a pilot eredetileg nyolcmillió dollárból készült, ahhoz, hogy film legyen belőle, további hétmillió dollárral egészítették ki a költségvetést. A mozi végül 15 millió dollárból készült el, és húszmillió dolláros bevétellel zárt világszerte.

A több mint húszéves kultuszfilm március 10-én, felújított képminőséggel tér vissza a mozivászonra.