Valójában nem akarunk a másikkal eggyé válni a szerelemben

2022.03.15. 10:53
Erre döbbent rá az HBO Max Original sorozata, a Szerelemre tervezve, ami szórakoztató, de annál sötétebb fekete komédia.

Az HBO Max érkezésével párhuzamosan több olyan, Amerikában már régebben debütált sorozat is megérkezett hozzánk, amiket eddig itthon legálisan nem tudtunk volna megtekinteni. Ilyen például a Made for Love, azaz a Szerelemre tervezve című nyolcrészes alkotás is. Bár a nem sok jóra, ám annál több romantikára utaló cím könnyedén elrettentheti a potenciális közönséget, a műfajnál jelzett fekete komédia visszacsalogathat jó pár nézőt, akik nem egy rózsaszín nyáltengerben akartak fürdeni.

scrnli 2022- 03- 14- 19-16-59.png
Fotó: HBO Max

Az sem hátrány, hogy a női főszereplő Cristin Milioti (Így jártam anyátokkal, Wall Street farkasa), aki korábban már bizonyította, hogy jól áll neki a fekete humorral fűszerezett vígjáték; Andy Samberg, azaz a világ egyik legviccesebb embere mellett játszotta a női főszerepet a Palm Springs című filmben.

Az alaptörténet az, hogy egy híres techguru, Byron Gogol (Billy Magnussen) és felesége kívülről idillinek tűnő környezetben és házasságban él. Ám mivel a sorozat úgy kezdődik, hogy a feleség menekül otthonról, ezzel azonnal az illúzió mögé engedik a nézőket. Pont ezért az első rész szerkezete sok szempontból tűnik hibásnak. Nincs rendesen felépítve az idill, a rengeteg flashback miatt a történet eleinte kicsit követhetetlen, de azért a rész végére összeáll a sztori.

Spoilerek nélkül annyit lehet előzetesen elmondani, hogy a férj egy chip fejlesztésén dolgozik, amit ha egy pár mindkét tagja beültet a saját fejébe, akkor pontosan tudni fogják, hogy a másik mit érez, gondol, hogyan van, egyszóval megszűnnek két külön entitásként létezni. A chip rákapcsolódik az érzékszervekre, így közvetíteni tudja, hogy a „hordozója” például mit lát, hall. Mindettől van egy Black Mirror- (Fekete tükör-) hangulata a sorozatnak. (Érdekesség, hogy Milioti és Magnussen a BM egyik epizódjában pont együtt játszottak.)

A technika gyors fejlődése miatt a látottak érzésben a nagyon közeli jövőt vetítik elénk, amitől a történet hátborzongatóvá válik. Ám míg a Black Mirrorban egy sztori másfél órát ölel fel, addig itt (félórás részek, összesen nyolc epizód) négy órán keresztül nézhetjük a szürreális és abszurd köntösbe csomagolt, nagyon is valós problémákat rejtő eseményeket. De ez nem előny, feszesebben erősebbet ütött volna a történet.

Ami miatt viszont minden hibája ellenére a Made for Love fontos sorozat lett (nem véletlenül került fel az HBO Max kínálatába sem), az a sztori mögött megbújó mondanivaló.

Már az alapfelvetés is izgalmas. Meddig terjed a határ, amíg el tudjuk fogadni a személyes terünk és titkaink megszűnését? Olyan világban élünk, ahol már az is sértődésre adhat okot, ha valaki elolvassa az üzenetünket, de nem válaszol azonnal. Kommunikációnk nagy része a virtuális térben zajlik, ami mentes a nonverbális jelzésektől, ezért néha már a való életben is többet kell magyarázni a mondandónk jelentését, mint amennyi ideig maga a közlés tartott. A közösségimédia-platformok térhódításával folyamatosan látjuk, hogy a másik mikor, hol és mit csinál. Szótárunk a FOMO fogalmával bővült (fear of missing out), állandó rettegésben éljük az életünk, hogy lemaradunk valamiről, ami örökös képernyőbámulásra ítéli életünk nagy részét. Ez pedig minden kapcsolatunkra hatással van. A technika és a kommunikációs eszközös fejlődése bár virtuálisan kinyitja a világot, az embereket mégis izolálja, mert bezárjuk magunkat a saját kényelmünkbe, egészen addig, amíg a való életben már nem fogunk tudni mit kezdeni a hús-vér emberekkel.

Ezek a gondolatok mind ott vannak a Made for Love-ban, de mindemellett a sorozat egy bántalmazó kapcsolat működését mutatja meg. Főleg azt, hogy a bántalmazott miért marad benne olyan hosszú ideig a kapcsolatban, miért nehéz kilépi, és ha végre eljut az elhatározásig, milyen könnyen visszamehet a rossz, de a legalább jól ismert szorító ölelésébe. Belecsempészve az apaszálat mindez kiegészül a nem túl egészséges családi légkör hosszú távú hatásaival is. Az apát Ray Romano játssza – mind a karakter, mind a színész rengeteget hozzáad a sorozat érzelmi töltetéhez.

A Szerelemre tervezve (Made for Love) története, gondolatfelvetései erősek. Nem is kicsit. Bár a sztori feldolgozása könnyed, a hangulata nem hoz le az életről, boncolgatott témái csontig hatolnak. Viszont a mérleg humoroldalából sajnos kivették a súlyokat, nem könnyű nevetni rajta, pedig az alapfelvetés rengeteg abszurd, és pont ettől szórakoztató pillanatot rejtett magában. Ha valaki túljut az első két-három részen, már biztosan végig fogja nézni, és nem fogja megbánni a nyolc részre szánt időt.