Különdíjat nyert az Eltörölni Frankot

2022.03.18. 13:24 Módosítva: 2022.03.18. 13:28
Az indiai Pune International Film Festivalon (PIFF) a zsűri különdíját hozta el Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje.

Hiánypótló alkotás az Eltörölni Frankot, amely a Szovjetunió által megszállt keleti blokkban játszódik, 1983-ban. A szovjet és orosz csapatok által megszállt, nukleáris fenyegetettségben élő keleti blokkban, a vasfüggöny mögött. 

Eltörölni Frankot
Fotó: Otherside Stories

Frank, egy underground zenekar frontembere, nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül. A rendező, Fabricius Gábor erről tavaly nyáron így nyilatkozott az Indexnek:

A filmem elsősorban nem a profánról, hanem az univerzálisról, a szentről szól, de természetesen van ilyen szelete is. A rendszer csak a saját propagandája szerint volt a legvidámabb barakk. Azé a propagandáé, amely legyártotta a vicces hangulatfilmeket, ami a hekket, a lángost, a Balatont, a jó hangulatú nyári táborokat tette a kirakatba, míg a színfalak mögötti világot feltárókat üldözte, alkalmanként az alkotókat pszichiátriára küldte, és ott is tartotta, mert így a nemzetközi szervezetek felé nem kellett elszámolnia a rendszernek azzal, hogy politikai foglyai lennének.

A többszörös díjnyertes magyar alkotás világpremierjét 2021 szeptemberében, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon tartották. Az International Critics’ Week szekcióban indult, és el is hozta a leginnovatívabb film díját, valamint Starlight-díjjal tért haza. A filmet azóta három kontinens több mint tizenöt fesztiváljára hívták meg, számos elismerésben részesült, most éppen az indiai Pune International Film Festivalról hozta el a zsűri különdíját.

A filmben Pajor Tamás is szerepel

A PIFF egyedi kortárs témákkal foglalkozik, olyan kategóriákban, mint a World Competition, a Global Cinema, a Country Focus és a Retrospective. Fabricius Gábor filmje a World Competition kategóriában, tizennégy alkotás között szerepelt.

A főszerepet a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége játssza. A filmben szerepel még Blénesi Kincső, Waskovics Andrea, Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, Székely B. Miklós, Frenák Pál, Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

A film látványvilágát az izlandi Eggert Ketilsson teremtette meg. Operatőre Dobos Tamás, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt. Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta.