Dübörög A besúgó, Amerikában is Piramis, Balaton és Európa Kiadó szól az HBO-n

2022.04.01. 19:48

Egyszerre hatvanegy országban láthatják a nézők az HBO magyar gyártású és témájú sorozatát, A besúgót. Az új sorozat az HBO Max amerikai nézőknek szánt oldalán is kiemelt helyen jelent meg.

TheInformant s1e5 1280x720
Fotó: A besúgó

Mint ezt a sorozatot író és rendező Szentgyörgyi Bálinttal készült Index-interjúból már megtudhattuk, az egész világon elérhető szériát 24 évesen találta ki. Gyakorlatilag az utcáról besétálva sikerült meggyőznie a csatorna vezetőit, holott rendezőként és forgatókönyvíróként sem volt referenciamunkája.

Az HBO hivatalos közleményében idézik a világcég producerét, Závorszky Annát, aki arról beszélt, hogy az igen sikeres Aranyélet című sorozatuk után a legjobb pillanatban toppant be az utcáról a szemtelenül fiatal filmes.

Egyszerűen jókor volt jó helyen, és annak ellenére, hogy fiatal író-rendezőről van szó, nagy ambíciói vannak, aki mer kockáztatni. Bálint iszonyú tehetséges, rendkívül nyitott volt a változásokra, gyorsan dolgozott és adaptálódott.

A sorozat részeinek rendezői feladataiból Mátyássy Áron és Miklauzic Bence is kivették a részüket. Az első két részt április elsejétől nézhetik meg a világ minden táján az HBO Max előfizetői. Ezt követően péntekenként jelennek meg az újabb epizódok. 

A film cselekménye 1985-ben játszódik, szereplői fiatal egyetemisták. A főhős egy vidékről Budapestre került közgazdászhallgató, akit a politikai rendőrség zsarolással kényszerít besúgásra.

Elsősorban a kollégiumban működő, a Kádár-rendszer ellen szervezkedő diákcsoportról és annak radikális vezetőjéről szóló hírekre kíváncsiak az állambiztonságiak. A kényszerrel ügynökké sorozott diák hamar beépül az ellenzéki diáktársai közé, írja a jelentéseit, de közben megpróbál új barátainak is segíteni. 

A film képi világa, a történetet aláfestŐ vagy időnként dramaturgiai szerepet is játszó zenék is hitelesen idézik meg a nyolcvanas évek második felét.

A korszakot meghatározó alternatív együttesek, mint a Balaton, az Európa Kiadó és Kontroll Csoport mellett megszólalnak többek között a Piramis és Máté Péter számai is. 

Mivel a cselekményszálak szereplői huszonévesek, A besúgó kivételes kiugrási lehetőséget jelent az egyetemistákat alakító fiatal színészeknek. Váradi Gergely, Patkós Márton, Szász Júlia, Szőke Abigél, Lengyel Benjámin, Varga Ádám, Hermányi Mariann, Borbély Richárd, Márkus Luca és Vas Judit Gigi alakítják az események diákkorú résztvevőit. 

A fiatalok szüleinek és a nyomukban lihegő állambiztonságiaknak a karaktereit olyan kiváló színészekre bízták a sorozat készítői, mint Thuróczy Szabolcs, Mácsai Pál, Ördög Tamás, Radnay Csilla, Hajdú Szabolcs, Gyabronka József, Funtek Frigyes és Szabó Simon.