Nem voltunk rá felkészülve, hogy ilyen sokkoló lesz az HBO Max új sorozata

2022.05.11. 14:15

Az utolsó lépcsőfok (The Staircase) című HBO Max-sorozat nem lacafacázik túl sokat, rögtön az első jelenetével a mély vízbe ejti a nézőt. Egy 911-es segélyhívás zajlik épp, egy férfi kér segítséget, merthogy a neje legurult a lépcsőn, és nem tér magához. Aztán újabb hívás ugyanattól a férfitól, aki már őrjöng, hogy siessenek, a nő nem lélegzik. Befutnak a hanghoz a képsorok is: hátborzongató módon mutatják a készítők azt a vérfürdőt, amely alapján a rendőrség arra a következtetésre jut, hogy Kathleen Petersont (Toni Collette) megölte a férje.

Az HBO Max true-crime sorozata az a fajta néznivaló, amelyből hiába jött ki egyszerre három epizód is május 5-én, úgy megüli az ember gyomrát a pilot, hogy képtelen rá, hogy darálja. Ezzel a sztorival tényleg lépcsőfokról lépcsőfokra érdemes haladni, lassan magunkba szívva a tragikus történetet, miközben azt latolgatjuk, hogy valóban az íróként dolgozó Michael Peterson (Colin Firth) lehetett-e a tettes. Antonio Campos alkotása, amely a The Staircase című netflixes dokuszériát dolgozza fel, a világ egyik legrejtélyesebb halálesetét igyekszik bemutatni, és nem túlzunk, amikor ezt írjuk: a mai napig lázban tartják a konteósokat a 2001-ben történtek.

Hogy érzékeltessük, hogy Kathleen halálát és körülményeit mennyire sokkolóan ábrázolják a készítők, elég megemlíteni, hogy az események mögött eltörpül, hogy a szeptember 11-es dupla merénylet is ekkor esett meg New Yorkban – de nagyjából megvonjuk a vállunkat, annyira beránt addigra a fő rejtély.

Colin Firth talán élete legjobb alakítását hozza a sorozatban

a csöndes művész szerepében, aki meg van győződve arról, hogy igazából tényfeltáró cikkei miatt akarja keresztre feszíteni a rendőrség. Tény, hogy a rendfenntartó erők izmoznak a főszereplővel, de ahogy haladunk előre, úgy derül ki, hogy Michael Petersonnak volt néhány rejtegetett stiklije, amelyek miatt az is simán előfordulhatott, hogy heves konfliktus eszkalálódott a házaspár között, és a végkimenetel a nej meggyilkolása lett.

Nem azért vagyunk itt persze, hogy ítéletet mondjunk, egy óra játékidő alapján lehetetlen is lenne, egy fikciós sorozatra alapozva meg egyenesen baromság. Vitathatatlan azonban, hogy az ügy zavarosságát szépen tálalja Az utolsó lépcsőfok. Csak vakarjuk rajta a fejünket, miközben borsódzik a hátunk a látottaktól.

Az első részben Firth mellett számos nagy sztár bukkan fel, ugyebár ott van a visszafogott alakításairól híres Toni Collette, de az érintett családtagok között találunk olyan nagy neveket, mint Sophie Turner (Trónok harca), Dane DeHaan (Valerian és az ezer bolygó városa) és Arnold Schwarzenegger fia, Patrick Schwarzenegger is teljesen korrekt. Ezek a színészek nem mutatóban vannak itt, az alakításaik annyira életszagúak, hogy így kapásból nem is tudnánk másik olyan sorozatot mondani, ahol egy család tényleg valódi családnak érződik. Olyanoknak, akik sűrűn összekapnak, de azért szeretik egymást. Pont emiatt szürreális, hogy Michael gyilkolt volna.

Sorozatkezdést ritkán raknak össze ennyire sallangmentesen.

Az utolsó lépcsőfok első epizódjában nincs egyetlen felesleges mondat, túl sokáig kitartott jelenet vagy bármi egyéb töltelék se. Élményszámba megy, amikor már az elején ennyire érezni lehet, hogy a rendező a legelső perctől tudta, mit csinál, és miért. Csak remélni tudjuk, hogy a végkifejlet is ennyire kemény lesz.

Az utolsó lépcsőfok klasszikusan az a fajta történet, amelyet képtelenség lenne mozifilmként, két órában elmesélni. Ennek kell a megfelelő kifejtés, az elmélyedés és hogy időt hagyjanak nekünk a feldolgozásra. Nagy kérdés, hogy kell-e neki nyolc óra, merthogy az etap nyolcrészes lesz, de hátha nem omlik össze a kártyavár akkor sem. Minket az HBO Max új minisorozata kilóra megvett eddig, felírtuk a Tokyo Vice-szal együtt 2022 kihagyhatatlan néznivalói közé. Már azoknak, akik hozzánk hasonlóan imádják a minőségi drámákat. (9,5/10)

Az utolsó lépcsőfok szinkronnal és magyar felirattal elérhető az HBO Maxon.  • Tippek
  • Hírek