A Hópárduc emlékére: itt a Magasságok és mélységek előzetese, a film szeptembertől látható

2022.05.25. 10:37

Már megtekinthető a Magasságok és mélységek című nagyjátékfilm teaser előzetese. A film megtörtént eseményeken alapul, Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda szemszögéből ábrázolja a magyar hegymászó elvesztésének fájdalmát, és mutat reményt a jövő felé.

Erőss Zsolt 2002. május 25-én, 10.30-kor első magyarként ért fel a Föld legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre. A film készítői ezért is ma, a 20. évfordulón adják közre a Csoma Sándor rendezésében készült Magasságok és mélységek című nagyjátékfilm teaser előzetesét. A film 2022 szeptemberében kerül a hazai mozikba. A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőkét láthatjuk, Erőss Zsoltot Trill Zsolt alakítja.

Mint ismeretes, 2013 májusának végén Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt a Himalájában. A filmről szóló tájékoztatóban ez olvasható: „Első egészestés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja. Az alkotók fontosnak tartják, hogy merjünk beszélni a gyászról, mert ezzel a lelkiállapottal mindannyian találkozunk életünk során és nem feltétlenül csak egy szerettünk elvesztése kapcsán. A film megmutatja, hogy lehetséges megbékélni, és reményt adó utat mutat a jövő felé.″

Bedő Barna, a teaser előzetes vágója pedig így fogalmaz:

A teaser szándékoltan egyszerű. A képarány módosításával segít egyetlen mondatba sűríteni azt az érzést, amit a film remekül képvisel: feldolgozni a veszteséget olyan, mint felmenni egy nyolcezresre. A legrosszabb, hogy aki életünkben az oxigént jelenti, pont ő nincs többé. Ilyenkor forog és szűkül a világ. Ezért forog és szűkül a kép is.

MEM1 werk HekliAndrea
Fotó: Hekli Andrea

Csoma Sándor rendező 2015 és 2018 között Enyedi Ildikó mesterszakos rendező osztályába járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Kisfilmjei (Tabula rasa – 2015, Nem történt semmi – 2017) több nemzetközi fesztiválon szerepeltek és kaptak elismerést. A 2019-ben készült Casting című filmjét közel 30 díjjal jutalmazták világszerte, elnyerte a Filmkritikusok díját, valamint a Magyar Filmakadémia tagsága az év legjobbjának választotta. Munkásságát 2020-ban állami kitüntetéssel, Sára Sándor-díjjal ismerték el. A Magasságok és mélységek az első nagyjátékfilmje.

Magasságok és mélységek című életrajzi filmet Csoma Sándor írta és rendezte, producere Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. Az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám.  • Tippek
  • Hírek