Rejtett kincsre bukkantunk a Netflixen, nem éri meg kihagyni

2022.06.03. 10:57

A Netflix-filmek általában szügyig gázolnak a középszerűségben, erre a legjobb példa talán a Különösen veszélyes bűnözők, melynek főszerepeire olyan sztárokat szereztek meg, mint Gal Gadot, a Szikla és Ryan Reynolds, mégis csak egy viszonylag látványos katyvasz lett a végeredmény. Pont ezért érdemes az online videótár kínálatában visszamenőleg is keresgélni – mi megtettük, hogy önöknek már csak kattintaniuk kelljen kettőt a távirányítón, és kezdődjék a felhőtlen szórakozás.

2022-06-01 17 24 56-Las Leyes de la Frontera - Tráiler Oficial -
Fotó: Warner Bros Pictures / YouTube

Így találtunk rá A határ törvényei (Outlaws) című, 2021 novemberében bemutatott produkcióra. Daniel Monzón rendezése olyannyira radar alatt maradt, hogy még angol nyelven sem olvasható róla egy ajánló sem. Egyedül néhány spanyol lap vette a fáradságot, hogy ha már spanyol filmről van szó, akkor mégis illene róla megemlékezni.

Pedig nem kérdés, hogy rejtett kincsről van itt szó, kérem, a mocskosul szórakoztató fajtából.

A történet 1978-ba kalauzol, Gironában tombol a nyár, a 17 éves Nachót (Marcos Ruiz) pedig éppen néhány balhés kölyök fojtogatja a medencében. Hecc az egész, nekik legalábbis. A film főhőse viszont nem szórakozik túl jól a dolgon, üvöltve-sírva megy haza, ahol az apja, anyja és nővére lesajnálóan vegzálják tovább.

Igazi lúzerről szól A határ törvényei, akit társai és rokonai is elnyomnak, és talán Nacho számára el sem jönne magától az a töréspont, amikor felébred az éber kómából… de történik valami váratlan. A fiú egy játékteremben dolgozik, itt találkozik össze a gyönyörű Terével (Begona Vargas) és a balhésnak tűnő Kékszemmel (Chechu Salgado). Tere és Kékszem kisstílű bűnözők, akik magukkal rángatják Pápaszemet is a drogokkal, örömlányokkal és rablásokkal teli hétköznapjaikba.

Élményszámba megy látni, ahogy Marcos Ruiz karakterével a két óra alatt lassan, de biztosan elszalad a ló. A visszahúzódó srácból ki nem néznénk, hogy eljut odáig, hogy rendőrre lő, prostizik, és ilyen magától értetődően simul bele az alvilágba. A film ügyesen építkezik, Pápaszem először csak egy lakatlanul hagyott villa kirablásánál segédkezik, őrszemként, az ár csak ezután sodorja el, hogy bankrablásra adja a fejét a többiekkel.

MV5BZjJmODAyY2EtMmJmNS00YjM1LWI4N2ItZjk2NGUxZTg1OTRiXkEyXkFqcGde
Fotó: Warner Bros / IMDb

A sztorivezetés jó ütemű, magával ragadja az embert A határ törvényei, és szívből drukkolunk ezeknek a börtönre vagy még rosszabbra kárhoztatott fiataloknak. Mert érezni lehet, hogy nem lesz happy end a vége, pedig Nacho és Tere között olyan se veled, se nélküled románc épülget a szemeink előtt, amitől egyszerűen elolvad az ember. Jó a kémia a színészek között, ez nem kérdés. Ráadásul Begona Vargas minden jelenetben, amikor ott van, csúnyán ellopja a show-t.

A Netflix spanyol rablós filmje ritkán ül le, és bár az üldözéseken és az akciókon látszik, hogy a quinqui zsáner feltámasztásáról van szó, és nem nagy a költségvetés, mégis végig szorítjuk a karfát izgalmunkban. Egyedül azzal volt bajunk, hogy a befejezés rettenetesen suta lett, és bár a csavar olyan az utolsó tíz percben, hogy az ember a zsebkendő után nyúl elérzékenyülve, mégis hagyott bennünk egy jókora hiányérzetet A határ törvényei.

Talán az alapul szolgáló könyv betölti? Kedvünk támadt elolvasni, de ha így van, akkor nagyon mérgesek leszünk. Mert így a rendezőnek sikerült egy kicsit agyoncsapnia egy zseniálisan összerakott, európai heistfilmet. Ebből a műfajból mostanában nem kapunk túl sok épkézláb darabot, ezért is kell megbecsülni A határ törvényeit.

Egy dolog viszont tuti, A határ törvényei egy olyan film, aminek hatalmas szíve van. Valahogy ez a spanyoloknak nagyon megy.

8/10

A határ törvényei magyar felirattal elérhető a Netflixen.