Sokba került, de kifizetődött: George Michael küzdelme az önmegvalósításért

2022.06.15. 07:24

George Michael volt talán az utolsó olyan előadóművész, akiben még megvolt az a bizonyos csillogás, amely a 80-as éveket – és a korszak nagyjait, Prince-t, Michael Jacksont és Madonnát – jellemezte. Egyedi karakterek, akiknek a hagyatéka máig fennmaradt, hiszen az idő vasfoga és a fiatalabb generációt képviselő, „előre összegyúrt” énekesek sem fogtak rajtuk.

Ezek a zseniális előadók abban a korszakban éltek és dolgoztak, amikor még lehetett maradandót alkotni. Az egyéni hangok utat törtek maguknak, a világsztárok (amerikai) trónusán pedig a brit George Michael ült:

1988-ban ő lett a legtöbb lemezt eladó énekes az Egyesült Államokban,

nevét pedig örökre beírta a zene nagykönyvébe.

A Sony Music, a Trafalgar Releasing és a Pannonia Entertainment 2022. június 22-én, egyetlen kivételes estén bemutatja George Michael utolsó munkáját: Freedom – Uncut című, 108 perces zenés dokumentumfilmjét, amelynek sajtóvetítését június 13-án tartották a MOM-ban.

A George Michael korai halála előtt leforgatott dokumentumfilm narrátora maga a 2016 végén elhunyt énekes, aki a film elkészítésének minden mozzanatából kivette a részét. 

A mozifilm egyben az énekes hattyúdalának is tekinthető. 

A zenés dokumentumfilm vágatlan változata a néhai Grammy-díjas művész életének és pályájának arra a meghatározó korszakára összpontosít, amely a Listen Without Prejudice című nagy sikerű, lemezlistákat vezető album első része megjelenésének, az azt követő, elhíresült, a Legfelsőbb Bíróságot is megjárt – a lemez kiadója ellen indított – pernek, valamint a sztár első és meghatározó szerelme, Anselmo Feleppa halálának időszakára tehető. Nem túlzás azt írni, a film a szakmai vonatkozások mellett mélyen személyes és intim alkotás.

A dokumentumfilmben korábban sosem látott archív felvételeket és maga George Michael által forgatott filmkockákat is láthat a nagyérdemű, így sokkal hitelesebben hangzik az énekes életének ez a szakasza. A moziból kiderül, hogyan lett minden idők egyik legbefolyásosabb művésze az a férfi, aki egymaga – minden pályatársát képviselve – harcolt azért, hogy a lemezfelvételekre jellemző, korábban megváltoztathatatlannak hitt egyenlőtlenségek megszűnjenek: pert akasztott a lemezcég nyakába egy kizsákmányolásgyanús szerződés miatt, amelyet még karrierje hajnalán írattak alá vele, ráadásul a szerződéssel még az alkotói szabadságát is drasztikusan korlátozták. Ennek ellenére sikerült újraírnia a zeneipar írott és íratlan törvényeit: a bukott ügy után hatalmas összegért – a filmben a Sony korifeusa úgy fogalmaz: Lionel Messi áráért – kivásárolta magát, és ezzel megváltotta a szabadságát. A csatát tehát elvesztette, de a háborút megnyerte.

A dokumentumfilmben feltűnik az az öt szupermodell is, akik az Oscar-díjra jelölt, David Fincher rendező forgatta Freedom! ’90 videóklipjében szerepeltek: Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford, Tatjana Patitz, valamint Linda Evangelista. A forgatás óta most először találkoztak újra, hogy megosszák a nézőkkel az ikonikus videóklip felvételéről őrzött emlékeiket.  

Elgondolkodtató epizódja a dokumentumfilmnek, amikor a visszaemlékezők arról beszélnek, hogy George Michael fehér énekes létére a jellemzően a feketék által művelt stílusirányzatban, a soulzenében aratta sikereit, és ezért az Egyesült Államokban megorroltak rá. Nem tekintették autentikusnak, és a fekete rádióállomások bojkottálták is a dalait. 

A filmben George Michael leghíresebb barátaival – Stevie Wonderrel, Elton Johnnal, Ricky Gervais-vel, Nile Rogersszel, Mark Ronsonnal, Tracey Eminnel, Liam Gallagherrel, Mary J. Blige-dzsal, Jean Paul Gaultier-vel, James Cordennel és Tony Bennett-tel – készült interjúk is elhangzanak.