Román pénzből készült az Oscar-esélyes magyar animáció

2022.06.20. 17:48

Turai Balázs Amok című 14 perces animációja nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amely az műfaj legrangosabb világtalálkozója. Az eredmény értékét növeli, hogy általa a magyar alkotó munkája jelölhetővé vált az Oscar-díjra is.

Az Amok alkotói először a legjobb kisfilmnek járó France Télévisions-díjat vehették át a fesztiválon június 17-én pénteken. Ez az elismerés önmagában is hatalmas siker, hiszen automatikusan a csatorna műsorára került a film.

A szombati díjátadón az Amok kapta a fesztivál egyik legfontosabb elismerését, a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat. A zsűri 38 animáció közül találta a legjobbnak Turai Balázs filmjét. Hasonló sikert egyetlen magyar alkotás ért el a fesztivál 62 éves történetében. Cakó Ferenc Ab ovo című animációja 1989-ben nyerte el a díjat – tette közzé a hírt a film.hu.

Az annecy-i fesztivál Kristály-díja révén Turai filmje nevezhető a jövő évi Oscar-díjra is.

Az Amok 2019-ben megnyerte a Friss Hús pitchfórumát, és 200 ezer forint fejlesztésre fordítható támogatást kapott a Filmjus pályázatán. Itthon nem sikerült további támogatást szerezniük, viszont a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) 130 ezer lejjel, csaknem tízmillió forinttal segítette a film létrejöttét – olvasható a film.hu beszámolójában.

A díjnyertes animációt a Boddah produkció (Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin) XI. kerületi stúdiójában készítették.

A fesztivál versenyprogramjában négy magyar animáció szerepelt. A diplomafilmek versenyében két MOME-alkotás, Hárshegyi Vivien Felhők felett és Fábián Nikolett Nyugvó köd című animációi indultak. A tv-filmek közt M. Tóth Géza Mitch-Match sorozatának egy epizódját mutatták be.