Olyan hűsítő ez az új nyári sorozat, mint egy csobbanás a medencébe

2022.06.22. 09:52
A Dawson és a haverokra emlékszik még valaki?

Az 1998-ban indult tinisorozat főszereplője egy álmodozó szemű, Spielberg-rajongó fiatal volt, aki laza és meggondolatlan haverjával, Pacey-vel és a szerény Joey-val igyekeztek a lehető legjobban megélni a fiatalságukat. A mai napig nyomon követhető, hogy a zsánerre mennyire hatással volt ez a hat évadot megért produkció – az Amazon újdonsága, A nyár, amikor megszépültem (The Summer I Turned Pretty) is egyértelműen a Dawson és a haverok által kitaposott nyomvonalon halad.

A narrálós sorozatok rajongói rögtön az első percekben a szívükbe fogják zárni A nyár, amikor megszépültem-et, hiszen a főszereplő, Belly (Lola Tung) hangosan gondolkozva vezet be minket az életébe. A leányzó egészen kiskorától kezdve minden évben a legforróbb hónapokat anyukája legjobb barátnőjénél és annak fiainál töltötte. Ment a hülyéskedés, egymás belelökdösése a medencébe, és úgy összességében a nyári viháncolás, ahogy azt a gyerekek szokták.

Mi nézőként már akkor csatlakozunk be a történésekbe, amikor egy fontos dolog megváltozik: a történet főszereplője kész nővé cseperedve tér vissza bátyjával, Stevennel (Sean Kaufman) és anyjukkal (Jackie Chung) a jól ismert nyári lakba. A fiúk, az épp rettenetesen morcos Conrad (Christopher Briney) és a jópofa Jeremiah (Gavin Casalegno) persze rögtön felkapják a fejüket Belly miatt, főképp előbbi srác, akibe a főhősnő fülig bele van zúgva.

Bár A nyár, amikor megszépültem első két részében a karakterek kibontása még csak kezdődget, az összkép elég pozitív. Lola Tung kellő magabiztossággal játssza a szárnyait bontogató, szerelemre vágyó lányt, a színen felbukkanó, nagybetűs Jófiú, azaz Cam (David Iacono) is szerencsére azonnal megkedvelhető. Kár, hogy mindez Conradról nem mondható el, egyszerűen nem derül ki, hogy mit eszik a srácon Belly – már azon kívül, hogy jóképű. Ezt a jókislány-rosszfiú-jófiú szerelmi háromszögesdit ráadásul minden hasonló tinidrámában erőltetik a készítők, így elképesztően klisésen hat az egész.

A nyár, amikor megszépültem valóban egy klisés sorozat, mégis működik, és végigvigyorogja az ember.

Ezen amúgy mi vagyunk a legjobban megdöbbenve, mert az Amazon új sorozatának abszolút nem kellene működnie. A színészi játékok korrektek, és a fényképezés is, de eközben teli vannak erőltetve az epizódok túl hangos Taylor Swift- és Olivia Rodrigo-slágerekkel. Tényleg néha úgy érezzük, mintha megerőszakolnák a fülünket a rágógumi popzenékkel.

Ilyenkor gondolkozik el az ember annak a mondásnak az igazságán, hogy a kevesebb néha több.

A széria egy tipikus lányregény-adaptáció, de ez valószínűleg senkit nem lep meg, aki tudja, hogy az alapul szolgáló regényeket az a Jenny Han jegyezte, akinek a nevéhez A fiúk, akiket valaha szerettem is fűződik. Ez utóbbi könyvből és két folytatásából a Netflix csinált elképesztően sikeres trilógiát. Valamelyest sajnáljuk is, hogy nem a piacvezető streamingszolgáltatóra került az új, hétrészes tévésorozat, mert valószínűleg azon a platformon orrvérzésig néznék az emberek.

A Carolina Beachre, ahol az Amazon szériáját forgatták, egyszer el kell mennünk – ez tény, mert gyönyörű helyszíneket mutogatnak az első két részben. Minden hibája ellenére sem tudunk haragudni A nyár, amikor megszépültem-re, mert annyira könnyed limonádéról van szó. Pont olyan érzés nézni, mint amikor az ember a dögmelegben beleugrik a medencébe, és hűsöl egy jót, minden bújáról és bajáról elfeledkezve. Azoknak, akiket hozzánk hasonlóan magába szippantott a széria, jó hír, hogy a második évadot már berendelték belőle, így a tiniromantikázás nem ér ennyivel véget. Mi tuti ott leszünk a folytatásra is.

6,5/10

A nyár, amikor megszépültem magyar szinkronnal elérhető az Amazon Prime-on.  • Tippek
  • Lakáshitel