Szédületes évadzáróval búcsúzott az új Star Wars-sorozat, mindenkinek látnia kell

2022.06.24. 09:37

Az Obi-Wan Kenobi első évadát vártuk, mint a Messiást – az űrwesternbe hajló A Mandalóri és a mindenféle létjogosultság nélkül elkészült Boba Fett könyve után úgy sejtettük, hogy ez lesz az eddigi „legstarwarsosabb” sorozat a Disney+-on. Bár a főszereplő, a 17 év után ismét Ewan McGregor által játszott jedi mester csak árnyéka volt önmagának, nem csalódtunk, a különböző flashbackeknek köszönhetően új perspektívákból láthattuk a 66-os parancsot és Anakin Skywalker dicstelen bukását.

Habár a készítők azt ígérték, hogy az Obi-Wan Kenobi nem egy A Mandalóri 2.0 lesz, az alapvetés nagyon is hasonlított: a főszereplő a 6 részes első évadban Darth Vader inkvizítoraitól igyekezett megmenteni a gyermek Leia hercegnőt (Vivien Lyra Blair). A galaxis különböző bolygóin való kalandozásoknak azonban nagyon tudtunk örülni, mert a Tatuinból őszintén elegünk van már. Igaz, volt néhány Benny Hill Show-ba hajló akciózás, legfőképp a Harmadik Nővér (Moses Ingram) béna parkourozására gondolunk, de a halálosztag úgy is menő és félelmetes lett, hogy a Főinkvizítorral (Rupert Friend) semmit sem kezdtek, pedig azért benne lett volna kakaó. Reva tragikus sorsának bemutatásán kívül az élő szereplős debütálásuk viszont csak egy dolgot szolgált: prezentálni, hogy Darth Vader micsoda pusztítógép, aki ebben a sorozatban még a Zsivány Egyesben látottaknál is brutálisabb lett. Na, és azt, hogy Obi-Wan egykori tanítványa már nincs ott a fekete páncélzat alatt, csakis a színtiszta gonosz.

A Disney talán jobban tette volna, ha ezt a sztorit filmként küldi a mozikba, mert elég sok volt az üresjárat, és kijött az is, hogy hiába nyújtotta McGregor élete legjobb alakítását, legalábbis Obi-Wanként, a jedi mester önmagában egy elég unalmas személyiség. Mondjuk ez jól látszott az előzményfilmekben is. Az írók részéről épp ezért akkora bravúr, hogy még így is értelmes karakterívet kapott Obi-Wan, mármint bocsánat, Ben Kenobi, aki vagy két részen keresztül a fénykardját se használta, az Erőtől eltávolodott, és a nézeteltéréseit inkább ököllel vagy lézerpisztollyal oldotta meg.

Persze csak odáig működött ez a módszer, amíg be nem toppant a Sötét Nagyúr, Lord Vader, aki egykori mesterét hasonló módszerrel mártotta „lávába” és égette meg, mint ahogy A Sithek bosszújában vele is megesett. Ezen a ponton konkrétan a szánk elé tettük a kezünket, annyira megdöbbentünk. A mester és bukott tanítványa között ráadásul nemcsak egy, hanem két párbaj is látható volt, ezek közül utóbbi, az évadzáróban látott vitte el a prímet.

Megrázó jelenetekben nem szűkölködött az Obi-Wan Kenobi-sorozat, ott volt korábban, amikor a főhős rájött, hogy Darth Vader nem más, mint egykori tanítványa. A hatodik rész ütközete azonban tényleg frenetikus lett, ahogy Kenobi szó szerint farkasszemet nézett az egykori Anakinnal. Hatalmas pluszt adott az egészhez, hogy Hayden Christensent sikerült visszacsábítani a szerepre, és ahogy a fényekkel és a hangokkal játszottak... az egyike lett a Star Wars legemlékezetesebb pillanatainak. Függetlenül attól, hogy a sorozatban volt pár baromság előtte.

Két váratlan vendégszereplés is helyet kapott az utolsó részben, mindkettő szégyentelen „fan service” volt, de azért megmosolyogtuk őket, főleg az utóbbit. A Star Wars-rajongók régi, nagy álma vált valóra vele.

Obi-Want még talán sosem láttuk ennyire erősnek, mint most, élményszámba ment, hogy a tábornok visszatalált az Erőhöz, és bizonyította, hogy még mindig le tudja verni Vadert. Végül Leiát és Luke Skywalkert is sikerült értelmesen beépíteniük az alkotóknak a sztoriba, és bár a CGI-t tekintve néha az utolsó részben is kilógott a lóláb, a jól ismert, Star Wars-muzsikák is befutottak a végére. Leia témájánál bevalljuk, elérzékenyültünk. Így kell valahogy a zenékkel bánni, nem minden Vader-jelenésnél lejátszani őket, hanem csak akkor, amikor igazán számít az aláfestés.

Lehetett volna jobb sorozat az Obi-Wan Kenobi? Kétségünk se fér hozzá, de ha az utolsó részt nézzük önmagában, akkor ez a nagybetűs Star Wars volt.

Ebben az 50 percben annyi király jelenetet kaptunk, hogy azt tudjuk mondani, már ezek miatt érdemes volt leforgatni a produkciót. Azoknak pedig, akik csak egy nagyon picit szerették az előzménytrilógiát, kötelező megnézniük az Obi-Wan Kenobit, helyenként olyan gyönyörűen egészíti ki a messzi-messzi galaxis világát, hogy az ember eltátja a száját...

Ha a finálét pontozzuk külön, akkor egy sima 9/10-et ki tudunk rá szórni, míg az évad olyan 7/10 körül van. Ez a sorozat egyértelműen előrelépés a Boba Fett könyvéhez képest. Még néhány próbálkozás, és végre talán rájönnek a Disney-nél, hogyan kell sorozatot csinálni. Abban nem vagyunk biztosak, hogy kell az Obi-Wan Kenobinak második évad, a lezárás kerek egész lett, és semmi hiányérzetünk nem maradt utána. Mondjuk, annyira nem lepődnénk meg, ha a Disney bekérné a folytatást, de akkor izzadhatnak majd az írók, hogy ugyan miképp szőjék tovább ezt a kalandot. De ez az ő bajuk szerencsére, nem a miénk.

Az Obi-Wan Kenobi teljes első évada szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Disney+-on.  • Tippek
  • Csok