Aki szereti Mr. Beant, ezt az új sorozatot ki ne hagyja a Netflixen

2022.06.27. 08:01

Rowan Atkinson arcát az emberek a csendes, sokat bénázó, de azért jólelkű Mr. Beannel fogják valószínűleg azonosítani, amíg világ a világ. Kultikus karakterét úgy írta korábban körül a színész, mint egy felnőtt férfi testébe zárt kisgyereket, aki képtelen tartani a lépést a külvilággal. Ezt a fajta humort Charlie Chaplin és Benny Hill után Atkinson sikerrel szabta rá a modern nézők igényeire. A brit komikus új sorozata, a Netflixen június 24-én bemutatott A férfi a méh ellen (Man vs. Bee) pedig végső soron olyan, mintha egy soha be nem mutatott Mr. Bean-filmet néznénk, 9 részre vágva.

Ezt mondjuk cseppet sem bánjuk, mert a produkcióban Rowan Atkinson azt csinálhatja megint, amihez ért: csetlik-botlik, bohóckodik, miközben egy makacs méhvel szemben igyekszik állni a sarat.

Blődnek tűnik az alapsztori? Mert az is, ellenben a megvalósítás egészen elragadó.

A férfi a méh ellen azzal kezd, hogy egy kőgazdag pár elmegy nyaralni, az értékes relikviákkal teli villájukat meg rábízzák egy őrző-védő szolgálatra. Szerencsétlenségükre Trevor Bingley-re (Rowan Atkinson) osztják ki a melót, aki épp akkor kezdett a cégnél. Mondjuk úgy, hogy a férfi nincs a helyzet magaslatán alapból sem. A dolgok viszont csúnyán elszabadulnak, amikor a rovar is beteszi a lábát a falak közé. Na, és hogy még legyen valami izgalom a dologban, Trevornak a házaspár kiskutyájára is vigyáznia kellene, amíg a nő és a férfi távol vannak.

Rég nem röhögtünk már ennyit netflixes sorozaton, Rowan Atkinson kisujjból kirázza még mindig a Mr. beankedést. Kapjuk minden második jelenetben a grimaszokat, a sóhajtozást, összetörik ez-az, felgyullad, de nem spoilerezünk, a lényeg, hogy a nagyjából másfél játékidő végére Trevor úgy lerendezi a házat, hogy a tulajdonosok azt nem köszönik meg neki. Olyannyira nem, hogy a férfi a bíróságon végzi, és el is ítélik az ámokfutása miatt.

A Mr. Bean-rajongók hozzászokhattak, hogy kedvencük többnyire csöndben volt, épp ezért felüdülés még nekik is A férfi a méh ellen, ahol Atkinson sokat beszélget, így kerül középpontba a főhős rázós családi helyzete és a lányával való kapcsolata. Kis felüdülés azoknak, akik úgy gondolják, a brit színész sose húz semmi váratlant. Tessék, ez az.

A férfi a méh ellent lehet, jobban tették volna a készítők, ha mozifilmként csinálják meg. Mert ezt a produkciót az elejétől a végéig meg kellett nézni ahhoz, hogy értékelni tudjuk. Tényleg nem volt túl komoly időráfordítás, de egy egész estés alkotáshoz hasonlóan ennek is megvan az eleje, a közepe és vége. Egy szétszabdalt filmet nézünk igazából, nincs kecmec.

A Netflix új szériája főleg az elején üt nagyot, amikor rácsodálkozunk, hogy jé, ez vicces. Jé, Rowan Atkinson még mindig nagyon elemében van, hiába közelít már a 70 év felé. Aztán a hatodik rész környékén, amikor megjelenik a színen néhány betörő is, kicsit bele lehet unni a darába, hogy az évadzárót megnézve sajnálja az ember, hogy itt a vége. Néztük volna tovább, ez önmagában nagy dicséret, úgy gondoljuk. Egészen döbbenetes, de

annak ellenére, hogy megbicsaklott néha, mégsem fáradt ki az alapkoncepció, miszerint egy kétségbeesett férfi és egy elszánt méh egymással küszködnek.

Hozzátesszük, hogy a széria nem mese, abszolút realisztikusan és hihetően van megcsinálva az egész. Bátran vágjon bele még az is, akit a kiindulópont esetleg elborzaszt. Meg fogja köszönni nekünk később, hogy ezt javasoltuk, ebben biztosak vagyunk.

A sorozat azoknak is kedvez, akiknek nincs idejük egyszerre megnézni, A férfi a méh ellen ugyanis a pilot kivételével, amely 20 perces, 10-10 perces epizódokkal operál. Sok értelme mondjuk nincs nagyon szétszedni, mert ez a sztori egyben élvezhető a legjobban.

A férfi a méh ellen a binge-tévézés csúcsa, egyszerűen nem lehet abbahagyni, és az embernek vigyáznia kell, hogy ne ivás-evés közben nézze, mert a nevetéstől tuti a képernyőn fog landolni, ami a szánkban volt. Rowan Atkinson visszatért, és jobb, mint valaha. Nem lennénk mérgesek, ha még néhány ehhez hasonló produkcióval megörvendeztetne minket a színész-producer a közeljövőben. Akár a Netflixen, akár máshol, de ebből kell a repeta.

7/10

A férfi a méh ellen szinkronnal és magyar felirattal is elérhető a Netflixen.