Sorozat készül a Cinema Paradiso című Oscar-díjas filmből

2022.08.04. 13:45

Nemcsak a filmek szerelmesei körében számít kultfilmnek a Cinema Paradiso, amely 1989-ben Cannes-ban elnyerte a zsűri különdíját, 1990-ben pedig a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat zsebelte be. Ám azok, akik szerettek már bele a mozik világába, könnyebben tudnak azonosulni Totóval, aki az ötvenes évek közepén, Szicíliában gyerekként beáll segédnek Alfredo, a mozigépész mellé.

A film tökéletesen ragadja meg az esszenciáját annak a kornak, amikor még a tévék uralma előtt a mozik társadalmi programnak számítottak, a sorok zsúfolásig megteltek, és a filmszínházba látogatók nem csak a popcorn mögötti intim magányban, hanem a többi nézővel közösen reagáltak a látottakra.

A filmet Giuseppe Tornatore írta és rendezte, aki saját gyerekkorából merítette az inspirációt. Most jött a hír, hogy a filmből tévésorozat készül, amit hála az égnek meghagytak a 66 éves rendezőnek, így a hatrészes sorozatot is Tornatore készíti – olvasható a Variety oldalán.

A hat epizódból álló sorozat producere, Marco Belardi jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik Tornatoréval, a sorozat kapcsán tárgyalnak. A Paradiso története megegyezik a filmével, de kibővítik különböző történetszálakkal és karakterekkel. Az előzetes tervek szerint már 2023-ra el szeretnének készülni vele.

A Cinema Paradiso 1989-ben elnyerte a zsűri különdíját a cannes-i filmfesztiválon, majd 1990-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, majd a Miramax forgalmazásában még abban az évben több mint 12 millió dollárt hozott az amerikai kasszáknál. Az azóta világszerte kultikus státuszba került filmet 2020-ban felújított változatban újra kiadták Nagy-Britanniában.