Grosan Cristina lett a legjobb fiatal rendező Velencében

2022.09.10. 19:32

Idén mindössze egy magyar nagyjátékfilmet válogattak be a velencei filmfesztiválra, méghozzá Grosan Cristina második rendezését, a cseh–magyar–olasz–szlovák koprodukcióban készített Hétköznapi kudarcok című filmet. A fiatal rendező első filmje, az inkubátorprogramos A legjobb dolgokon bőgni kell a nézőket és a kritikusokat egyaránt lenyűgözte.

A hétvégén záruló Velencei Filmfesztiválon a legjobb rendező díját ítélték Grosan Cristinának az Authors Under 40 kategóriában a Hétköznapi kudarcok című filmért. Ezzel a főversenyen kívüli, összes többi szekcióban benevezett film rendezője közül szerezte meg az elsőséget. Ráadásul első magyarként veheti át ezt az elismerést, amelyet korábban még más hazai alkotó nem kapott meg.

A zsűri kiemelte, hogy a három nő sorsát egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában nyomon követő ambiciózus történetnek az egyéni hangvétele, az erős női karakterei, a friss feldolgozása egyaránt egyértelművé tették számukra, hogy

ez a film az idei mustra egyik legkülönlegesebb alkotása

mind a tartalmát, mind a profi megvalósítását tekintve.

Nemzetközi közönség előtt megméretkezni hatalmas kiváltság, ugyanakkor hihetetlen izgalom is a számomra. Mindig ott motoszkál a kérdés a magamfajta rendező fejében, hogy a mi kelet-európai nézőpontunkra, történeteinkre hogyan rezonál és mennyire nyitott a nagyvilág. Ez a díj épp ezért különösen megtisztelő, mert azt a visszajelzést adja, hogy az alkotótársaimmal mégiscsak sikerült megragadnunk és kibontanunk a mostani, nagyon változó világ egyik olyan témáját, illetve bemutatni azokat a mindennapi hősöket, amihez és akikhez a legkülönbözőbb nemzetekhez tartozó nézők is őszintén, érdeklődően képesek kapcsolódni

– mondta Grosan Cristina, aki kiemelte azt is, hogy a másságot elismerő és támogató Queer Lion díjért is versenybe szállt a Hétköznapi kudarcok az idei Velencei Filmfesztiválon.

Díjat érő szintlépés

Stalter Judit, a film producere nagyon fontosnak tartja a fiatal filmesek támogatását.

Ezért is törekszünk a Laokoon Filmgrouppal, hogy mindig legyenek első és második filmes alkotók körülöttünk. Cristina esetében csodalatos látni, hogy a közös első filmünk után hogyan tudott szintet lépni ezzel a második, négy országot összefogó koprodukciós filmjével. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan kezdjük a következő filmjét is

– hangsúlyozta Stalter Judit.

A Magyarországon október 27-től látható film főbb szerepeiben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká, valamint Kerekes Vica látható. A cseh–magyar–szlovák–olasz koprodukcióban, a Cseh Filmalap, az Eurimage, a Nemzeti Filmintézet, az Olasz Kulturális Minisztérium, a Cseh Televízió, az ARTE, a Szlovák Audiovizuális Alap, a Prágai Filmalap, a Friuli Venezia Giulia Audiovizuális Alap, a Pilseni Régió és a Filmalap támogatásával elkészült Hétköznapi kudarcok magyar gyártója a Laokoon Filmgroup volt. Producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor.

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként.