A Netflix belenyúlt a tutiba ezzel az új vígjátékkal

2022.09.19. 16:39

Ha könnyed filmekről van szó, akkor a Netflix valamiért sűrűn nyúl mellé. Borzalmas minőségű vígjátékokkal konkrétan Dunát tudna rekeszteni a piacvezető streamingszolgáltató: A végzős év, A buborék, A leszámolás vagy A hazai csapat mind a trasht súrolták, és még egy csomó címet tudnánk sorolni az idei évből, amelyeket jobban teszi az ember, ha elkerül.

Épp ezért remegett egy kicsit a kezünkben a távirányító, amikor elindítottuk a Bosszúra készen (Do Revenge) című, szeptember 16-án debütált komédiát. Nem is csalódhattunk volna ennél nagyobbat, de ezúttal szerencsére pozitívan.

A Bosszúra készen története nagyjából úgy indul, mint bármelyik késő kilencvenes, kora kétezres évekbeli vígjáték: egy új lány, Eleanor érkezésével a nívós Rosehill gimibe, aki rettenetesen kilóg a szép ruhákban magukat illegető diákok közül tenyeres-talpas stílusával, mégis összebarátkozik a suli legmenőbb csajával, Dreával. Igaz, ez utóbbihoz kell az is, hogy Drea tökéletesnek gondolt élete egyik pillanatról a másikra széthulljon, miután barátja, Max kiszivárogtat egy szexvideót, amelyet a lány küldött neki.

A készítő, Jennifer Kaytin Robinson biztosra ment, amikor a szereplőket összeválogatta. A film narrátora, akinek a nézőpontjából főképp látjuk az egészet az a Maya Hawke, aki a Stranger Things harmadik évadának legnagyobb felfedezettje és persze közönségkedvence volt. Ő alakítja a vagány, de elég megtört Eleanort, míg a Bosszúra készen ügyeletes jó csaja Camila Mendes lett a Riverdale-ből. Rajtuk kívül is találunk ismerős arcokat, Sophie Turnert a Trónok harcából, aki hiába látható keveset, zseniális, na és az Eufória Austin Abramsét, aki itt egy igazi genya.

Drea és Eleanor párosa szépen elviszi a hátán a Netflix-produkciót, pedig az elején úgy tűnik, hogy a filmben semmi újdonság nem lesz, hiszen rettenetesen ismerős panelekre építkezik a Bosszúra készen. A mostanra kultklasszikus Spinédzserekre és Bajos csajokra rengeteg utalást kapunk, és a legnagyobb kliséket csattogtatva van egy jelenetsor, amelyben a csúnya lányból gyönyörű hercegnőt csinálnak, de a filmben kapunk egy csipetnyi Alfred Hitchcockot és némi Kegyetlen játékokat is.

Ahogy haladnak előre a dolgok, úgy válik azonban egyértelművé, hogy hiába idézi meg a legnépszerűbb tinivígjátékokat a rendező, a Bosszúra készen teljesen egyedi sztori – amelyben a két lány azt találja ki, hogy mivel a suliban senki nem tudja, hogy barátok, egymás ellenségeivel szúrnak ki. Eleanornak ott van Carissa (Ava Capri), egy lány, aki miatt nagyon megbántódott, Drea meg ugye a teljes gimis puccparádé, de főleg az exe, Max belét akarja kitaposni.

A dialógusok, beszólások nagyszerűek, jókat lehet röhögni a filmen. Na és Maya Hawke-ot élményszámba megy nézni, mint mindig. Váratlan fejlemény, hogy Camila Mendes kompetens társa a Stranger Things fiatal tehetségének, de abszolút örömteli. Főképp azért, mert a Riverdale egy trashsorozat, és kis túlzással borzasztó, amit az ott látható színészek csinálnak.

Még csak azt sem mondhatjuk, hogy a Bosszúra készen kiszámítható lenne, mert úgy fél órával a vége előtt kapunk egy hatalmas csavart, amely jól képen vágja a nézőt. Onnantól megszűnik a cukiskodó gimis hangvétel, és átmegy az egész tényleg bosszúdrámába. Komolyba, majdnemhogy véresbe. Szerencsére a színészek a film e felében is korrektek, és bár a lezárás megint csak cukormázas egy picit, meglepően sokrétű lett a végeredmény. Abból a fajtából ráadásul, amely nem érződik túlzsúfoltnak.

El sem hisszük, de végre egy vígjáték a Netflixen, amelyet jó szívvel tudunk ajánlani.

A fiatalabb nézők rá fognak csodálkozni, hogy mennyire élvezetes ez a stíluskavalkád, az öregebbek meg kereshetik az utalásokat a régi nagy, tinifilmes klasszikusokra, és mosolyoghatnak a felcsendülő retromuzsikákon is. Végső soron senki sem veszíthet, és úgy tűnik, az ellentétek valóban vonzzák egymást, mert Maya Hawke és Camila Mendes bosszúálló tinédzserként végig iszonyatosan jó.

8/10

A Bosszúra készen (Do Revenge) szinkronnal és magyar felirattal is elérhető a Netflixen.  • Hírek
  • Megtakarítás