Kik ezek az új arcok a Sárkányok házában?

2022.10.07. 06:10
2011-ben a Trónok harcának sikerült az a bravúr, ami addig csak keveseknek: a készítők ismeretlen arcokból összerántottak egy olyan népes szereplőgárdát, amely teli volt imádni vagy utálni való, de megkérdőjelezhetetlenül tehetséges arcokkal. Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, vagy éppen Peter Dinklage neveit a kutya sem ismerte korábban. Az HBO sorozatában azonban szépen befutottak, és olyan franchise-okat jártak meg ezek a színészek a későbbiekben, mint az X-Men, az MCU, vagyis a Marvel Filmes Univerzuma, és a Star Wars.

Ugyanez a módszer a Sárkányok házában is bevált. Bár a jó szándékú királyt, Viseryst alakító Paddy Considine-t sokan ismerhetik A kívülállóból és a Birmingham bandájából, illetve Matt Smitht egy bizonyos réteg szó szerint imádta 11. Doktorként a Ki vagy, doki?-ban – ezúttal is főképp még nem befutott, emiatt az újdonság varázsával ható színészek közül válogattak a castingszobában.

A Sárkányok háza első öt részének így lett abszolút közönségkedvence a fiatal Rhaenyra Targaryent alakító Milly Alcock, aki remekül hozta a tűzről pattant, anyáskodásra cseppet sem vágyó trónörököst. A 22 éves színésznő, aki eddigi karrierje során főleg mellékszereplőként dolgozott tévésorozatokban, kiváló párost alkotott a nála picivel ismertebb Emily Carey-vel. Az Alicent Hightower zöld gúnyájába bújó 19 éves Carey a 2017-es Wonder Womanben a főszereplő, Diana 12 éveskori verziójaként volt látható, és a 2018-as Tomb Raiderben is hasonló szerepkör jutott neki, utóbbi filmben a 14 éves Lara Croftként bukkant fel.

A „fekete levest” – ami szerintünk amúgy jól sült el és feldobta a sorozatot – az HBO a Sárkányok háza hatodik epizódjával öntötte a nézők nyakába: a történet ekkor 10 évet ugrott. Mindez azzal járt, hogy több főszereplőt is lecseréltek…

Emma D'Arcy lett az új Rhaenyra Targaryen.

A még pályakezdőnek számító Milly Alcockot egy tapasztaltabb színésznő, a 30 éves Emma D'Arcy váltotta a trónörökös szerepében. D'Arcy látható volt a 2018-as, a BBC One és a Netflix közös gyártásában készített hatrészes minisorozatban, a Wanderlustban, és 2020-ban az Amazon Prime két szériájában, a Hanna című akciódrámában, és a Nick Frost főszereplésével készített brit sci-fi vígjátékban, a Truth Seekersben. A való életben a külsejét tekintve a színész a legkevésbé sem hasonlít Rhaenyrára, elég extrém arcról van szó, aki nonbináris és az ők névmást használja saját magára.

Alicent Hightower szerepében már Olivia Cooke gonoszkodik.

Olivia Cooke-tól nem állnak messze az elborult karakterek, láttuk ezt már a 2017-es Telivérek című fekete komédiában, amelyben a színésznő egy Amanda nevű, gyilkos lelkületű lányt alakított. Meg azt is, hogy a klasszikus jónő szerepköre sem áll távol a 28 éves szépségtől, aki a Ready Player One-ban, Steven Spielberg sci-fi filmjében a meghódítandó nőt, az amúgy elég vagány Art3mist alakította. Cooke-ra sokan emlékezhetnek az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni című szívfacsaró tinidrámából is, akinek mindenféleképpen előrelépést jelent Alicent, és az HBO-n való szereplés hétről hétre. A Sárkányok háza királynéja már most majdnem annyira emlékezetes főgenya, mint Cersei Lannister volt. Készülhet Olivia Cooke, hogy arra a sorsra fog jutni, mint Lena Headey – azaz a rajongók elkerülik majd őt a Conokon az aláírás és közös képgyűjtésnél, a karaktere iránt érzett gyűlöletből.

David Tennant fia is beszállt a buliba, Aegon Targaryenként.

A hatodik részre a gyerekszereplők is nagyobbak lettek, érdekes húzás a készítőktől, hogy a Ki vagy, doki? másik korábbi sztárja, a Broadchurch című krimiben is remek David Tennant fiát válogatták be az öntelt Aegon eljátszására. Ty Tennant, aki a War of the Worlds egyik főszereplője, és a Tolkien című filmben is benne volt, sajnos csak két rész erejéig lesz látható a Sárkányok házában. A nyolcadik epizódtól kezdve Aegont tovább öregíti a széria, a karaktert a hátralévő két részben a Dunkirkből ismert Tom Glynn-Carney alakítja.

A nyolcadik résztől két Netflix-sztár ugyancsak a tiszteletét teszi Westerosban.

Nemcsak az Aegont játszó színészt cseréli le a Sárkányok háza az október 10-én érkező új epizódban, hanem többek között a félszemű, de most már saját tűzokádó bestiával rendelkező Aemond Targaryent is. Őt a Magyarországon forgatott, Az utolsó királyság című Netflix-sorozatból Osferthként, Uhtred jobbkezeként megismert Ewan Mitchell alakítja innentől. Mitchell számára nem lesz mindenki idegen a szereplőgárdából, hiszen rajta kívül érkezik a látnoki képességgel rendelkező Helaena szerepére Phia Saban, akit Az utolsó királyságban Aelfwynn lázadó lányaként láthattunk.

A Sárkányok háza első évada összesen tízrészes lesz, a finálé október 24-én, hétfőn válik elérhetővé az HBO Maxon. A folytatást az HBO már berendelte, melynek Ryan Condal egyedül lesz a showrunnerje, Miguel Sapochnik távozását követően.  • Hírek
  • Hírek