Az extinibálvány netflixes karácsonya

2022.11.28. 16:42

Freddie Prinze Jr., a kilencvenes és kétezres évek legismertebb rom-com színésze egy romantikus karácsonyi filmmel érkezett meg a Netflixre. A Karácsony veled klisés, de mégis szívmelengető produkció, amely hozza az ünnepi hangulat enyhén elcsépelt sablonjait.

Megérkezett a karácsonyi rom-com dömping a legnagyobb streamingplatformra, mostantól minden héten akár több ilyen filmet is megnézhetünk a Netflixen. Ezeknek a nagy része igazi háttérzajnak használható produkció, egyszerű sztorival, popzenével és megkérdőjelezhető színészi alakításokkal. A Karácsony veled is ezeknek a filmeknek a táborát erősíti, bár némileg élvezhetőbb, mint egy-két társa, ami leginkább a színészeknek köszönhető.

A film főszereplője, Angelina (Aimee Garcia) popsztár, aki kezd lecsúszni a toplistákról. A kiadója egy új, fiatal lányt kezd el inkább segíteni, és ultimátumot ad Angelinának: ír egy sikeres karácsonyi dalt, vagy felbontják a szerződését. Az énekesnő ihlet hiányában asszisztensével (Zeni Williams) felkeresi egyik rajongóját, akit az Instagramon látott. A 15 éves Cristina (Deja Monique Cruz) zenetanár édesapjával, Miguellel (Freddie Prinze Jr.) és nagymamájával (Socorro Santiago) lakik, életüket pedig teljesen felborítja, amikor a popsztár egy hóvihar miatt otthonukban száll meg. Miguel befejezetlen dala felkelti Angelina érdeklődését, és együtt elkezdik megírni az énekesnő karácsonyi slágerét.

Aimee Garcia, aki sokaknak a Lucifer című sikeres sorozatból lehet ismerős, kifejezetten karizmatikus Angelina szerepében.

Prinze Jr. jól hozza az apuka szerepet, de érződik, hogy rég szerepelt igazi romantikus vígjátékban. A pár között sajnos hiányzik a kémia, így nehéz elhinni, hogy a film végére tényleg egymásba szeretnek. A legjobb alakítást Zeni Williamstől kapjuk, aki zseniálisan vicces, és jó párost alkot Garciával. A komikus elemekben szintén kiváló Socorro Santiago, és a rokonokat játszó színésznők. Talán az egyetlen, aki kicsit kilóg a filmből, az fiatal Deja Monique Cruz. A színésznő nem mindig tudja elhitetni a nézőkkel azt, amit a szerepe megkívánna, de így is jó apa-lánya párost alkotnak Prinze Jr.-ral.

Freddie Prinze Jr. nem az első kétezres évekbeli „nosztalgiabait” színész, akit idén a Netflix beszervezett a karácsonyi filmdömpingbe, hiszen a streamingplatform Lindsay Lohan vígjátékával kezdte meg az ünnepi szezont. 

A film érdekessége, hogy behozza a latin-amerikai kultúrát, zenét és nyelvet. Jól ötvözik a számunkra megszokott karácsonyi érzést a latinos közvetlenséggel és tűzzel.

Angelina dalai is erre épülnek. Zeneileg inkább a tipikus popot kapjuk egy kis latin-amerikai fűszerezéssel, ami az elmúlt években volt igazán népszerű, de már kezd kimenni a divatból. Természetesen a filmben felcsendülnek a mindenki számára ismert karácsonyi dalok, és az egész produkció otthonos, ünnepi hangulatot varázsol.

A film kétnyelvű, a spanyolt viszont egyik feliratban sem fordították le, így aki nem beszéli a nyelvet, néha lemaradhat egy-két fontosabb mondatról. Ez mégis jobb, mint a magyar szinkron, ahol teljesen kihagyták a kétnyelvűséget, ami sokat elvesz a film mondanivalójából. Ettől függetlenül az alkotás elérte a második helyet a Netflix magyar toplistáján, így olyan produkciók mellett szerepel, mint az Álomország és A csoda. 

A Karácsony veled olyan, mint egy olcsóbb adventi kalendárium. Kicsit gejl, nem gourmet-minőség, de mégis megesszük belőle az összes csokit. Az biztos, hogy nem a szezon filmje, de ezt nem is vártuk tőle. Karácsonyfa-díszítés vagy ajándékcsomagolás közben egész jó kikapcsolódás lehet.