Megérkezett a félig angol, félig magyar nyelvű romantikus film előzetese

2023.03.07. 13:23

Sasha és Boldizsár nem akar mást, csak megpecsételni hivatalosan azt, amit teljes szívből éreznek: ők összetartoznak. Az amerikai lány és a magyar fiú mégsem köthet házasságot. A bürokratikus szabályok alárendelik az ösztönös cselekvést, így a párost életük legnehezebb kérdése elé állítja a sors az utolsó pillanatban: áthidalható több ezer kilométer távolság, hogy megőrizzék a szerelmüket?

A hazai mozikban április 13-tól látható romantikus magyar film, Az első kettő az elválás utolsó pillanatáig egymásba kapaszkodó két fiatal intim, mai története, amely egyben Szövényi-Lux Balázs első nagyjátékfilm-rendezése. A ma debütáló előzetes izgalmas, érzelmekkel teli betekintést enged abba, hogy mi minden vár majd a látszólag csak egymásra vágyó szerelmespárra a napjaink Budapestjén játszódó filmben.

A közvetlen állami támogatás nélkül, tavaly nyáron, baráti, családi otthonokban, valamint többek közt a Hadik Kávéházban, a Nomád Bárban vagy a Budapesti Piarista Gimnáziumban forgatott film megvalósítása igazi szerelemprojekt volt Szövényi-Lux Balázs rendező és szűk stábja számára.

Erősen személyes filmet készítettem, amit a saját távkapcsolati élményeim ihlettek. Őszintén mesél az idő szorításába került kapcsolat magasságairól, mélységeiről, a szeretet és a veszteség együttes megéléséről. A történet szereplői, helyzetei a valóságból merítkeznek, de egytől egyig fikció

– mondta el a rendező, aki hozzátette, hogy a sejtelmes cím a szereplők érzésvilágát is tükrözi; arra utal, hogy mi lett volna, ha a film két szereplője lett volna az első két ember, akik szerelembe esnek a történelem kezdetén.

A független forrásból, minimális költségvetésből készített alkotást alig 16 nap alatt sikerült rögzíteniük, köszönhetően a több mint másfél éves előkészületeknek. Ez idő alatt a rendező és közvetlen munkatársai a legtöbb időt a két főszereplő megtalálására fordították. Itthon és külföldön, nemzetközi castingügynökségek bevonásával keresték az ideális Sashát, akit végül 400 lány meghallgatása után a Londonból bejelentkező Hannah Saxby játszott el.

Nem volt számára ismeretlen a filmezés világa. Bár a színészettel Az első kettő forgatása után, a Royal Welsh College of Drama hallgatójaként kezdett el professzionálisan foglalkozni, az elmúlt években Angliában számos sorozatban, kisfilmben is játszott. Többek között a Gentleman Jackban vagy a Mallory Towersben lehetett látni.

Hozzá hasonlóan a film férfi főhősére is hosszas kutatást követően bukkantak rá az alkotók. A száz jelöltből kiválasztott Bergendi Barnabás a Pécsi Nemzeti Színház volt művésze. A két főszereplő mellett pedig feltűnik még a filmben Nyakó Júlia, Drahota Andrea és Schmidt Sára is.

A többségében angol nyelven készült, magyar feliratos Az első kettő forgatókönyvét a rendező a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve az Edinburgh-i Egyetemen diplomázó Szövényi-Lux Balázs írta. A történet a végső formáját Farkas Ádám és Danszki Fruzsina dramaturgok segítségével nyerte el. A színes és fekete-fehér jeleneteket is tartalmazó filmet Vass Gergely, a Virágvölgy operatőre fényképezte. A produceri feladatokat az Umbrella és a Cinesuper együttműködésével Farkas Ádám, Felszeghy Ádám, Mártonffy Zoltán, Nagy László és Szövényi-Lux Balázs látta el. A vágó Kovács Dávid és Szövényi-Lux Balázs volt, míg a látvány Bobor Ágnes és Barta Borbála munkáját dicséri.

Az első kettő 2023. április 13-tól látható a hazai mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.