Az Oppenheimer kapta a fődíjat az amerikai producerek céhétől is

2024.02.26. 17:35
Christopher Nolan Oppenheimer című filmje nyerte el vasárnap Amerikai Producerek Céhének (PGA) filmes fődíját.

A több mint nyolcezer producert tömörítő céh 35. alkalommal adta át díjait, amelyeket az ágazat szakértői az Oscar-díj barométerének is tekintenek. Az elmúlt 15 évben 12 díjazott a legjobb filmért járó Oscar-díjat is elnyerte, legutóbb tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi komédia. 

A J. Robert Oppenheimer életéről forgatott filmdráma a producercéh fődíjáért ugyanazzal a mezőnnyel versenyzett, amelyből a március 10-i Oscar-gála győztese is kikerül. Az atombomba atyjáról szóló film mellett a Barbie, a Szegény Párák, és a Megfojtott virágok is a díjesélyesek között volt. Utóbbi rendezője, Martin Scorsese produceri pályafutásáért kapott David O. Selznick-díjat a vasárnapi ceremónián, amelyet a Los Angeles-i Ray Dolby Ballroomban rendeztek meg.

Christopher Nolan a legjobb filmes producernek odaítélt díjat mások mellett producertárásának, Charles Royennek is megköszönte, aki az Oppenheimer alapjául szolgáló American Prometheus című könyvre felhívta a figyelmét.

Robert Downey Jr., a film mellékszereplője az Oppenheimert a „valaha elméleti fizikáról készített legnagyobb költségvetésű produkcióként” méltatta.

A filmsztár szombaton este kapta meg a legjobb mellékszereplő díját ahollywoodi színészcéh (SAG) díjátadó gáláján, ahol az Oppenheimer ugyancsak tarolt: megszerezte a legjobb színészgárda trófeáját, a címszerepet alakító Cillian Murphy pedig a legjobb színész díját vehette át.

A PGA vasárnapi díjátadóján az Utódlás és A mackó osztozott a televíziós fődíjakon. Az animációs kategória díját pedig a Pókember: A Pókverzumon át című produkció nyerte el.

Scorsese mellett kiemelkedő produceri pályafutásáért Charles D. King és Gail Berman is díjat kapott a szakmától az estén. King lett az első fekete producer, akit a Milestone-díjjal jutalmazott a PGA. Ezt az elismerést korábban Walt Disney, Clint Eastwood és George Lucas kapta meg a filmművészethez való hozzájárulásáért.

King 2015-ban alapította meg a MACRO médiavállalatot, hogy hangot adjon a fekete és más kisebbségi etnikumból származó művészeknek. A cég volt a producere a Denzel Washington és Viola Davis főszereplésével forgatott Kerítések című filmnek is.

Gail Berman, az egyetlen nő, aki egy nagy filmvállalat és egy televíziós csatorna vezetői posztját is betöltötte, a Norman Lear televíziós díjat vehette át Sarah Michelle Gellartól, a Buffy, a vámpírvadász sztárjától. A producer felidézte, hogy annak idején senki sem gondolta, hogy ez a sorozat életképes lehet, de ő mégis látott benne valamit. A széria végül sikert aratott, és hét évadot élt meg.