Még mindig kísérti a halálos baleset a szemtanúkat

2024.05.15. 07:24
Harminc éve jelent meg A holló című film, amelynek forgatása során történt a filmipar egyik legsúlyosabb balesete. Akik jelen voltak Brandon Lee halálánál, a mai napig nem tudják elfelejteni a borzalmakat.

Az 1994-es A holló mára már vitathatatlanul kultuszfilmmé vált. Sikeréhez azonban hozzájárult az is, hogy a legendás Bruce Lee fia, Brandon Lee életét vesztette a forgatáson. 

Jeff Most, a film producere felidézte utolsó találkozását a színésszel. Mint a The Guardiennek elmondta, épp wilmingtoni irodájában volt és telefonált, amikor Brandon egy fehér ingben elment az ablaka előtt és integetett neki. A producert megmagyarázhatatlan módon valami bizarr érzés fogta el, hogy a színész úgy köszönt, mintha nem látnák egymást többet, pedig még két hét hátravolt a forgatásból. Nagyjából egy órával később véletlenül

hasba lőtték a 28 éves brandon Leet.

Bár a színészt azonnal kórházba szállították, megmenteni nem tudták, belehalt a sérüléseibe. A film, amelynek Alex Proyas volt a rendezője, végül bemutatásra került – ennek pontosan harminc éve. 

A legtöbben arra emlékeznek, hogy Lee minden nap 5:30-kor ébredt, éheztette magát és edzett. Tekintettel a karakterre, Lee ragaszkodott ahhoz, hogy megtanuljon gitározni, így Jeff Most talált neki egy tanárt Wilmingtonban. „Szivacsként szívott magába minden tudást, amit megosztottak vele.”

Ha itt az idő, menni kell

A katasztrófa az egyik késő esti, utolsó jelenet forgatása közben történt. A Funboy nevű drogdílert alakító Michael Massee színész meghúzta a ravaszt, miközben a 15-20 méterre lévő Leere célzott a kellékpisztollyal. A fegyverben vaktölténynek kellett volna lennie, de egy korábbi jelenetből véletlenül a pisztoly csövében maradt egy ólomdarab. A kilőtt golyó behatolt Lee hasába, és megtapadt a gerincében. 1993. március 31-én a kórházban halt meg a belső sérülések következtében. A legtöbb ott dolgozóban máig úgy él a pillanat, mintha tegnap történt volna.

A producer elmesélte az aznap éjjeli eseményeket: „Éjfélkor hagytam el a stúdiót, a telefon viszont már csörgött, amikor beléptem a szállásom ajtaján. Biztosítottak róla, hogy semmi komolyabb baj nem történt, egy vaktöltény találta el Brandon mellényét, de ne aggódjak, jól van.” Ekkor még mindenki ezt gondolta a stábból. „Nem volt vér, nem úgy nézett ki, mint egy lőtt seb. Először tényleg azt hittük, hogy csak egy baleset. Szörnyű éjszaka volt. Mindannyian hihetetlenül le voltunk sújtva.”

Brandon Lee A holló című filmben
Brandon Lee A holló című filmben
Fotó: IMDb

Másnap reggel Lee színésztársa, Sofia Shinas elárulta Mostnak, hogy Lee visszautasította a golyóálló mellény viselését, mert úgy gondolta, az látható lesz a kamerán. A színésznő hiába győzködte a főszereplőt, hogy vegye fel, ő elzárkózott előle, ráadásul egy kísérteties mondattal:

Ha eljött az ideje, hogy menjek, akkor megyek

– mondta Brandon Lee a halálos lövés előtt.

Ha viselte volna a mellényt, megúszta volna élve. A stábtagokat rettenetesen megviselte a történés. Mindannyiuk a barátja volt, hihetetlen művész, zseniális színész, fantasztikus ember. Jeff Most számára ez volt az egyik legtragikusabb esemény egész életében, amit a mai napig nem tudott teljesen feldolgozni, és nagyon nehéz megértenie, hogyan történhetett ez meg. A halálesetet végül balesetnek nyilvánították és nem emeltek vádat a fegyvert elsütő Massee ellen. Mindazonáltal ő így nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy valaha is túlteszi magát az ilyesmin.”

Brandon Leet apja, Bruce Lee mellé temették Seattle-ben. Hátralévő jeleneteit kaszkadőrével, Chad Stahelskivel forgatták le, aki ma már a John Wick-széria rendezője. A holló végül 1994. május 13-án jelent meg, Brandon Leenek és menyasszonyának, Eliza Huttonnak ajánlva, akiknek két héttel a forgatást követően lett volna az esküvőjük. 

A történelem megismétli önmagát

Lee halála megváltoztatta a filmforgatásokon használt lőfegyverekre érvényes szabályzatot, de csaknem három évtizeddel később mégis hasonló baleset történt.

Alec Baldwin, a Rust főszereplője és társproducere az egyik jelenet próbája közben Halyna Hutchins operatőr felé fordította a revolvert, amikor az elsült, megölve a nőt  és megsebesítve a rendezőt, Joel Souzát. Az új-mexikói esküdtszék gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek Hannah Gutierrez-Reed fegyvermestert, aki éles lőszert rakott a fegyverbe. Az új-mexikói ügyészek szintén gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják Baldwint a júliusra tervezett perben.

Brandon Lee nővére, Shannon is kommentálta az esetet az X-en:

Senkinek sem lenne szabad fegyver által meghalni egy forgatáson. Soha.

Jeff Most úgy érezte, a rémálma újra megjelent, hiszen jól ismerte Halyna Hutchinst, és a szíve újra megszakadt.

A Holló című filmből készült egy új változat, amit idén augusztusban terveznek bemutatni Rupers Sanders rendezésében és Bill Skarsgård főszereplésével. Jó kérdés, hogy milyen fogadtatásban lesz része, ugyanis a klasszikusokhoz való hozzányúlás közel sem egyszerű és az összehasonlítási alap miatt nem feltétlenül ez a siker receptje. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport