Nácik között kapták lencsevégre Budapesten Russell Crowe-t

GettyImages-1997435696
2024.06.09. 16:58
Rettegett történelmi személy bőrébe bújik legújabb filmjében Russell Crowe. A 60 éves, Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas új-zélandi−ausztrál filmszínész ugyanis a Harmadik Birodalom második embereként ismert náci vezetőt, Hermann Göringet alakítja majd a Nürnberg című alkotásban. A Budapesten forgó filmről most megjelentek az első képek is, amelyeken nemcsak a német katonai vezetőt és politikust alakító Crowe, hanem a nürnbergi perben pszichiáterként dolgozó Douglas Kelley-t alakító Rami Malik is feltűnik.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, idén februárban ismételten Magyarországra érkezett az Oscar-díjas Russell Crowe és Rami Malek, akik a James Vanderbilt által rendezett Nürnberg című, a nürnbergi pert feldolgozó alkotást forgatják hazánkban. Előbbiről ráadásul már akkor kiderült, hogy ezúttal is remekül érzi magát nálunk, olyannyira, hogy ezúttal még otthonosabbá akarta tenni az itteni életét, így a Blikk értesülései szerint Crowe nem egy szállodába, hanem ugyanabba a mátyásföldi luxusvillába költözött be, melyben tavaly ősszel, a Modi című film készítésekor Johnny Depp is lakott.

Az elmúlt hónapokban ugyan keveset lehetett hallani a Budapesten forgó filmről, a Deadline azonban most közzétette az első fotókat is, amelyeken Russel Crowe Hermann Göring bőrébe bújva látható, míg Malek Douglas Kelley-ként jelenik meg a pert feldolgozó filmben – utóbbi volt az a pszichiáter, aki a per vádlottjainak elmeállapotát mérte fel. 

Jack El-Hai A náci és a pszichiáter című könyve alapján a Nürnberg Kelley és a háború végén bíróság elé állított náci vezetők között zajlott interakciók történetét meséli el. Göring és Ley mellett Kelley volt az első szövetséges pszichiáter, aki olyan náci vezetőket vizsgálhatott meg, mint Rudolf Hess, Julius Streicher és Karl Dönitz. A pert már több alkalommal is filmre vitték, a pszichológus által lefolytatott beszélgetéseket azonban mindeddig figyelmen kívül hagyták az alkotók.

A nürnbergi per célja az volt, hogy az egész világ szeme elé tárják a náci rezsim sötét titkait, és a komoly büntetésekkel megnyugtassák a bosszúra szomjazó embereket.  

Mindez persze nem is annyira meglepő, hiszen a per idején Kelley még rendkívül fiatal volt, így érthető, hogy alig várta, hogy bizonyítson, ám amikor szembekerült azokkal az emberekkel, akik a világot a leghalálosabb háborúba sodorták, megértette, hogy a gonosz milyen könnyen képes átmosni az elmét. Kelley végül annyira szerette volna megfejteni, hogy mi zajlik le egy ilyen kegyetlenségekre képes személy fejében, hogy maga is belerokkant lelkileg, és végül öngyilkos lett. A sors iróniája, hogy a pszichológus kálium-cianidot vett be, ugyanazt a mérget, amellyel Göring végzett magával 1946-ban, miután megtudta, hogy bűneiért kivégzik.

(Borítókép: Pool Insabato Rovaris/Mondadori Portfolio via Getty Images)