Visszatérünk a mocsárba, érkezik a Shrek 5

2024.07.10. 17:35
Vége a várakozásnak, a DreamWorks végre megerősítette, hogy valóban készül az ötödik egész estés Shrek-film. Ráadásul már arról is lerántották a leplet, hogy a három főszereplő hangját adó színész, Mike Myers, Eddie Murphey és Cameron Diaz is visszatér szerepeihez. Viszont a Csizmás, a kandúrt alakító Antonio Banderas még nincs megerősítve. A film 2026. június 1-jén kerül a mozikba.

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy a Shrek 5 hivatalosan is fejlesztés alatt áll, és a megjelenési dátum 2026. július 1. lesz. A Shrek eredeti sztárjai, Mike Myers (Shrek hangja), Eddie Murphy (Szamár hangja) és Cameron Diaz (Fiona hangja) is visszatérnek. Antonio Banderas visszatérése Csizmás, a kandúr szerepében viszont még nem nyert megerősítést – írta meg a Variety.

A Shrek 5 rendezője Walt Dohrn lesz, aki a Shrek 2 és a Harmadik Shrek írója és művészeti vezetője volt, valamint a Shrek a vége, fuss el véle-történetének agytrösztje, amelyben Rumpelstiltskin hangját is ő adta. Az ötödik rész producere a franchise-ba visszatérő Gina Shay és az Illumination alapítója, Chris Meledandri lesz, Brad Ableson pedig a társrendező.

Murphy júniusban elárulta, hogy már elkezdte a hangfelvételeket a filmhez, és legközelebb egy Szamár-spin-off-filmet fog készíteni.

Hónapokkal ezelőtt kezdtünk el dolgozni. Megcsináltuk. Felvettem az első felvonást, és még idén megcsináljuk, befejezzük. A Shrek kijön, és utána Szamárnak is lesz egy saját filmje

– mondta Murphy pár hete.

A Shrek-franchise 2001 és 2010 között négy egész estés részt élt meg. Az eredeti Shrek a DreamWorks Animationt a világszerte 487 millió dolláros bevétellel hatalmas stúdióvá tette. A film lett az első Oscar-díjas az animációs film kategóriában – a Szörny Rt. elől elhalászva a díjat. A Shrek 2 928 millió dolláros bevételt hozott, és mindkét film versenyben volt a cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálmáért. Bár a Harmadik Shrek és a Shrek a vége, fuss el véle kevesebb elismerést kapott, mint az első két film, mégis 813 millió és 752 millió dolláros bevételt termeltek világszerte. A Csizmás, a kandúr mindkét része szintén mozisiker volt, 555 millió, illetve 484 millió dolláros bevétellel.

Amint arról a Variety 2018-ban beszámolt, a Universal Pictures megbízta Meledandrit (aki a Gru-sorozat és a Super Mario Bros.: A film producere is), hogy felügyelje a stúdió Shrek és Csizmás, a kandúr franchise-ainak újjáélesztését. Az animációs guru akkoriban ragaszkodott hozzá, hogy ne nyúljanak a sorozat szereplőit megszólaltató szinkronhangokhoz, amelyek a Shrek-filmek sikerének kulcsát jelentették.

Ha visszatekintünk azokra az alakításokra, akkor rájövünk, hogy fantasztikusak, és bár kétségtelenül lehet érvelni egy teljes újraosztás mellett, azon kaptam magam, hogy a saját nosztalgikus érzéseimre reagálok, és vissza akarok térni azokhoz a karakterekhez

– mondta Meledandri. „A kihívás számunkra az volt, hogy találjunk valamit, ami valóban olyanná teszi a visszatérést, hogy az ne csak egy egy újabb film legyen a folytatások sorában” – tette hozzá.

Eddie Murphy mint katalizátor

A Shrek-franchise legutóbbi része, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság volt 2022 decemberében (ez volt a második Csizmás, a kandúr önálló film). A film 484 millió dolláros bevételt generált világszerte, és Oscar-jelölést is kapott a legjobb animációs film kategóriában. Az utolsó kívánság sikeresen feltüzelte az érdeklődést egy esetleges ötödik Shrek-film iránt, és Murphy, Szamár szinkronhangja 2023 januárjában azt mondta:

Ha a DreamWorks valaha is jönne egy újabb Shrek-filmmel, két másodperc alatt elvállalnám. Imádom Szamarat. Csináltak Csizmás, a kandúr-filmeket. Azt gondoltam, hogy csinálhattak volna egy Szamár-filmet. A Szamár viccesebb, mint Csizmás, a kandúr. Úgy értem, imádom őt is, de ő nem olyan vicces, mint Szamár.

Meledandri 2023 áprilisában a Varietynek elmondta, hogy „izgatott” volt, amikor elolvasta Murphy megjegyzéseit, és hozzátette: „ez bizonyítja, hogy mennyire lelkesedik egy olyan szerepért, amelyet olyan ragyogóan alakított és valóban megteremtett a DreamWorks művészeivel együtt. Nagyon izgalmasnak találtam ezt a megjegyzést”. 

Arra a kérdésre, hogy szerinte Szamár olyan karakter-e, aki az Antonio Banderas főszereplésével készült harcias macskás spin-offokhoz hasonlóan egy saját filmet is elbírna, Meledandri nemes egyszerűséggel azt válaszolta: „kétségkívül”. Azt is elmondta, hogy nagyon szeretné, ha a film eredeti szinkronhangjai (köztük Mike Myers, Cameron Diaz és Murphy) visszatérnének a Shrek 5-ben. Ez a vágya pedig – mint utólag kiderült – be is teljesült.

A bejelentést az X-csatornáján egy pár másodperces kedvcsináló keretében tette közzé a DreamWorks, természetesen az elmaradhatatlan betétdal, a Smash Mouth All Star aláfestésével.