Emőke
-4 °C
9 °C

Di Caprio megmenti Afrikát

2006.03.08. 11:56
Elindultak a Véres gyémántok (The Blood Diamond) munkálatai, amelyet Edward Zwick rendez. Leonardo Di Caprio csempészt alakít, a Gladiátorban megismert Djimon Hounsou pedig egy bányászt, jelentette be a Warner Bros.
Leonardo Di Caprio és Jennifer Connelly főszereplésével készül Edward Zwick legújabb akciódrámája. A történet Sierra Leonéban játszódik, 1991-ben a gyémántbányák miatt kirobbanó polgárháború kezdetekor.

A rendező nevéhez olyan filmek fűződnek, mint Az utolsó szamuráj, amiben Tom Cruise harcol, vagy A bátrak igazsága, melyben Meg Ryan hal meg a harctéren.

Kölyökarcú csempész

A Véres gyémántok főszereplője az Aviatorért Oscar-díjra jelölt Leonardo Di Caprio, aki egy dél-afrikai pénzéhes csempészt alakít, Danny Archert, aki a film elején éppen börtönben ül. A film másik főszereplője a családjától a gyémántbányába elhurcolt Solomon Vandyt Djimon Hounsou formálja meg.

A két afrikai később egymásért is küzd, hogy visszakapják azt a gyémántot, amelyet Solomon talált meg és rejtett el korábban. Első feladatként átvágnak a felkelők területén, hogy megmentsék Solomon családját.

A történetet bonyolítja Maddy Brown, amerikai újságíró, aki Danny Archerhez szeretne közel kerülni. A szerepet az Oscar-díjas Jennifer Connelly játssza, aki Russel Crowe felesége volt az Egy csodálatos elmében.

Igaz történet

A film hátteréül tehát a Sierra Leone-i polgárháború szolgált, amikor néhány száz fegyveres átlépte a határt és megtámadták az ország keleti és déli falvait. A felkelők, vagyis a Forradalmi Egység Front, megszállta Sierra Leone gyémántbányászatának központját, Konot. Ezután ideiglenes kormánytanács alakult, ami rögvest hadba lépett a felkelőkkel.

A helyzet 1991 óta sem sokat változott. Különböző jelentések szerint ötvenezer ember halt meg eddig, miközben a lakosság felének el kellett hagynia otthonát. A kérdéses bányák évente 7,5 milliárd dollárt termelnek.