Kanadai aranyérmes magyar filmfőszerepben

2004.08.24. 00:16
Hajdu Szabolcs rendező tornaedző bátyjáról és kanadai tanítványáról forgat. A tanítvány, Kyle Shewfelt váratlan marketingként vasárnap megnyerte az olimpián a szerenkénti döntők első felvonását, a talaj döntőt. A két tornász főszereplője is egyben a Fehér tenyér című önéletrajzi játékfilmnek, a szponzor pedig a fabulonos Pataki Ági.
"Most rakosgatjuk, hogy ez hogyan illik a filmbe" - mondta Hajdu Szabolcs rendező főhősének vasárnapi olimpiai győzelméről, mikor a filmet gyártó Katapult Film Kft. irodájában utolérte az Index.

"Óriási lesz a film iránti érdeklődés"- tette hozzá Angelusz Iván, a cég ügyvezetője. "Ez Kanada első aranyérme az olimpián. A torna a harmincmilliós országban nem a legnépszerűbb sport, de most rögzítik a Shewfelt nevet, és ez megnöveli a film értékét a tárgyalásokon, ahogy majd később a nézettségét is."

Nem kell átírni a happy endet

Klikk a képre!
A Fehér tenyér című, edző-tanítvány kapcsolatot bemutató életrajzi filmben a Kanadába települt debreceni tornász Hajdu Miklós (32) és kanadai tanítványa Kyle Shewfelt önmagukat alakítják a kamerák előtt. A hatvan napos forgatást Hajdu Szabolcs irányításával novemberben kezdik eredeti helyszíneken: Kanadában, majd Debrecenben.

"Mindenkit levert" - tér vissza Hajdu Szabolcs a "férfi tornában igen fiatalnak számító", 22 éves Shewfelt olimpiai győzelmére, aki talajon nagyon szoros küzdelemben előzte meg a román Dragulescut, valamint a bolgár Jovcsevet.

Ennek a film forgatókönyvírójaként örül különösen, mert így nem kell átírnia a happy endet. A film végére ugyanis győzelmet írt, de a Debrecenben rendezett világbajnokságon 2002-ben "Kyle csúnyát rontott, kihagyott egy elemet és csak a negyedik lett" - fogalmazott a rendező, aki két éve követi kamerával az edző-tanítvány párost a nagyobb versenyekre, hogy anyagot gyűjtsön a filmhez.

Money, money, money

"A film 350 millió forintos előállítási költségén nem változtatunk" - mondta Angelusz Iván. A magyar fél 250 milliót "tud reálisan előteremteni", és ha továbbra is csak 100 milliót fizet a külföldi partner, akkor "megfelelő marad a koprodukciós százalék". Jelenleg kanadai illetve francia cégekkel folytatnak tárgyalásokat.

A Katapult Film az év elején szerződött a Pataki Ági és Kovács Gábor vezette Filmpartners reklámfilmgyártó céggel, akik "a forgatókönyvírásban is közreműködtek, illetve szponzori támogatásokat szereznek a filmnek". A tévék közül pedig a TV2 lesz a partner.

"A pályázható pénzek nagyrészét már elhoztuk" - mondta Angelusz. A Magyarországon átlagos költségvetésűnek számító film a Magyar Mozgókép Közalapítvány egyik legmagasabb támogatásában (100 millió forint) részesült, és a Nemzeti Kulturális Alapprogramtól is kapott már 30 milliót.

Mikor elköszöntem, Hajdu még zárásként összefoglalta harmadik filmjének paramétereit: "Ez egy műfajtalan, tornászokról szóló film lesz, amit én csinálok".