Oscarra nevezték a Kontrollt

2004.08.26. 18:12
Az Oscar-díjra nevező bizottság augusztus 26-i ülésén döntött úgy, hogy Magyarországot a 2005. évi "legjobb idegennyelvű film" kategóriában Antal Nimród Kontroll című játékfilmje képviselje - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.
Az Oscar díjra nevező bizottság augusztus 26-án az Oscar díj szabályzata szerint 2003. október 1 - 2004. szeptember 30. között Magyarországon bemutatott magyar filmek közül választotta ki a 2005. év "legjobb idegennyelvű film" kategóriájában a Kontrollt.

A legnagyobb filmes megmérettetésére minden ország évente egy-egy játékfilmet nevezhet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végéig az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2005. január 25-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 27-én 77. alkalommal kerül sor a hollywood-i Kodak Theatre-ben.

A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Schubert Gusztáv filmkritikus, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Surányi András, a Magyar Producerek Szövetségét (MPSZ) Sipos László, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Szabó Gábor és a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós képviselte.

Szemlétől az Oscar-nevezésig

Antal Nimród első játékfilmje a tavalyi év legnézettebb magyar filmjeként a közönség és a szakma körében egyaránt szép sikereket ért el. A februári filmszemlén a külföldi kritikusok Gene Moskowitz díja mellett a legjobb operatőrnek - Pados Gyula - járó elismerést, valamint a Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díjat nyerte el.

A Café Film és a Bonfire közös produkciójában készült Kontrollt Cannes-ban Ifjúsági Díjjal jutalmazták. Számos nemzetközi filmfesztivál tűzte műsorára, többek között Brüsszel, Karlovy Vary, Jeruzsálem, Koppenhága, Szarajevó és Montreal. Németországban pedig a nyári Fantasy filmfesztivál nyitófilmjeként több német nagyvárosban láthatta a közönség. Szocsiban különdíjjal jutalmazta zsűri, Palics-ban elnyerte a vajdasági fesztivál fődíját július végén.