Kínai film nyerte a velencei Aranyoroszlánt

2006.09.10. 10:55
A kínai Csia Csang-ko vittel el az egyik legrangosabb európai filmfesztivál fődíját Nyugodt élet c. filmjével. A legjobb rendezőnek a francia Alain Resnais bizonyult, a zsűri felfedezettje az olasz Emanuele Crialese lett.

Csia Csang-ko kínai filmrendező alkotása, a Szanhszia Hoazsen (Nyugodt élet) érdemelte ki a 63. Velencei Filmfesztivál legrangosabb díját, a legjobb filmet jutalmazó Aranyoroszlánt.

A fesztivál zsűrije, szombaton este osztotta ki a verseny díjait. A zsűri elnökségét Catherine Deneuve francia filmsztár vállalta. A legjobb rendezésért járó Ezüstoroszlánt a francia Alain Resnais filmje, a Coeurs (Szívek) kapta.

A legjobb felfedezést jutalmazó Ezüstoroszlánt az olasz Emanuele Crialese vihette el Nuovomondo című alkotásáért.

Különdíjjal jutalmazta a zsűri a Jean-Marie Straub és Daniele Huillet francia rendezőpáros francia-olasz koprodukcióban forgatott filmjét, a Quei loro incontrit.

A zsűri különdíja a csádi Mahamat-Saleh Harounnak jutott Daratt című filmjéért. A legjobb férfialakításért járó díjat Ben Affleck kapta. Az amerikai színészt az Allen Coulter rendezte Hollywoodlandben játszott szerepéért jutalmazták.

A brit Helen Mirrené lett a legjobb női alakításért járó díj, amelyet II. Erzsébet megformálásáért kapott Stephen Fears filmjében, a The Queenben.