Tarr-gyorstalpaló Amszterdamban

2004.10.06. 16:45
Tarr Béla munkásságát bemutató vetítéssorozat kezdődik október 7-én Amszterdamban a hollandiai magyar kulturális évad filmes programjának keretében. A készülő DVD-t népszerűsítő kiadványt is bemutatja kint a Mokép - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.
Tarr Béla filmjeit tűzik műsorra Amszterdamban a rendező jelenlétében a hollandiai magyar kulturális évad kiemelkedő filmes eseményeként október 7-étől.

Huszonöt év, tizenkét film

A retrospektív válogatás a rendező 1979-ben készült Családi tűzfészek című első játékfilmjétől, a világhírt hozó Sátántangón keresztül, a külföldi mozikban is látható Werckmeister harmóniákig mutatja be a rendező eddigi munkásságát.

A tizenkét alkotásból álló programot az amszterdami bemutató után Utrecht, Hága és Eindhoven városában is műsorra tűzik. A retrospektív hollandiai partnere a Filmmuseum Amsterdam.

Elismerés

Tarr munkássága ismert külföldön, filmjeit számos moziban forgalmazzák. A holland moziforgalmazási bestseller listán a Kárhozat és a Sátántangó már szerepelt Hollandiában. A brit The Guardian kritikusai az élő filmrendezők sorában a 13. legjobb alkotónak ítélték, az amerikai Variety pedig a Tíz Mester közé választotta az elmúlt évben.

A magyar rendező jelenleg új filmjét készíti elő, melynek alapjául Georges Simenon A londoni férfi című műve szolgált, a forgatás színhelye Korzika lesz.