Greenaway magyarokat vetített Berlinben

2009.02.08. 19:03 Módosítva: 2009.02.09. 16:50
Greenaway a film jelenét fikázta, és hetven percnyi kép- és hangorgiát produkált a berlini magyar házon filmrészletekkel, villamossal és kegyetlen hideggel.

A Berlinálé teljesen fölösleges időpocsékolás" - vezette fel hétvégén este 11 után Peter Greenaway a nagyszabású szabadtéri akcióját, a Cinema Total 2-t a berlini magyar ház, a Collegium Hungaricum épülete előtt.

Greenaway a Berlinalen
Greenaway a Berlinalen

Tizenegy óra körül kábé 300 ember gyűlt össze megnézni azt, hogy mit gondol Greenaway a „totális moziról" illetve a film haláláról, és ezt a Tulse Luper bőröndjei címet viselő filmtrilógia zanzásított verziójával és régi és új magyar filmekkel illusztrálta. A ház homlokzatán és két oldalán elhelyezett öt vásznon párhuzamosan vetítette a gondosan válogatott jelenettöredékeket. Egy hatalmas érintőképernyő előtt állva időnként rábökött egy képre, ami aztán megjelent valamelyik vásznon, és ami alá Yonderboi keverte a zenét. Néhány villamost is beengedtek a szervezők a kordonnal elzárt területre.

A film halott, amióta a távirányító elterjedt minden háztartásban, magyarázta és mutatta is a mester. A digitális korban új mozira van szükség, amiről nem sokat tudott elmondani azon kívül, hogy élőnek és interaktívnak kell lennie: "elég az unalmas pszichologizálásból". "Ki akarná újra megcsinálni a Casablancát?" - tette fel általános derültségre a kérdést.

Látványos, progresszív művészeti akció volt a Cinema Total 2, de az a tény, hogy a rendezvény alig keltette fel a Berlinálén tolongó filmrajongók figyelmét, jól jelzi, hogy Greenaway legújabb fordulatával tényleg kiírta magát abból a világból.

Nemcsak a Greenaway utóbbi munkáira jellemző egymásra úsztatott képek és feliratok tették embert próbálóvá a mű befogadását, hanem a fagypont körüli hőmérséklet, és a hetvenedik perc vége felé eleredő jégeső is. A félig magyarokból, félig helyiekből álló közönség ezért a produkció közepétől kezdve elkezdett elszivárogni a forralt boros pultok vagy az éjszakai járatok felé.