Ezüstmedvét nyertek a magyar hangmérnökök

2009.02.14. 21:41 Módosítva: 2009.02.16. 16:24
Egy beteg perui nőről szóló film vitte el a fődíjat az 59. Berlini Filmfesztivál díjkiosztóján szombat este. A versenyprogram ismert filmesei, mint Stephen Frears, Francois Ozone vagy Renee Zellweger, díjazatlan maradtak. Erdélyi Gábor és Székely Tamás hangmérnökök az Erdélyben forgatott Varga Katalinért kaptak Ezüstmedvét.

A perui-spanyol koprodukcióban készült The Milk of Sorrow kapta a Berlinale fődíját, az Aranymedvét a szombat esti díjátadón. A dráma egy különös betegségben szenvedő perui nő életét mutatja be. Bár versenyben volt többek között Renee Zellweger, Demi Moore, Jude Law, Stephen Frears és Francois Ozon is, az ismertebb filmesek általában díjazatlan maradtak.

Díjazták a székely bosszútörténetet

A hangmérnöki munkáért kapott Ezüstmedvét a magyar-román-angol koprodukcióban készült Varga Katalin. Ezt a két díjazott magyar hangmérnök nevében Erdélyi Gábor vette át. "Ez hihetetlen, örülök hogy itt lehetek, csak azt sajnálom, hogy a kollégáim nem tudtak eljönni" - mondta meghatottan a színpadon. A húszmillió forintból forgatott Varga Katalin Erdélyben játszódik, és egy székely nőről szól, aki egy évtizeddel azután, hogy megerőszakolták, bosszút akar állni az elkövetőkön.


"Nagyon boldogok vagyunk. Jó és rossz visszhangokat is kaptunk, de a hangmérnöki munkát mindenki elismerte" - nyilatkozta nekünk a díjátadó után a harminchárom éves angol rendező, Peter Strickland, miközben Erdélyi Gábor a díjazottaknak tartott sajtótájékoztatón vett részt. Érdekes összefüggés, hogy a hangmérnöki csapatban az a Kovács György is benne van, aki több Tarr Béla-filmben, köztük A londoni férfiban is dolgozott, a zsűri elnöke pedig Tilda Swinton, A londoni férfi egyik főszereplője. "Nagy rajongója vagyok Tarr Bélának, de minden filmet a saját érdemeiért díjaznak, úgyhogy ennek az elismerésnek semmi köze Tarrhoz" - mondta erre Strickland. A hangos csapatban dolgozott Erdélyi és Kovács mellett Székely Tamás és Karaszek Zoltán is.

Varga Katalin bosszúra készül

"A díszbemutató volt a legnagyobb élmény itt a fesztiválon - vette át tőle a szót Győri Márk operatőr. - Ez egy hatalmas teremben zajlik, és egészen komoly atmoszférikus hangulata van. Szinte meggyulladt a légkör, amikor elindult a film, és a hátunk mögött vagy ezer ember ült. Jó volt még, hogy nem vették le, mennyire kevésből készült a film. Három lámpával és egy statívval dolgoztunk expedíciós körülmények között, de mégis megállta a helyét a versenyfilmek között." A rendezőtől megtudtuk még, hogy a fesztivál legolcsóbb versenyfilmjének már magyar forgalmazója is van, a Budapest Film, és megvették Angliába, Portugáliába, Görögországba és a volt Jugoszlávia területére is.

Andrzej Wajda megosztott díjat kapott

A legjobb rendezőnek járó Ezüstmedvét az iráni Asghar Farhadi kapta az About Elly című filmért, ami a hagyományok hatalmát mutatja be az iráni társadalomban. A zsűri nagydíját megosztva kapta a Gigante és az Alle Anderen, az utóbbi német főszereplőnője, Birgit Minichmayr a legjobb színésznőnek járó Ezüstmedvét is elvitte. A legjobb férfiszínész a rasztahajú lett Sotigui Kouyate a London Riverért, ami a 2005-ös londoni terrormerénylet után játszódik. A legjobb forgatókönyvért járó díjat a The Messenger című háborús drámának ítélték, amiben Woody Harrleson és Ben Foster közli az elhunyt katonák özvegyeivel a szomorú hírt. Andrzej Wajda a Tatarak című filmért egy megosztott Alfred Bauer-díjat kapott.