Hugh Jackman meztelenkedéssel dobná fel az Oscar-gálát

2009.02.21. 13:55 Módosítva: 2009.02.21. 14:42
Az Oscart a Farkasemberrel, Hugh Jackmannel próbálják megmenteni, és minden eddiginél nagyobb változásokat ígérnek. Nagy harc várható Brad Pitt és Mickey Rourke között, Heath Ledger kislánya veheti át apja helyett a szobrot, és sikerült kiutaztatni az indiai gettómilliomosokat is. A gazdasági válság miatt a bulik visszafogottabbak lesznek.

Az amerikaiak bajban vannak, mert az utóbbi évekhez hasonlóan nem az igazi sikerfilmek versenyeznek az Oscarért, ezért a nézettségtől sem lehet sokat várni: A sötét lovag például a bemutatója utáni első négy napban több pénzt hozott Amerikában, mint a legjobb filmnek jelölt öt film, a Benjamin Button különös élete (104 millió dollár), a Gettómilliomos (44 millió), a Milk (20 millió), Frost/Nixon (8,8 millió) és A felolvasó (8,4 millió).

Legtöbb jelölés

13: Benjamin Button különös élete
10: Gettómilliomos
8: Milk és A sötét lovag
6: WALL-E
5: Kétely, Frost/Nixon, A felolvasó

Az idei Oscar-átadó is tele van húzónevekkel: Brad Pitt és a felesége, Angelina Jolie is esélyesek egy-egy kategóriában. Sokat várnak a 13 Oscarra esélyes Benjamin Buttontől is (utoljára A király visszatér vitt el 11 díjat 11 jelölésből, a Titanic 11-et 14 jelölésből, és a Ben Hur 11-et 12 jelölésből). Meryl Streepnek 1979 óta a mostani a 15. jelölése, de alig van esélye Kate Winslettel szemben.

A legszexisebb férfi tényleg meztelenkedni fog?

Az idei Oscar-közvetítésnek a műfajban még kezdő Bill Condon (a Dreamgirls rendezője) és Laurence Mark lesznek a producerei, akiknek ez az első díjátadója. Egyből szakítottak a hagyományokkal, amikor Hollywood nagydumásai helyett az ausztrálok macsó vademberét, Hugh Jackmant kérték fel az est házigazdájának.

Az ilyen újításokra mindenképpen szükség van, mivel az Oscar-gálára egyre kevesebb amerikai kíváncsi: 2007-ben még 39,9 millióan nézték meg, tavalyi 32 milliós nézőszám viszont negatív rekord. De az igazi vicc egy újítás: a díjazottak csak 45 másodpercig beszélhetnek. Vajon mennyit segít ezen a 21 éves Zac Efron, vagy az Alkonyat 23 éves sztárjának Robert Pattinsonnak a szerepeltetése?

Hugh Jackman
Hugh Jackman

A BBC értesülései szerint Jackman egy musicalrészlettel alapozza majd meg az est hangulatát, ebben Beyoncé és Zac Efron lesznek a partnerei. „Énekelni fogunk, és végig meztelenek leszünk az Oscar alatt"- mondta Hugh Jackman az ABC-nek. A várakozás óriási, mert egy nagy sorozatot megtörve, kivételesen nem vicces műsorvezető lesz, mint Billy Crystal, Whoopie Goldberg vagy James Stewart.

Chris Rock, aki 2005-ben volt műsorvezető nem nézi meg az idei Oscar-közvetítést. „Engem igazából csak a házigazda nyitóbeszéde érdekel. Idén ezt nem egy komikus mondja el, ezért lehet, hogy inkább kihagyom. Nehéz dolga lesz Hugh Jackmannak, mert a tévénézők többsége nem ismeri a díjra jelölt filmeket, így neki kell kitöltenie valamivel a műsoridőt." Jackmantől furák lesznek majd a politikai viccek, ahogy az is, hogy a legszexisebb férfinak megválasztott színész majd Brad Pittel, a kétszeres bajnokkal viccelődik. Jackman elárulta, hogy hiába szurkol valakinek, a színfalak mögött úgyis mindenkinek azt mondja majd: Gratulálok, tudtam, hogy te fogod nyerni!

Indiából Hollywoodba

A közvéleménykutatások szerint a legjobb filmnek járó díjat a Gettómilliomos című Danny Boyle-film viheti majd el, ami azért lenne jó, mert az előzetes hírekkel szemben mégis elutaztatják a főszereplő fiút az Oscarra. Sokáig úgy tűnt, nem lehet ott a díjátadón a Gettómilliomos egyik gyerekszereplője, de végül megoldották. A nyolcéves Azharuddin Ismail a főszereplő testvérének fiatalkori énjét játszotta, és díjat is kapott érte, de a szülei nem tudták volna elkísérni Los Angelesbe: az apja tuberkolózis miatt kórházban van, az anyjának pedig végig mellette kell lennie. A szülők attól is félnek, hogy ha véget ér a 10 Oscarra jelölt film körüli felhajtás, mindenki elfeledkezik majd a nagy szegénységben élő indiai szereplőkről. Ismail legnagyobb problémája jelenleg, hogy soha nem ült repülőn, nem járt még Indián kívül és senkit nem ismer a sztárok közül.

Mickey Rourke
Mickey Rourke

Legjobb színésznek a Pankrátorban nyújtott hihetetlen alakításáért Mickey Rourke-ot tartják esélyesnek Brad Pitt ellenében, bár a Yahoo szavazásán Brad Pitt megelőzi Mickey Rourke-ot, ami máris izgalmassá teszi a díjkiosztót. A kritikusok és a mi favoritunk viszont Rourke, aki alkoholizmusából felgyógyulva a Pankrátor című filmmel mindenki kedvence lett. Sokaknak viszont túlzás, amit az Aranyglóbuszon vagy a BAFTA-n mutatott a színész (a nemrég elhunyt kutyájának köszönte meg a díjat), így még pórul járhat.

Heath Ledger kislánya veszi át a díjat

Ha van egy biztos díj, akkor az Heath Ledgernek jár, és ez független attól, mennyire jó volt Jokerként, ez egy érzelmi döntés. A legjobb férfi mellékszereplő kategória esélyesei, Josh Brolin és Michael Shannon is biztosak abban, hogy a díjat a tavaly elhunyt Heath Ledger kapja A sötét lovag Jokeréért. Ha tényleg ő győz, a kislánya, a hároméves Matilda Ledger veszi majd át helyette az Oscart, bár itt jogilag aggályos lehet, hogy ő még 18 éven aluli. A korábbi díjátadókon Christopher Nolan vette át Heath Ledger Golden Globe-ját, az SGA Awardot pedig Gary Oldman. A gálaesten ott lesznek az elhunyt színész szülei, Kim Ledger és Sally Bell is, valamint a nővére, Kate Ledger, és Matilda anyja, Michelle Williams. A lánynak valószínűleg borzalmas sokkot jelent majd ez, de a nézetségnek jót fog tenni. Kate Winslet pedig megint a legjobb színésznő lehet.

De hol lesz buli?

Az Oscar-gála elsősorban a filmesek ünnepe, így különböző szuper bulikban szórakozhatnak a sztárok, bár a gazdasági válság hatása itt is meglátszik. Míg Schwarzenegger kormányzói bálján 1500 vendég ihatja majd a Moet pezsgőt, a Sterling borokat és eheti a híres szakács, Wolfgang Puck ételeit, addig az egyik legnagyobb partit szervező Vanity Fair bejelentette, hogy idén visszafogják magukat. Ellenben Prince nem, és ő csak akkor szervez Oscar aftepartyt, ha Madonna nem, ráadásul valamennyit élőben lehet követni belőle. Az egyik legnagyobb bulinak a Night to Make a Difference Beverly Hills-i partija ígérkezik, ahol Olivia Newton-John, Leeza Gibbons, Jessica Biel és David Foster lesznek a házigazdák. A rendezvényen filmes, tévés, zenész és sportoló sztárok vesznek részt, ahol a Mr. Chow étteremlánc készít tízfogásos vacsorát. Tizenhetedik alkalommal rendezi meg Elton John az AIDS alapítványnak a partiját, ahova Elizabeth Taylort és Mary J. Blige-t is várják. Ha egy bulit kellene választani, akkor a Gettómilliomos és a Pankrátor stúdiójának rendezvényére mennénk, mert két szerethető film. (Viszont az este legjobb részeit a Youtube-on is követni lehet.)

A legfontosabb kategóriák:

Legjobb film
Benjamin Button különleges élete
Frost/Nixon
Milk
A felolvasó
Gettómilliomos

Rendező
David Fincher (Benjamin Button különleges élete)
Ron Howard (Frost/Nixon)
Gus Van Sant (Milk)
Stephen Daldry (A felolvasó)
Danny Boyle (Gettó milliomos)

Színész
Richard Jenkins (A látogató)
Frank Langella (Frost/Nixo)
Sean Penn (Milk)
Brad Pitt (Benjamin Button különleges élete)
Mickey Rourke (A pankrátor)

Színésznő
Anne Hathaway (Rachel Getting Married)
Angelina Jolie (Elcserélt életek)
Melissa Leo (Frozen River)
Meryl Streep (Kétely)
Kate Winslet (A felolvasó)

Férfi mellékszereplő
Josh Brolin (Milk)
Robert Downey Jr. (Trópusi vihar)
Philip Seymour Hoffman (Kétely)
Heath Ledger (A sötét lovag)
Michael Shannon (A szabadság útjai)

Női mellékszereplő
Amy Adams (Kétely)
Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Viola Davis (Kétely)
Taraji P. Henson (Benjamin Button különleges élete)
Marisa Tomei (A pankrátor)