Két lakást is kapnak a Gettómilliomos gyerekszereplői

2009.02.25. 14:09
Máris derűsebben fest a Gettómilliomos nyomorban élő indiai gyerekszereplőinek jövője: miután nyilvánosságot kapott, milyen rettenetes körülmények között élnek a nyolc Oscarral díjazott film fiatal színészei, a gyártók és az indiai hatóságok is új lakást ígértek nekik.

"Húszezer fontot (6,7 millió forint) érő lakásokba költözhet Azharuddin Mohammed Ismail és Rubina Ali családja" - mondta a Daily Mailnek a Gettómilliomos rendezője, Danny Byole és a producere, Christian Colson, miután kiderült, hogy a gyerekek továbbra is nyomorban élnek. Van miből jótékonykodniuk, miután a 15 millió dollárból forgatott film már több mint 160 millió dolláros bevételt hozott.

Nem bízzák rájuk a lakást, mert eladnák

"Ezek téglaházak, a lakásokban van villany és víz, de nincs messze a korábbi lakhelyüktől, hogy ne kelljen elszakadniuk a rokonoktól és barátoktól" - folytatta a Trainspottingot is jegyző Boyle. A film gyártója emellett vállalta, hogy a gyekerekeket a következő nyolc évben minden nap riksával szállíttatják iskolába. Ezzel azt próbálják elérni, hogy bejárjanak. A lakások tulajdonjoga is csak akkor száll a szülőkre, ha a gyerekek betöltik a tizennyolcadik életévüket.

"Nem adhatjuk nekik a lakásokat most azonnal, mert az igazság az, hogy eladnák őket. Nem értenek a pénzhez" - nyilatkozta a producer. Erre a következtetésre azután jutottak, hogy korábban Azharuddin családjának már átutaltak egy összeget új lakásra, miután a hatóságok lerombolták azt az illegálisan felhúzott viskót, ahol éltek. Az ügy kezelését aztán egy brókerre bízták, aki viszont felszívódott a pénzzel.

A választásra gyűjtenek jó pontokat?

"Ezek a gyerekek az ország büszkeségei, és nagy szerepük volt a sok Oscar-díjban. Ezért szeretnénk őket boldoggá tenni" - nyilatkozta a helyi városrehabilitációs szervezet elnöke, Amarjeet Singh Manhas. A kritikusok viszont azzal vádolják a hatóságokat, hogy ezzel a lépéssel csak az áprilisban kezdődő választásokra próbálnak jó pontokat gyűjteni.

Rubina apukája mindenesetre boldog: "Már a családunk harmadik generációja nőtt fel a gettóban, de most végre kijuthatunk innen".

Alapot hoztak létre a gettóban élő gyerekeknek

Colson és Boyle tagadják, hogy kihasználták volna a gyerekszereplőket. Azt viszont elismerték, hogy a forgatás után elindított segítő akcióik nem sültek el olyan jól, mint várták, ezért többet kell tenniük. Boyle elmondta, hogy a film gyerekszereplőinek megsegítésén túl a Gettómilliomos befektetői és a forgalmazói a Mumbai szegénynegyedeiben élő fiataloknak egy külön jótékonysági alapot hoztak létre. Ide kezdetként 500,000 fontot (168 millió forint) különítettek el.