Berlini fal épül a nyolckerben

2009.02.28. 18:16 Módosítva: 2009.03.02. 13:02
A Checkpoint Charlie mását is megépítik Budapesten a The Debt című filmhez, amiben az Oscar-díjas Helen Mirren nyomoz egy náci háborús bűnös után. A halottnak hitt férfi Ukrajnában bukkan fel a rendszerváltás után a Szerelmes Shakespeare rendezőjének új filmjében.

A The Debt című hollywoodi thriller forgatásába futott bele kollégánk a Mátyás téren kutyasétáltatás közben: a berlini fal egy szakaszát és a Checkpoint Charlie-t húzzák fel a nyolcadik kerületben. A filmben Helen Mirren és Tom Wilkinson volt Moszad-ügynököt játszik, és a Szerelmes Shakespeare-t jegyző John Madden rendezi.

A berlini fal a Mátyás téren. Klikk!

"Helen Mirren még nincs Magyarországon, egyelőre a fiatal főszereplőkkel, Sam Worthingtonnal, Jessica Chastainnel és Marton Csokassal forgatunk Budapest különböző helyszínein - mondta el Kemény Ildikó a magyar produkciós cég, a Pioneer Pictures producere. - A filmet Londonban kezdték forgatni, és a stáb több hetet marad Budapesten, majd Tel-Avivba költözik."

A thriller 1965-ben indul, amikor három fiatal Moszad-ügynök elfog és megöl egy náci háborús bűnöst egy titkos akcióban. Harminc évvel később a halottnak hitt férfi Ukrajnában tűnik fel, ezért az egyik ügynöknek titokban oda kell utaznia, hogy kiderítse az igazságot. Helen Mirren, aki két éve A királynőért kapott Oscart, a forgatás előtt hat hétig tanult héberül és ismerkedett Izrael titkosszolgálatának történetével.

NDK-s polgár

A Miramax finanszírozásában készülő Debtben kisebb szerepeket magyar színészek is kapnak, és játszik benne a magyar származású Marton Csokás is, akit korábban A Gyűrűk Urában és a Mennyei királyságban láttunk. Az új-zélandi színész apja a második világháború után hagyta el Magyarországot.