Diktatúráról szóló etióp film nyerte Afrika Oscarját

2009.03.09. 16:33
Az ország véres kezű diktátorának rezsimjét idéző Teza című etiópiai film nyerte el a legrangosabb afrikai filmfesztivál fődíját. A Burkina Fasóban megrendezett 40. pánafrikai FESPACO filmfesztivál a hét végén zárt az afrikai Oscarként emlegetett Yennega Arany Mén-díj (Golden Stallion of Yennega) átadásával.

A tavaly Velencében már kitüntetett, s most fődíjat kapott Teza című dráma Mengisztu Hailé Mariam 1974-1991-ig tartó könyörtelen diktatúrája idején játszódik. A zsűri a 14 év alatt készült produkció mélységét és költőiségét méltatta.

Hailé Gérima, a film rendezője helyett testvére, Selomé Gérima, a Teza társproducere vette át az elismerést, aki elmondta, hogy "a film üzenete a béke".

A történet egy Németországban tanult kutatóorvosról szól, aki nagy reményekkel tér haza Etiópiába, ahol azonban a diktatúra kegyetlensége vár rá és barátaira.

A második díjat a dél-afrikai Nothing But The Truth című fim kapta. Rendező-színésze, John Kani könyvtárost alakít, aki nem juthat előre, és meggyőződése, hogy az apartheid után sem tűnt el a megosztottság. A való életben Kani bátyját rendőrök lőtték le egy templomban, amikor egy apartheidellenes felkelés során megölt kilencéves kislány emlékére olvasott fel egy költeményt.

A harmadik díjat a Mascarades című algériai komédia vitte el - írta a BBC hírszolgálata.

A szombat esti díjkiosztást a Teza vetítése követte a Burkina Faso-i főváros, Ouagadougou mozijaiban, ahol a fesztivál egy hete alatt 300 alkotást mutattak be.