A drogos dj barátnője Lengyel Rita

2009.04.02. 13:48 Módosítva: 2009.04.02. 16:33
A forgalmazók csak egy svéd retrómozit mertek indítani a Titanic filmfesztivál mellett a 3d-s szörnyfilm ellen. Paul Kalkbrenner DJ közönségtalálkozót és bulit is tart a Berlin Calling után.

Szörnyek az űrlények ellen

Spielberg animációs cége, a DreamWorks leforgatta a saját Szörny Rt.-jét, ami az 58,2 millió dolláros nyitóbevételével azonnal az amerikai toplista élére került, azóta 71,7 milliónál jár. A Cápamesét is jegyző rendező Rob Letterman le sem tagadhatná, hogy horrorrajongó: korábban A szörny látványeffektjein dolgozott, ezzel a rajzfilmmel pedig olyan klasszikusok előtt tiszteleg, mint az 50 láb magas nő , a Lugosi-filmek őrült tudósai , a Steve McQueen-féle Massza , a fekete lagúna szörnye, és a japánok lepkeréme. Amerikát megint fenyegeti valami, és csak a kormány válogatott szörnycsapata tudja megfékezni olyan tagokkal, mint Rovaroszaurusz, Zseléember, és az őrült Dr. Csótány. A rajzfilm 7,3 pontot kapott az IMDb-n, a Rottentomatoeson 70 százalékot. Az index kritikusa 7 pontot adott rá a 10-ből, de más kritikusok is inkább dicsérték: "Animált elvarázsolt kastély, ha 3D-ben nézed" (Rolling Stone), "Jól felépített mese, ami ügyesen kiforgatja az elkoptatott kliséket" (USA Today). Csak a Mineapolis Star Tribune-nek nem tetszett: "a gyerekek egyik szereplővel sem tudnak azonosulni". Az agynélküli Zseléemberrel azért jobb is, hogy nem akarnak.

Együtt

Bár a Titanic filmfesztivállal felerősödött a "minden héten skandináv film"-korszak , a Grantfilm Lukas Moodysson 2000-es retrómoziját nyomta moziba. Az agyondíjazott svéd rendező már jóval a Mamma Mia! előtt rájött, hogy a virágfüzér meg az ABBA újra menő. 1975-ben játszódó drámájában egy kertvárosi házban épül fel a tökéletes hippikommuna - ami csak látszólag tökéletes, mert a focizó forradalmár és a lelkes csapatvezér nehezen tolerálják a leszbikus anya, meg a poligámiát éltető barátnő kirohanásait. A 24 ezer dollárból forgatott Együttel csak Amerikában 1 millió dollárt kerestek a készítők. 7,4 ponton áll az IMDb-n, Lukas Moodysson pedig 14 díjat zsebelt be a horvát, norvég, francia és amerikai fesztiválokon.

Berlin Calling

A napszemüveges, kopasz DJ, Paul Kalkbrenner - micsoda meglepetés - napszemüveges, kopasz DJ-t alakít Hannes Stöhr legújabb filmjében, amiben csak leszbikus lányok, droghegyek, meg eszméletvesztésig tartó lemezpörgetések vannak. Ráadásul a magyar származású Lengyel Rita alakítja a nőjét. A Berlin Calling 7,3 pontot kapott az IMDb-n, és az idei Titanic programjába is bekerült. Április 3-án, pénteken Hannes Stöhr és Rita Lengyel is eljön az Uránia moziban rendezett premiervetítésre, Kalkbrenner pedig nemcsak közönségtalálkozót, bulit is tart aznap este.