Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rémhalál a húsvéti nyuszira

2009.04.13. 12:44 Módosítva: 2009-04-13 13:00:27
A húsvét azért jó horrortéma, mert bele lehet venni a hímes tojásból kikelő űrlényeket; a nagy mellű Playmate-eket, mint a termékenység szimbólumait; meg a harmadnapra zombiként feltámadó Jézust. Horrorfilmes körkép füstölt sonka mellé.

Őrült nép az amerikai, havonta talál valami ürügyet a munkakerülésre és a tüzijátékra, és mindegyik ünnephez leforgatott már legalább két horrorfilmet. Nálunk a Halloween-sorozat, és a 3D-s Véres Valentin a legismertebbek, karácsonyi mészárlásból meg annyi van, hogy már két cikkben is foglalkoztunk velük. Most a húsvéti horrorokon a sor.

Gyilkos húsvéti tojások 2

Gizmó pikkelyes testvérei karácsonykor csaptak vérengzést a 84-es Szörnyecskékben, a 88-as Rémecskék 2 űrszőrmókjai viszont húsvétkor terrorizálják a kisváros lakóit, hogy ne legyen annyira feltűnő a hasonlóság a két film között. Már az zseniálisan morbid képsor, ahogy a gyanútlan nyugdíjasok és gyerekek virágot festenek az űrlénytojásokra. Az meg minden idők legviccesebb horrorjelenete, amikor a kertben vizelő, nyuszijelmezes seriff a rémecskék támadása után bezuhan a templomba, és felborítja az oltárt.

A film igazi gyöngyszem a 80-as évekből, tobzódik a habszivacs szörnyekben és a borzasztó frizurákban. A főszereplő srác, Scott Grimes (aki a Vészhelyzetből és az Elit alakulatból lehet ismerős) a Bundesliga-hajával meg a fülbevalójával a New Kids on the Block-érzésre emlékeztet. A rémecskéket üldöző, alakváltó űrfejvadászok is a korszak tipikus sztárjai: az egyik hajmetál-énekés, a másik meg egy ünnepelt Playmate, Roxanne Kernohan. A szörnyek erősen túlszaporodtak az előző részhez képest, és R. Christopher Biggs profi maszkmestercsapatának köszönhetően már sokkal több őrültséget csinálnak. A Rémecskék 3-ból már sajnos kimaradt a húsvéti téma, ott a készítők inkább a Szörnyecskék 2-ből loptak, és a nagyvárosba vitték tombolni a szőrös vakarcsokat.

A Jézus-zombi (fel)támadása

Kevesen tudják, de Christopher Lambertnek van még egy jó filmje a Hegylakó mellett, az 1999-es Resurrection. A tévé Újjászületésként vetít, pedig a húsvéti téma miatt jobban illene hozzá a Feltámadás cím. A Biblia-központú sztori pofátlanul sokat lop a Hetedikből, de cserébe új ötletet visz a kifulladó zombis-maszkos sorozatgyilkosos zsánerbe. Egy darabolós őrült levágott lábakból és kezekből, meg egy egy hosszú hajú mexikói fejéből zombit fércel össze a padláson, hogy Húsvét napján valami apokrif keresztény humbuggal feltámassza Jézust. Az eset természetesen az antiszociális, kőarcú nyomozóhoz kerül. Christopher Lambert Connor MacLeod melleett itt hozza a csúcsteljesítményét.

A színész feltámadása nem véletlen: a Hegylakót és a Resurrectiont is Russell Mulcahy rendezte. A forgatókönyvet pedig maga Christopher Lambert írta (bár besegített neki Brad Mirman is, aki rendszeresen szállít sztorikat a filmjeihez). Lambert vérbeli B-filmes zsaru, tiszta Őrült Stone, csak kevesebb fegyverfüggőséggel: soha nem nevet a kollégák viccein, és rendszeresen dührohamot kap az elfojtott indulatai miatt. Havonta lelövik az épp aktuális társát, így a munkaideje felét a baszdmegelő rendőrfőnök irodájában tölti. A maradékot pedig az utcán, ahol állandóan esik az eső, és mindig van valahol egy lerobbant húsraktár megcsonkított hullákkal.

Érdekesség, hogy a horrorrendező félisten, John Carpenter alakítja a papot. Az egyik jelenetben az oltárhoz hívja Lambertet, hogy felolvasson neki egy részt a Bibliából. Ez is azt sugallja, hogy francba a kosztümös filmekkel, B-kategóriás horrort meg akciót kell Lambertnek forgatni A-kategóriás rendezőkkel. Lambert nem megy oda Carpenterhez, és sajnos azóta sem volt közös filmjük. Helyette megbukott több filmmel, magyar közreműködéssel például a Harag napjával meg a Metamorfózissal.

A nyúlon túl?

A Vérnyúl nem a Monty Python-csapat találmánya. Már 1972-ben készült egy horror, a Night of the Lepus, amiben génkísérletek miatt óriásira nőtt tapsifülesek tépik szét a város lakóit, és csak a tökös, cowboy-kinézetű tudósok tudják megállítani őket.

A Night of the Lepus a Rémecskékkel és a Feltámadással ellentétben nem egy tipikus húsvéti horror. Inkább az olyan, 50-es években divatos szörnyinváziós filmek hagyományait követi, mint az óriáshangyák támadásáról szóló 1954-es Them!, vagy az 55-ös Tarantula. És ahogy a The Beast from 20.000 Fathomsban, itt is csak a Nemzeti Gárda bevetésével tudják legyőzni a szörnyeket.

A stáb ötletesen megoldotta az óriásnyulak kérdését. Ahelyett, hogy gagyi gumibábokat mozgattak volna a díszlet előtt, egy igazi tapsifüles csapatot engedtek szabadon a filmben szereplő házak és az autók méretarányos makettjei között. És még két igazi sztárt is le tudtak szerződtetni a vérnyulak mellé: DeForest Kelley-t, azaz a Star Trek-széria McCoy dokiját, és Janet Leigh-t, aki a Psychóban sikoltozott a zuhany alatt, majd később olyan kulthorrorokban is szerepelt, mint a Carpenter-féle A köd, vagy a Halloween H20.