Viola
-6 °C
-2 °C

Elárverezik az első lézerkardot

2009.04.14. 09:42
Lugosi Drakula-gyűrűje és a Szárnyas fejvadász pisztolya mellett Fritz Lang robotnőjét és a Majmok bolygója egy jelmezét is elárverezik Los Angelesben. A legtöbbet mégis a Frankenstein című klasszikus 1931-es plakátjáért remélnek.

Lugosi Béla Drakula-gyűrűje, vámpírnévjegye és több ruhája is árverésre kerül azon az április 30-i aukción, amelyet a Profiles of History ház tart Los Angelesben.

Az 1956-ban elhunyt magyar rémfilmlegenda tárgyai között lesz Bram Stoker Drakula-könyvének egy példánya, amelyet maga Lugosi dedikált. Nem hiányzik azonban az árverésről a nagy horror-ellenlábas Frankenstein sem. Az első, 1931-es film plakátját tekintik a szervezők az egyik legértékesebb kincsnek, legalább 200-250 ezer dollárt várnak érte. Ugyanebben az évben játszotta először Lugosi Drakulát, és a hollywoodi szóbeszéd szerint Frankenstein alakítójával, az angol Boris Karloffal (eredeti nevén William Pratt) évtizedeken át szenvedélyesen utálták egymást.

Versenghetnek a gyűjtők Rita Hayworth csábító fekete ruhájáért, amelyben az 1946-ban forgatott Gilda hősnőjeként a korszak szexszimbólumává vált. A sci-fi műfaj is erősen képviselteti magát: megvásárolható lesz Fritz Lang 1927-es Metropolisának egyik központi figurája, Maria, a robotnő - de árverésre kerül a rendező forgatás közben viselt monoklija is - Charlton Heston ruhája a Majmok bolygójából, egy lézerkard a Csillagok háborúja első részéből, valamint Harrison Ford pisztolya a Szárnyas fejvadászból. Érdekes módon e fegyver eladási árát előzetesen 150 ezer dollárra taksálják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!