Véged van, Oroszlán Szonja!

2009.04.14. 14:18 Módosítva: 2009.04.15. 10:40
Itt a felturbózott Csősz Boglárka: még butább fej, még nagyobb mellek, még idegesítőbb picsogás. Húsvét hétfőn a világ egyik legrosszabb filmje, az Álom.net díszbemutatóján jártam, plázahorrort láttam. Reviczky Gábor nem ereszkedett le hozzánk, de a keményhúsú lányok szerencsére igen.

Az első magyar tinivígjátéknak titulált film olyan mélységekbe vitte a nézőt, amit már csak a díszbemutató barátok köztes bulvártobzódása tudott alulmúlni. Az esemény olyan volt, hogy még a Velvetnek is ciki lett volna tudósítani róla. Ráadásul a fotósunk sem tudott ott lenni a MÁV járatritkításainak köszönhetően, Selmeczi Istvántól kaptuk ezeket a képeket:

Lázálom.net

A magyar pompomlányok sanyarú sorsát bemutató film készítői is sejthetik, hogy mennyire értékelhetetlenre sikerült, ezért lépten-nyomon hangoztatták: ez a film semmi mást nem akar, csak szórakoztatni. Leszögezhetjük, minden mást csinál, csak azt nem. A leginkább az Apám beájulna című filmet idéző Álom.net egy olyan trashfilm, ami még trashminőségében sem élvezhető, de bővebb kritikánkat csütörtökön, a hivatalos bemutató után olvashatják.

A díszbemutató elején már sokkolt, ahogy az Aréna Pláza közönsége 20-30 fős csoportosulást képezett a sztárok körül. Óvodás kislányok autogramot, a Tabu TV tudósítói pedig interjút kértek olyan emberektől, akiknek sztárságára a Story TV mikrofonja volt az egyetlen bizonyíték. A hangosbemondóban Rékasi Károlyt fagatták halálkomolyan arról, hogy milyen érzés pozitív szereplőt játszani, majd ő komolyan válaszolt: hogy nagyon jó. Hogy ledér öltözetű tinilányokra nyálát csorgató tornatanár pozitív szereplő-e, abban ugyan nem vagyok biztos, de én se tudtam volna mást kérdezni tőle.

Számkivetve

"Olyan éhes vagyok, értsd meg, ez a vacsorám, nem akarok több kalóriát bevinni" - mordult rá ingerülten egy lány a nézőtéren a fiúra, aki a popcornjából akart venni, míg vártuk, hogy megkezdődjön a vetítés. A filmet felkonferáló Világi Péter, sportriporter vidáman jelentette be az első magyar tinivígjátékot, ami a szórakoztatáson kívül "gyönyörű lányokat és jóképű pasikat" is ígért. A nézőteret ellepő, úgynevezett görényfrizurás (kábé négy évvel ezelőtti hajdivat) fiúk jelenléte bizonyította, hogy az RTL Klub és a Bravo magazin közös produkciójára jöttünk.

Az idegen környezetben már meg sem lepődtem azon, hogy a film egyetlen igazi színésze, Reviczky Gábor nem volt hajlandó nyilatkozni az Indexnek. Eleinte azt hittem, azért nem beszél velem, mert szégyelli a filmet, csalódottan kellett rájönnöm, hogy ellenkezőleg, túl komolyan vette magát, és egy Velvetnek adott interjúja miatt bojkottálta az Indexet.

Korunk Csősz Boglárkája

A főszereplő, Labancz Lilla, a Barátok Közt Lénája eddig azzal tudott kitűnni, hogy 2006-ban levetkőzött az FHM magazinnak. De volt már Ilonka a Sobriban, és a Kisváros egy epizódjában is szerepelt. Az Oroszlán Szonja biturbó, akinek Wikipédia adatlapján az áll, hogy a színművészetire "gyerekes" arca miatt nem vették fel, sértésnek vette az Oroszlán Szonjával való összehasonlítást. "Két éve már a közértes néni is ezzel jön. Nem akarok senkire hasonlítani - mondta sértetten, - ha valaki ugyanúgy nézne ki, mint én, megölném"- tette hozzá viccelődve. Az igazi hülye picsa karaktert saját maga dolgozta ki, büszkén vallotta, hogy a szerepet rá szabták. "Olyan, mintha terhes lettem volna, és ma született meg a gyermekem" - festette le szerepmegformálásának folyamatát egy szép hasonlattal. Arra inkább nem válaszolt, hogy igaziak-e a mellei, csak annyit mondott, "aki nem hülye, az úgyis látja". Hogy nem.

A fogadáson Lillára kattogtató, túlzottan lelkes puncimagazin-fotós sátáni kacajjal tört ki magából: "Véged van, Oroszlán Szonja!" - ettől bizonyára még vadabb pózokat remélt a hölgytől. A vidáman pucsító Labancz Lilla "Jajj, ne már!" - felkiáltással reagált. Oroszlán Szonja munkássága valahogy Labancz Lilla fényében nálam elkezdett felértékelődni.

Szexis(ta)

A tinifilm tinilányai szerencsére már legális kategóriába tartoznak, inkább huszonéves lányok, de testük még mindenütt feszesen domborodik, így a díszbemutatón volt látnivaló az éhes férfiszemnek. A film egyik főszereplőjét, a buta, szőke plázanő figuráját ellensúlyozó, okos, barna diáklányt játszó lányt kérdezgettem, és kiderült róla, nem színésznő, hanem másodéves a Műszaki Egyetemen. A húszéves Czifra Kinga is szabad kezett kapott a figura megformálásában, és ő még annak ellenére is überelte a többi fiatal szereplő játékát, hogy ez volt az első alakítása. Noéminek akkor esett le az álla, amikor a filmet teljes egészében látta. "Csak az utómunka után derült ki, hogy ilyen lett, mi ezt nem tudtuk" - válaszolta, mikor megkérdeztem, nem zavarja-e hogy ilyen szexista, ötven százalékban tinilányidomokat mutogató filmben játszik.

Értelem

"Az egésznek semmi értelme nincs" - értetlenkedett egy szemüveges srác a film után energiaitalt szürcsölgetve. Némileg helyrerakta bennem a filmet a kutyájára egyre jobban hasonlító Steiner Kristóf, a film társforgatókönyvírója, mikor elmagyarázta, hogy ez valójában egy önironikus alkotás. Ha ezt előre tudtam volna, talán másként nézem, és nem tépem közben a hajamat. Abbéli aggodalmaimat, hogy egy ilyen film milyen hatással lesz a fiatal nézőkre, azzal oszlatta el, hogy "Aki intelligens, azt egy film nem fogja unintelligenssé változtatni, és fordítva." A szilikonmellű szőkék futtatásával kapcsolatos aggodalmaimat pedig azzal, hogy szerinte "a valódi lányok felértékelődhetnek, ha a fiúk egy idő után kiábrándulnak ebből a rétegből". Remélhetőleg nem a lányokból fognak kiábrándulni en bloc.

Beszélgettem még a jófej fiút, Márkot alakító Csernóczki Ádámmal, akinek annak ellenére, hogy a Közgázra jár, nagyon tetszett a film. Igaz, amikor a rendező, N. Forgács Gábor meglátta, hogy kérdezgetem, félrehívta, és a fülébe súgott valamit. "Na akkó holnap talizunk, cupp cupp" - búcsúzott egy lány az Álom.net örömünnepéről, és ezzel zseniálisan össze is foglalta a film mondanivalóját, életérzését, meg mindent. "Nagyon tetszett, mert igazán lendületes és fiatalos" - nyilatkozta Ádám a félrehívás után.

Sajtóanyag a film sajtófelelősétől,
avagy így látták ők:

Nézőcsúcs az Álom.net díszbemutatóján
- Labancz Lilla testőrt fogadott maga mellé -

Már órákkal a bemutató előtt tinik sorakoztak az Aréna Plázában, hogy meghallgassák az Álom.net című film betétdalait. Koncertet adott Ádok Zoli, KP Jancsi és csapata, valamint az Anti Fitness Club. Hatalmas őrjöngés fogadta a fiatal fellépőket, akik meglapozták az este hangulatát. Dombóvári Vanda és Világi Péter, a két házigazda tökéletesen átvette a ritmust, és tiniket meghazudtoló lendülettel vezették a műsort.

A koncertet követően szépen lassan megérkeztek a sztárok is. Elsőként Oberfrank Pál, Labancz Lilla filmbéli apukája jelent meg, majd őt követte Zimány Linda, Ada, Hári Ricsi, Orosz Barbara, Kiszel Tünde és családja, Benkő Dániel, Kovácsovics Fruzsina és Ben, SP, Dukai Regina, Debreczeni Zita, Katus Attila és persze a film valamennyi szereplője. A mozi mozgólépcsőjének tetején fotósok várták a filmcsillagokat. A sort Labancz Lilla zárta, tűzpiros ruhában, aki úgy vonult fel a lépcsőn, mint egy igazi hollywoodi sztár.

A nézők megállás nélkül foglalták el helyeiket a nézőtéren, ahol csakhamar elfogytak az ülőhelyek. Szerencsére a szervezők mindenre felkészültek, és pillanatok alatt egy harmadik, majd egy negyedik mozitermet is megnyitottak a türelmetlen nézők előtt.

A film célközönsége, a tizenévesek, már vetítés közben értékelték a mozit: a csókjelenetnél tapsolni kezdtek. A népes alkotógárdát mind a négy nézőtéren taps fogadta, a főbb szereplőknek: Rékasi Károlynak, Reviczky Gábornak, Jankóczki Attilának, Csernóczki Ádámnak, Czifra Kingának és persze Labancz Lillának füttyszó is járt.

A vetítést követően a vendégeket egy közös koccintásra invitálta a stáb, ahol átadhatták gratulációikat a készítőknek, többek között a rendezőnek, N. Forgács Gábornak. Az alkotók a beszélgetés után fogták magukat, és a barátokkal együtt megünnepelték a filmet: egy budai étteremben hajnal fél ötig mulattak.

Lilla álmosan számolt be az elmúlt nap eseményeiről. “Álmaim estéjén vagyok túl. Elképzelni sem mertem volna szebbet. A film, amit én is tegnap láttam először, nagyon pozitív csalódás volt a számomra. Nagyon izgultam, de megnyugodtam. A célközönség, akinek szántuk, maximálisan elégedett, ezzel együtt pedig én is” – nyugtázta Lilla, aki a zárt körű mulatságról is ejtett néhány szót. “Két meghajlás között ugye átöltöztem és felvettem Náray Tamás másik csodaszép ruháját, amely a bulin kiderült, kicsit rövidnek bizonyult. Ahogy megmozdultam, máris felcsúszott. Szerencsére volt egy testőröm, aki egész este vigyázott rám és, ha kellett, megigazította a ruhám. ő Ádok Zoli volt. Ezúton üzenem neki: cuppcupp érte”.