Lehet sikervígjáték a premier előtt?

2009.04.16. 12:52 Módosítva: 2009.04.16. 14:48
Végre itthon is vetítik a Gran Torinót, amiben utoljára láthatjuk színészként Clint Eastwoodot. Jön Lukáts Andor művészfilmes road movie-ja, a Príma primavéra, és az Amerikát majmoló Álom.net is.

Gran Torino

December óta várjuk Clint Eastwood 35 millió dollárból forgatott bosszúdrámáját, ami 8,4-es átlagával már a 77. helyen áll az IMDb toplistáján. A 243 milliós bevételt termelő filmet a 78 éves színész rendezte, és ő a főszereplője is. Olyan benne, mint a nyugdíjas Piszkos Harry: előkapja a puskáját, amikor egy ázsiai banda el akarja lopni a kedvenc 72-es Ford Gran Torinóját. A Rotten Tomatoeson csak jót írnak a filmről (80 százalékot kapott): "A rengeteg erőszakos jelenet mellett is képes szomorú és humoros lenni." (New Yorker); "A pózoktól és fölösleges keménykedésektől mentes Gran Torino életem legjobb filmje." (Rolling Stone). A bosszúállós Charles Bronson-klasszikusokra emlékeztető forgatókönyvet Nick Schenk írta. Eddig csak tévés produkciókon dolgozott, de a Gran Torinóért egyből NBR-díjat kapott. Főszereplőként Clint Eastwood is kapott egy NBR szobrot, de állítólag abba akarja hagyni a színészkedést, és ezután már csak rendezne.

Príma primavéra

Edelényi János saját bevallása szerint "mezítlábas road movie-val" nevezett be a 40. Magyar Filmszemlére, mert 1 millió euró csak erre elég. A főszerepet játszó Lukáts Andor díjat is kapott az alakításáért. A filmben Lukáts egy huszonéves lánnyal (Vesela Kazakova) keresi vajdasági nagyanyját, de kiderül, hogy ő ma már csak a férfi képzeletében és rajzaiban él. A filmet 2007-ben forgatták le 22 nap alatt, ehhez jött még két nap utóforgatás 2008. augusztusában. 60 millió forintot adott rá az MMK, 5 milliót a Szerencsejáték Zrt., de beszállt a produkcióba a Bolgár Nemzeti Filmközpont és a bolgár köztévé is. Vesela Kazakova főszereplő ugyanis bolgár, őt a két évvel ezelőtti berlini fesztiválon nézte ki magának a rendező.

Álom.net

Kommentezőink a bemutató előtt három nappal tartott díszbemutató után törték a fejüket azon, hogy hogy lehet valami sikervígjáték, ha még be sem mutatták. Mert a plakáton ez áll. A lényeg, hogy a rendező, N. Forgács Gábor (eddig olyan filmek operatőre, mint a Szőke kóla és a Pizzás) most is közönségfilmet akart készíteni, hátha azt a közönségfilmes keretből támogatja az MMK. Nem tette. Az RTL Klub viszont igen. Próbáljunk örülni az ex-vivás Steiner Kristóf által is írt történetnek: az autókkal közlekedő magyar tiniknek az a legnagyobb problémája, hogy ki legyen pompomkirálylány. Láttuk a werkfilmet, amiből kiderült, hogy a jelmeztervező rövid színes kis miniket álmodott meg a tiniknek, Rékasi Károly pedig tornatanár szerepben saját ötletből bámulta a lányok kemény fenekét. A főszereplő elmondta, hogy sokakat Oroszlán Szonjára emlékeztet. Az ajánlást is komment nélkül továbbítjuk: Anti Fitness Club és Ádok Zoli rajongóknak.

Külvárosi mulató

Christophe Barratier francia zeneszerzőként kezdte, aztán író-rendező lett belőle (bár a 2004-es Kóristáknak csak a zenéjéért jelölték Oscarra). Az új filmje egy fülledt mulatóba áthelyezett Diadalív árnyékában: A színháztulajdonos főhősnek 1936-ban a náci Németország fenyegető közelsége ugyanannyira nyomasztó, mint az, hogy a felesége lelépett a szeretőjével, és meg a gyereket is el akarják venni tőle. A 44,7 ezer dolláros költségvetésből forgatott film 3,38 millió dolláros bevételt termelt a tavaly őszi premiere óta. Az IMDb-n 6,2 pontot kapott, a Rottentomatoeson 57 százalékot. A Külvárosi mulató legnagyobb külföldi filmes oldalakat is megosztotta: "A helyszín egyszerre ódivatú és üdítően buja, és jól ellensúlyozza Franciaország második világháború előtti nyugtalaságát." (Variety), "Lejárt szavatosságú, elcsépelt történet, újrahasznosított díszletekkel." (Hollywood Reporter). Nora Arnezeder viszont két francia filmfesztiválon is megnyerte a legjobb női főszereplő díját, Reinhardt Wagner pedig a legjobb zeneszerző lett.