Az animációsok vesztettek a Vízipók-perben

2009.04.23. 17:28 Módosítva: 2009.04.23. 17:46
Nem jogosult a Vízipók csodapók idős alkotói nevében elmaradt jogdíjakat követelni a Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete, mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla. A Szobinak így nem kell fizetnie, a szervezet viszont nem adja fel.

Elvesztette a 30 milliós Vízipók-pert a Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete (MAFE). A szervezet két idős rajzfilmes, Dr. Kertész György társforgatókönyvíró és Haui József társrendező nevében követelt elmaradt jogdíjakat a Szobitól az üdítőkre nyomott mesefigurák után.

„A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a keresetet, és kimondta, hogy a Mafe nem jogosult a saját nevében érvényesíteni a követelést – mondta el Dr. Karcsics Tamás, a Szobi jogi képviselője. – A többi felvetést nem is vizsgálták."

Nem hagyják annyiban

„Nem adjuk fel, amint kezünkben az ítélet, továbbvisszük az ügyet a Legfelsőbb Bíróságra – jelentette ki Németh György, a Mafe elnöke. – Ráadásul ez egy működő módszer, korábban hoztak is ezzel ellentétes tartalmú ítéleteket."

Vízipók csodapók - forrás: filmkultura.hu
Vízipók csodapók - forrás: filmkultura.hu

A per őszi fordulójánál ráadásul úgy tűnt, még ha pert is nyerne is a Mafe, akkor is nehezen juthatnának pénzhez, mivel a Szobi Szörp Gyümölcsfeldolgozó Zrt. felszámolás alatt állt.

Április 17-én viszont bejelentették, hogy a szobi szörp ismét folyhat, miután a céget 450 millió forintért megvette egy magyar vállalkozás. „Kérdés viszont, hogy jogutód lesz-e az új Szobi – jegyezte meg Németh. – Mert ha nem, akkor az adósságok maradnak az állam nyakán." Azaz, ugyanúgy nehéz volna behajtani a követeléseket.

A Tévé Maci-perben is fellebbeznek

A Németh György vezette Mafe tavaly júniusban a Pannónia és az MTV ellen is pert indított a régi magyar rajzfilmek jogainak tisztázására. „Ott első fokon kimondták, hogy meg kell mutatniuk a szerződéseket, de az MTV fellebbezett" – mondta az ügy jelenlegi állásáról Németh.