Mihály
2 °C
16 °C

Torrentezés helyett marad a téka

2009.05.06. 14:14 Módosítva: 2009.05.06. 16:39
A fizetős iTunes vagy az ingyenes Hulu legálisan itthonról nem elérhetőek, a svéd bíróság meg épp megszívatta a Pirate Bay üzemeltetőit. Felmerül a kérdés, milyen magyar üzemeltetők által működtetett legális alternatívája van itthon a fájlcserének.

Két magyar üzemeltetővel rendelkező netes tékát néztünk meg: a két éve működő Filmkliket és az Origo Tékát, ami öt éve nyílt, de tavalyig csak T-Online-előfizetők férhettek hozzá. Egyiket sem használják agyon: az Origón az ingyenes akciókkal együtt havi 1000-1700 filmet streamelnek, ami csak 45 darab naponta, és egy magyar művészfilm nézettségének felel meg. A Filmklik-re a Budapestfilm épp befektetőt keres, az Origo téka jelenleg a megújult felületének bétaverziójával fut, de heteken belül működik az új.

A Filmkliken havi 150-200 fizető néző fordul meg, miközben az ingyenes filmeket akár napi egy-kétezren is nézik a jelentett adatok szerint. Ehhez képest az elmúlt hétvégen a tíz legnézettebb filmre több mint százezren váltottak jegyet a magyar mozikban, és csak a Piratebayt is nagyjából ugyanennyien használták Magyarországról az elmúlt 24 órában.

Nem mindenkinek

Ha valaki most mégis nekifutna az online tékázásnak, még nem biztos, hogy sikerül moziznia. Mivel mindkét említett téka Windows Media Playerrel megy, a macesek sem tudják használni. Ahogy azok sem, akiknek a PC-jén bénán feltört illegális Windows fut (Magyarországon szinte senkinek nincs legális Windows-a az otthoni gépén). Akinek ezek nem jelentenének gondot, annak még a kártyás vagy sms-fizetésbe és a film elindításába törhet bele a bicskája. Az Origón is itt vallottunk kudarcot.

A Filmklik viszont nagyon jól működik, könnyű használni, és nem kell a videotékába rohangálni, csak jó filmet találni nehéz. A Filmklik választéka 450 filmből áll, elsősorban az üzemeltető Budapestfilm rétegfilmes kínálatához férnek hozzá. A felhozatal az Origó Tékában is 400-500 filmből áll a szolgáltató állítása szerint, a Filmklikénél jóval populárisabb választékkal. Most az átalakítás miatt ennek a törtrészével találkozhatunk.

Összehasonlításként: a nem netes Odeon videotékáiban hatezer filmből áll a kínálat, kicsivel a filmklikes árak alatt. A Miniova nevű torrentkereső a film kategóriára meg több mint 450 ezer torrentet ad ki.

Nem elég olcsó

A Filmkliken 600-750 forintért lehet kölcsönözni, vásárolni meg 1200-1590 forint között. A Fűrész 5, az Oldboy vagy a Sin City például újoncoknak 750 forintért kölcsönözhető. Ugyanennyi a Szenvedelmes kertész sorozatból a Régi erdélyi körték is, de ez keveseknek érhet meg ennyit, vagy ott a Darwin rémálma című dokumentumfilm, ami a Google Videón ingyen streamelhető.

Anarki kollégánk áprilisi cikkében 100-500 forintot szavaztak meg az olvasók, hogy - elképzelésük szerint - ennyi fizetnének az ingyenes, de illegális letöltögetés helyett. Ehhez képest is soknak tűnhetnek a létező árak.

„A magas ár sajnos abból jön, hogy a mobil fizetéses rendszernél olyan százalékot kell fizetni a mobilszolgáltatóknál, hogy ebből kénytelenek vagyunk a felhasználókra hárítani egy részt – mondta el Farkas Andrea a Filmkliktől. - Bár kártyával is tudnak fizetni, amire sokkal kevesebb százalékot kér a bank, de ha megkülönböztetjük árban a kettőt, akkor a mobilszolgáltató szerződést bont, mert hátrányos helyzetben tüntetjük fel. Kedvezményt viszont nem adnak."

Ennél jóval olcsóbb tud lenni T-csoport alá tartozó [origo] téka, mivel a mobilfizetéssel kapcsolatos költségek nem rakódnak rá a filmre. Náluk csak kártyával lehet fizetni, vagy a T-Online-előfizetőknél le tudják vonni a havi számlából, meg vásárlási kuponokat is fel lehet használni. A Sin City itt 598 forint, és átlagban 498-698 forint között kölcsönözhetünk, vagy akciósan 299-ért is. Árban ennél lejjebb ők sem tudnak menni, mert a nagy stúdiókkal kötnek megállapodást, és egy fix összeget mindenképp be kell fizetniük nekik.

De már akkor késő lesz

Nagy szépséghiba viszont, hogy a filmek csak a hazai dvd-megjelenés után kölcsönözhetők, miközben illegálisan sokszor már a hazai mozibemutató előtt le lehet szedni a filmeket.

„A legfrissebbek a dvd-megjelenés után három-hat hónappal kerülnek fel és három-négy hónapig elérhetőek – mondta el Véry Éda, az Origo VoD (video on demand) termékmenedzsere. - Ezekről közvetlenül a stúdiókkal állapodunk meg, a Disney-vel, Paramounttal, a Warnerrel és a Universallal". Ez a konstrukció európai viszonylatban is hasonlóan működik. Ezeken felül több hazai forgalmazótól is kapunk filmeket.

Jól mennek viszont az ingyenes letöltések, a Filmkliken mindig lehet ingyenes tartalmakat nézni, és az Origónál is tartanak akciókat. "A magyar függetlenfilmeknek a netes forgalmazás a legjobb, a Szűzijáték, az Outside és a Premier például most is nagyon népszerű – mondta a filmklik-es Farkas. - Ami még nagyon járható útnak tűnik az az, ha a filmes fesztiváloknak van netes elérhetőségük is."A filmszemle alatt például a Filmklik és az [origo] téká-t is bemutatott több versenyfilmet ingyenesen, kis sikerrel.

Út az ingyenességhez

"Mi szeretnénk hamarosan eljutni az ingyenes kölcsönzéshez, hogy a költségeket ne a felhasználó fizesse meg – folytatta Farkas. - Ez itthon nagyon lassan fog megvalósulni, és természetesen azt jelenti, hogy kénytelenek vagyunk valamilyen formában reklámot elhelyezni, plusz a költségek egy részét szponzorokkal megfinanszíroztatni. Május második felében tartunk is egy akciót, amikor ezt húsz filmmel kipróbáljuk."

Ebbe az irányba indul az Origo Téka is: "Idei terveink közt szerepel a külföldön már bevált üzleti modell, miszerint szponzoráció alapján értékesítünk filmeket, de lehetőség van akár műfaj, vagy tetszőleges tematika alapján kiválasztott filmcsomag támogatására is – írta Véry Éda. - Ez azt jelenti például, hogy ha egy csokigyártó a Csokoládé című filmet szeretné szponzorálni, akkor az ügyfelek ingyen hozzájutnak adott szponzorált tartalomhoz, cserébe a film előtt lemegy egy csokireklám."

Hogy az ingyenes filmekre mennyire ugranak a felhasználók, azt a NAVA karácsonyi filmes akciója is bizonyította. Hetvenhét magyar filmet, híradót és más kordokumentumot tettek fel a nemzeti archívum oldalára tavaly decemberben, és a két és fél hetes akció alatt 270 ezer filmet néztek meg. Ez a modell viszont maximum állami támogatással életképes, mert a jogokért fizettek, de sem reklámból, sem a nézők után nem volt bevételük. A tartalmaik azóta megint csak a közintézményekben található NAVA-pontokon hozzáférhetők.

Most biznisz nélkül konganak

"Vajon kinek az érdeke az, hogy kész digitális infrastruktúrák kihasználatlanul, biznisz nélkül konganak?" - teszi fel a kérdést a Filmklik blogján a Filmklik ügyvezető igazgatója, Bognár Péter utalva a kábel és internetszolgáltatóra, nyomtatott és netes médiára, filmforgalmazókra és reklámcégekre, akik nem használják ki ezt a lehetőséget.

"A filmforgalmazók ismerik a tartalmakat, és tudnak filmeket szerezni. A média tud közönséget toborozni. Az internet és kábelszolgáltatók pedig el tudják juttatni a tartalmakat az otthonokba." Szerinte egy új és működő üzleti modellnek fontos alapja lenne, hogy az online tékák adatbázisát szinkronba hozzák a reklámozók kiszemelt célközönségével, amihez szintén csak az összefogás hiányzik.

Alternatív tékák:

- A Mese tévén ingyen lehet nézni részeket például a Vízipókból, a
Frakkból, Mézga családból, Mekk Mesterből, ők az MTV-vel működnek
együtt.
- 160 művészfilm érhető el itthonról a The Auteurs bétaverzióján.
Egy streaming átlagban öt dollár, de előfizetéssel kevesebből is ki
lehet jönni.
- A T-Home IPTV-jének például 40 000 felhasználója volt eddig összesen, kábé 700 film a választék, 3000 egyéb tartalommal (SVOD). Árak egyeznek az [origo] tékáéval, de ehhez tévé is kell, meg előfizetés.