Ártalmatlan szórakozás az Angyalok és démonok

2009.05.07. 16:06 Módosítva: 2009.05.07. 16:06
A Tom Hanks főszereplésével készült Da Vinci-kód folytatása nem verte ki a biztosítékot a Vatikánban, pedig az előző rész kikészítette a katolikusokat.

Ártalmatlan szórakozásnak tartja a Vatikán a Da Vinci-kód folytatását, az Angyalok és démonokat. A Dan Brown regényéből Tom Hanks főszereplésével készült első rész miatt pedig sokan felháborodtak a 2006-os bemutatókor, de a Vatikán akkor nem mondott semmit, pedig sok katolikust zavart, hogy a film azt sugallja, hogy Jézus elvette feleségül Mária Magdalénát. Több országban betiltották a filmet.

A Vatikán hivatalos újságjában szerdán megjelentek szerint az Angyalok és démonok " először is kíváncsiságot ébreszt, és talán kicsit szórakoztató". A történet megint egy szekta és az egyház szembenállásáról szól, csak "itt az egyház a jó oldalon áll" - írja az újság.

Összességében a filmet gigantikus és okos kereskedelmi teljesítménynek tartják rengeteg történelmi utalással és sztereotipikus karakterekkel, vagyis olyan, mint a Da Vinci-kód, de ezt még nem fütyülték ki Cannes-ban és nem tiltották be, viszont 700 millió dollárt hozott.

A héten korábban Ron Howard azt nyilatkozta, hogy az egyház nem engedte, hogy fogadást tartsanak a Vatikánban, és forgatni sem volt könnyű.

Dan Brown első regénye, az Angyalok és Démonok 2000-ben jelent meg, három évvel A Da Vinci-kód előtt. Ebben ismerhetjük meg a harvardi ikonográfus, Robert Langdont, aki itt is egy gyilkosság felgöngyölítésében vesz részt. Ezzel a nyomozással keresztülhúzza egy ókori csoportnak, az Illuminátusoknak a terveit, akik fel akarják robbantani a Vatikánt a pápai konklávé alatt.