Miért nem szerették nálunk a Star Treket?

2009.05.12. 13:17 Módosítva: 2009.05.13. 14:03
A Star Trek nem tudott rést ütni a vasfüggönyön, pedig még orosz szereplő is volt benne, és nem szervezkedtek a fennálló rend ellen. A sorozatok után az első öt mozifilmjét sem játszották a hazai mozik. A kilencvenes években a sugárzást gyér érdeklődés kísérte.

1979-ben csak a 77-es Csillagok háborúját engedték bemutatni Magyarországon az első (79-es) Star Trek-mozi már nem ment át a cenzorok szűrőjén. Pedig az egyetemes békéről, meg a népek nagy barátságáról szóló Star Trek-sorozat 1966 óta futott Amerikában az NBC tévécsatornán, az orosz Chekov zászlós meg pont a Pravda újságíróinak nyomására került az Enterprise fedélzetére. Szerintük a Szovjetuniónak kijárt ennyi, az első űrhajós Gagarin miatt. A Star Wars bezzeg átmehetett, pedig a diktatórikus birodalom ellen harcoló felkelők meséje tele van olyan bibliai elemekkel, mint a Messiás-várás. Valaki a filmosztályon már 79-ben belülről bomlaszthatta a rendszert.

Az Enterprise legénysége az 1966-os sorozatban
Az Enterprise legénysége az 1966-os sorozatban

Itthon Star Trek helyett csak Orion űrhajót nézhettünk. Hírből sem ismertük a sárga egyenruhát meg a vulkáni hegyesfülűeket, pedig az amerikai Trekkerek meg már 1976-ban, a sorozat tizedik évfordulóján kilobbizták, hogy a NASA Enterprise-nak nevezze el az első űrsiklót. A magyar rajongók még a 80-as években is csak onnan ismerhették Kirk kapitányt és Spockot, ha néha elcsípték a német műholdas adókon a Raumschiff Enterprise-sorozatot.

Star Wars-Star Trek: 2:0

A rendszerváltás csak a Star Warsnak kedvezett. A Valhalla Páholy könyvkiadó 91-ben tíz évre bebetonozta piacvezető pozícióját Timothy Zahn regényeivel (A birodalom örökösei-trilógia), amik a Csillagok háborúja hivatalos folytatásai voltak. A Star Trekhez viszont csak néhány regény jelent meg: 91-ben Az Enterprise elindul és Az örökkévalóság őrzője, 92-ben pedig a Csillagösvény.

1992. május 1. viszont történelmi dátum volt: Űrszekerek 6. - A nem ismert tartomány címmel a hazai mozikban is bemutatták a Star Trek VI-ot, aminek Amerikában 91 decemberében volt a bemutatója (a féléves premiercsúszás hagyományát mondjuk azóta is ápolják a hazai forgalmazók). Az előző öt részt ugyan nem ismerték, de a film hatására öntudatra ébredt néhány magyar Star Trek-rajongó, és a Star Wars-fanokat beelőzve már 93-ban megalapították az első Star Trek Klubot (ami a tavalyi sci-fi napon ünnepelte 15. születésnapját). Az első magyarországi Star Wars Fan Club csak 96 októberében szerveződött össze.

Nagyot buktak a Star Trek-mozifilmek

Star Trek: Nemesis. Nálunk be sem mutatták a mozikban
Star Trek: Nemesis. Nálunk be sem mutatták a mozikban

90 és 94 között az első öt Star Trek-mozifilmet is kiadta VHS-en a UIP, és megjelent az akkor nálunk még ismeretlen Next Generation sorozat három duplaepizódja is (Jóvátétel, Egyesítés, A borg hatalma). Ezek a kazetták akkor senkit sem hoztak lázba, ma már a limitált számuk miatt a rajongók legféltettebb ereklyéi, tudtuk meg az Odeon Star Trek-rajongó tékásától, Mihálytól.

A magyar Trekkerek csak kis pontok voltak a Paramount stúdió nézettségi adataiban, így a Star Trek mozifilmeket mindig nagy csúszással mutatták be itthon. A 94-es Nemzedékek hazai premierje 1995. július 13-án volt, a 96 novemberében debütáló Kapcsolatfelvétel is csak 97 augusztusában jutott el hozánk. A 98 végére elkészülő Űrlázadás 1999 áprilisában olyan gyenge nézettséget produkált itthon, hogy a Paramount 2002-ben már be sem mutatta Magyarországon a tizedik részt, a Star Trek - Nemesist.

Kertévés száműzetés

1997. november 2. újabb ünnep volt a magyar Trekkiek életében: a frissen alakult TV3 elkezdte sugározni az eredeti, 1966-os Star Trek sorozatot. Bár az érdeklődés nem volt nagy, a csatorna becsületesen leadta a 79 epizódot, sőt, 98-ban belekezdett Az új nemzedék-szériába is, amiben Kirk helyett már Picard kapitány ült az Enterprise parancsnoki székében.

A TV3 2000-ben megszűnt, de a Star Trek-kultusz tovább élt a Viasat 3-on. Itt Az új nemzedék már 2003. március 24-én nézettségi rekordot állított fel: a 4 év feletti tévénézők közül 162 520-an nézték este a kopasz Patrick Stewartot.

Csak a feszülős női egyenruha kell

A férfinézők kedvencei: Hét Kilenced és T'Pol
A férfinézők kedvencei: Hét Kilenced és T'Pol

A Viasat 2003-ban belekezdett a Star Trek: Voyagerbe is, amiben a megszokott palacsintasütő-Enterprise helyett már egy másik hajón zajlanak az események, az első női kapitány, Kathryn Janeway parancsnoksága alatt. A 18 és 49 év közötti, reklámokkal bombázott korosztályban ez lett minden idők legsikeresebb Star Trek-sorozata: 2007. január 7-én 105 926 fős rekordnézettséget produkált itthon, 13,8 százalékos közönségaránnyal. A kiugró népszerűséghez a feszülő egyenruhás Hét Kilenced is hozzájárult.

A Viasaton láthatták először a rajongók a Deep Space 9-szériát is. Ez az Enterprise fedélzete helyett egy háborús övezetben keringő platformon játszódik. Az állomás parancsnoka Sisko kapitány, aki az első néger katonai vezető a Star Trek-történelemben. A Viasat megszerezte a mozifilmek előzményeit bemutató 2001-es Enterprise szériát is, ami nagy vitákat váltott ki a rajongók körében, met szembement a Star Trek-kánonnal, például kiderült, hogy már Spock előtt is volt vulkáni a csillagflottánál: T'Pol, a dögös tudományos tiszt. A Viasat a Nemezis kivételével az összes mozifilmet leadta az elmúlt években.

Az egyre népszerűbbé váló Star Trekre pár éve az AXN is lecsapott. A tévécsatorna fő támogatója volt a tavalyi Star Trek-bulinak, ahol a mozifanatikus trill ikrek mellett két Star Trek-színésszel készíthettek közös fotót a rajongók. Az AXN Sci-fin jelenleg az eredeti 66-os széria, és Az új nemzedék fut, a Viasat-csoportba tartozó TV6-on pedig a Voyagerrel hangolódhatnak a 11. mozifilmre a régi és az új Star Trek-rajongók.