A pankrátoron a kritikusok is sírnak

2009.05.21. 13:06
Fél év késéssel végre a magyar mozikban is láthatjuk a 14 díjjal jutalmazott botoxolt arcú bunyóst, Mickey Rourke-ot. Ben Stiller még egy bőrt lenyúz az életre kelt kiállítási tárgyakról, a művészfilmimádók inkább a Citromfát nézzék.

A pankrátor

Amerikában már áprilisban kijött dvd-n, mi csak most láthatjuk a szőke parókában síró Mickey Rourke-ot. Bár az Oscart nem ő kapta, 14 másik díjat bezsebelt az alkesz pankrátorért, aki szétcseszte az életét, de végül feláll a padlóról. Rourke, az egykori hivatásos bokszoló és hollywoodi szívtipró ezzel a flimmel tért vissza a filmes élvonalba, pedig a Saturn Films végig Nicolas Cage-et akarta főszereplőnek, Rourke-ban egyedül a rendező, Darren Aronofsky bízott. A 7 millió dollárból forgatott mozi eddig csak 31,5 milliós bevételt termelt, de kapott 30 díjat, köztük két Golden Globe-ot és egy Aranyoroszlánt Velencében. 98 százalékon áll a Rottentomatoeson, az IMDb-n pedig 8,4 ponton, ezzel 90. a minden idők legjobb 250 filmje toplistán. Jók a kritikái: "Érzékeny, izgalmas, egyszerűen tökéletes" (Entertainment Weekley), "Színész és szerep ritka egymásra találása" (Newsweek), még a férfi kritikusok is elsírták magukat. Rourke-nak egyébként egy igazi pankrátor nagyágyú, a 66 éves Afa "The Wild Samoan" Anoa segített a felkészülésben.

Éjszaka a múzeumban 2.

Kritikusunk már 2007-ben megjósolta az Éjszaka a múzeumban folytatását, mivel az első rész összesen 571 milliós bevételt termelt. A mostani múzeumi ámokfutást már 100 helyett 150 millióból forgatták, de a nyitóbevételét még nem tudjuk. Pénteken lesz az amerikai premier. Shawn Levy rendező és csapata semmit sem változtattak a korábban már bevált sztorin. Éjszaka felélednek a kiállítási tárgyak (Owen Wilson a cowboy, meg a Teddy Rooseveltnek maszkírozott Robin Williams), és megint jól megkergetik Ben Stillert. A különbség annyi, hogy Thomas Lennon és Robert Ben Garant átköltöztette az egész bandát a New York-i Természetrajzi Múzeumból a washingtoni Smithsonian Intézetbe. Az afrikai és az amerikai kiállítás mellett itt van az Air and Space Museum is, így be lehetett hozni az űrhajókat is a filmbe, meg az új barátnőt, Amelia Earhartot (Amy Adams), a híres női pilótát. Az Éjszaka a múzeumban 2. 52 százalékot kapott a Rottentomatoeson (az első csak 44-et), eszerint ez a jobb rész. A Variety szerint nem: "nagyobb, hosszabb, és sokkal kaotikusabb, mint az első. Nem attól lesz jobb a folytatás, ha még több sztárt és még több speciális effektet raknak bele." A Daily Mirror viszont: "Egy maréknyi családi vidámság, látványos effektekkel, és rengeteg vicces mellékszereplővel." Ben Stiller már a harmadik részt tervezi: "Talán egy nagy európai múzeum lesz a helyszín, a British Museum, vagy a Louvre, ott is biztosan lesz mit összetörni."

Citromfa

Eran Riklis a 99-es Vulcan Junctionnal még az izraeli rock n'roll életérzésnek állított emléket, 2004-ben viszont hét díjat nyert a Szíriai menyasszonnyal, ami Izrael és Szíria határán lévő Golán-fennsíkon játszódott. A rendező a Citromfában is a határvidék-konfliktust és az arab-izraeli ellentétet vette tovább a maga meseszerű módján, a kisember szemszögéből közelítve: Salma, a palesztin özvegyasszony (Hiam Abbass) új kertszomszédot kap, az izraeli védelmi minisztert. A nő citromfaligete megnehezíti a rezidencia biztosítását, ezért a hadsereg parancsba adja a fák kivágását. Salma viszont ragaszkodik a citromfákhoz, és egy fiatal ügyvéd segítségével felveszi a harcot az izraeli államgépezettel. A film 7,3 pontot kapott az IMDb-n, a Rottentomatoeson 92 százalékot. A New York Times szerint "a Citromfa egy többrétegű film, feminista allegóriának és geopolitikai drámának is kiváló", a Washington Post meg azt írta: "Riklis lenyűgözően erős filmet készített, nagy kár, hogy ez nem javít semmit Izrael és Palesztina viszonyán". A rendező tavaly elnyerte az Izraeli Filmakadémia díját, és a Berlini Filmfesztivál közönségdíját is.