Rékasi kihagyná az új Tom Cruise-filmet

2009.05.31. 11:38 Módosítva: 2009.05.31. 11:42
Rékasi Károly ugyanúgy élvezte a szuperkutya szinkronizálását, mint 15 éve az X-Aktákat. De kiábrándult a magyar hangokból, és a szakma felhígulása miatt nem biztos, hogy bevállalja a következő Tom Cruise-filmet. A színészt a Volt-dedikáláson kérdeztük.

A Volt ott van a kedvenc Disney-rajzfilmjeid között?

Igen, de nálam mindig az a kedvenc, amit éppen nézünk. Nagyon tudok lelkesedni minden rajzfilmért, a Szépség és a szörnyetegen például teljesen elolvadtam. Zsebi fiunkkal, vagy Encivel hármasban gyakran járunk moziba, és az esetek 90 százalékában rajzfilmet vagy gyerekfilmet nézünk.

Rékasi Károly imádja a Disney-rajzfilmeket (fotó: Barakonyi Szabolcs)
Rékasi Károly imádja a Disney-rajzfilmeket (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Nem unalmas a sokadik kutya-macska harcról szóló mese?

Miért, az Oroszlánkirályban nem volt unalmas, hogy Simba legyőz mindenkit, és ő lesz a legjobb? Gyakorlatilag minden állatmese ugyanaz, La Fontaine óta, emberi problémákat jár körbe. Ebben a rajzfilmben inkább az volt a csodálatos, hogy milyen precizitással készült. A szinkronizálás közben is csak néztünk, hogy milyen profin kidolgoztak minden figurát, a szemeket, a gesztusokat, meg az arckifejezéseket. A készítők először felvették a színészek (John Travolta, Miley Cyrus) hangját, és utólag rajzolták hozzá a figurákat. Erre az igényességre törekedtünk mi is: nagyon jó magyar szöveget írtak a Volthoz, és a szinkron sem a szokásos módon készült, rengeteg energiát fordítottunk rá.

Mennyi idő alatt vették fel a hangodat?

Nem két óra alatt zavartuk le, több napig voltam benn a stúdióban, mert a régi, klasszikus módszerrel dolgoztunk. Megnéztük a filmet, rápróbáltuk a hangot a jelenetekre, és csak utána indult a felvétel. Egyébként mindenhol azt látom, hogy a Voltot nagy szeretet és gondoskodás övezi: díszbemutató, játékok, dvd-megjelenéshez kötött események. Abszolút megérdemli, nagyon jó rajzfilm.

Hányszor nézted meg a szinkronizálás óta?

Moziban csak a díszbemutatón, de amikor kijött dvd-n, Zsebi otthon is azonnal látni akarta. És úgy érzem, még sokszor meg kell majd nézni vele. Apaként viszont egyáltalán nem bánom, mert a Volt hasonlít Aesopus állatmeséire, nagyon emberi helyzetek vannak ebben is a barátságról, összetartozásról, együttérzésről. Örülök, ha a 7 és fél éves fiam ilyen rajzfilmeket néz.

Rokonok, barátok gyerekei kérték tőled, hogy utánozd Volt hangját?

Őt nem, inkább Jacket, a kalózt kérik sokszor. Ez szintén egy nagyon kedves rajzfilm, az egyik kedvencem. De nem szeretem utánozni a szereplőket. Nekem ez az egész csak addig tart, amíg a szinkronstúdióban, vagy a színpadon állok. Ha kialszik a lámpa, és legördül a függöny, onnantól civil vagyok. A sebész sem az utcán végzi el a vakbélműtétet.

01

Viszont Mulder magyar hangjaként a sorozatfüggők egyik kedvence vagy. Milyen volt 9 évadnyi X-Aktákat szinkronizálni?

Nem lettem X-Akták rajongó, de nagyon jó volt évekig ugyanazzal a profi csapattal dolgozni. A sorozat viszont vándorolt a csatornák és a szinkronstúsiók között, és emlékszem, mekkora felháborodás volt a rajongók körében, amikor Nárai Erika helyett Györgyi Anna lett Scully hangja.

Azon is kiakadtak, hogy David Duchovnyt a Kaliforgiában már Epres Attila szinkronizálja. Erről hallottál?

Igen, de úgy vagyok vele, hogy ha a sorozat itthoni tulajdonosa Epres Attilát gondolják a megfelelő magyar hangnak, akkor csinálja meg vele. A rajongóknál összenő a külföldi színész a magyar hanggal, ami érthető, én sem tudnám elképzelni Láng József nélkül Simon Templart, vagy a Minden lében két kanált. A Kaliforgia szinkronjával engem már nem kerestek meg, de ettől még nem haragszom senkire. Attilára pláne nem, mivel osztálytársak voltunk a főiskolán.

Abból sem volt gond, hogy Kautzky Armand helyett már te vagy Tom Cruise hangja?

Természetesen nem volt. Ez egy ilyen műfaj, mindig az amerikai filmstúdió dönt, ahol bekérik előre a hangmintákat. Állítólag maga Tom Cruise is meghallgatja ezeket, amikor sorra veszik az adott országok hangjait. A Koktélnál például vicces volt, hogy Armandot és engem is behívtak. Végül ő kapta meg, és nagyon jó munkát végeztek Rehorovszky Bélával, aki az egyik legnagyszerűbb szinkronrendező.

Mi volt az első szinkronmunkád?

A házibuli folytatódik, 1984-ben. Ez pont 25 éve volt, amikor másodéves voltam a főiskolán. Mivel csak harmadévtől volt kötelező tantárgy a szinkronizálás, a Házibuli első próbafelvételén kellett megtanulnom mindent: mire kell figyelni, milyen közel kell állni a mikrofonhoz. A régi szinkronrendezőktől nagyon sokat lehetett tanulni, de ez a módszer ma már biztosan nem működne.

Miért?

Manapság a szinkronizálás köszönő viszonyban sincs azzal az időszakkal, amikor én kezdtem. Akkor fantasztikus színészekkel dolgozhattam együtt, mára felhígult a szakma. Csörögi István zseniális szinkronrendező, nála mindig előre megnéztük a filmet, rá lehetett próbálni a jelenetekre, és csakis a tökéletes változatot fogadta el. Ezt ma már nem követelik meg, az MGM csatorna filmjeiben pont ezért olyan szörnyűek a hangok. Pedig egy mozifilm szinkronizálása különlegesség kellene, hogy legyen.

03

Elvállalod azért a következő Tom Cruise-filmet?

Még nem gondolkodtam ezen. Bár Csörögi István neve garancia a minőségi munkára, a mostani állapotok között inkább nem akarok szinkronizálással pénzt keresni. Vagy 100 százalékosan csináljunk valamit, vagy sehogy. Nem szeretem a félmegoldásokat. Inkább tovább lépek, és nem érdekel, ha emiatt háklisnak tartanak.

Nem fogsz így unatkozni?

Szerencsére nem, hiszen tizedik éve vagyok a Barátok köztben, és változatlanul szeretem csinálni. A feleségemmel, Enikővel önerőből állítottunk színpadra egy előadást, a Jelenetek egy házasságbólt, Ingmar Bergmantól. Ez a Madách Színházban látható, de önálló estünk is van, magyar költők verseivel járjuk az országot. Ha valami filmszerep megtalál, szívesen megcsinálom, de soha nem panaszkodok, ha épp senki se hív.