Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Filmmel harcolnak az albínógyilkosságok ellen

2009.06.09. 10:36 Módosítva: 2009.06.27. 18:24
Az albínók diszkriminációjáról és az őket sújtó büntetésekről szól az In My Genes (Génjeimben) című film, amely kitűnő kritikákat kapott áprilisban New Yorkban az Afrikai Filmek Fesztiválján.

Az üldözött albínókról készített filmet Lupita Nyongo kenyai filmrendezőnő, aki dokumentumfilmjében nyolc ember életét követi nyomon a kelet-afrikai országban.

Az albínók diszkriminációjáról és az őket sújtó büntetésekről szól az In My Genes (Génjeimben) című film, amely kitűnő kritikákat kapott áprilisban New Yorkban az Afrikai Filmek Fesztiválján.

A 27 éves rendezőnő legfőbb szándéka az volt, hogy felébressze az emberek lelkiismeretét és szót emeljen a lakosság egy részéért, amely hosszú időn át hallgatásra volt ítélve. Az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta el, csodálja a filmjében szereplők erejét, különösen az egyik, albinizmusának következtében megvakult nőét, Agnesét. Elmondta róla, hogy életében nem találkozott még erősebb és bizakodóbb emberrel.

"Harcolni kell az albinizmust övező tudatlanság ellen. Három évvel ezelőtt választottam ezt a témát, amikor rájöttem, albínó szomszédom helyzetéről nem tudok semmit" - fogalmazott a rendező.

Varázslók

A film kenyai bemutatója egybeesik a szomszédos Burundiban zajló bírósági perrel, amelyben 11 embert vádolnak 12 albínó meggyilkolásával. A gyanúsítottak feltehetően a szomszédos Tanzániában varázslók szertartásához eladták az áldozatok testrészeit.

Tanzániában is most indult bírósági eljárás tizenkét ember ellen, akiket szintén albínók meggyilkolásával vádolnak - írja a BBC NEWS online kiadása.

Tanzániában az utóbbi másfél évben több mint negyven albínót öltek meg, és testrészeiket varázslóknak adták el, akik azt állítják, az albínók testéből készült varázsszerek gazdagságot és jó szerencsét hoznak - olvasható a BBC hírei között.

A filmrendező elítélte ezeket a gyilkosságokat, és azt mondta, szerinte az albínókkal kapcsolatos babonák rengeteg kárt okoznak a társadalomnak, ami ellen az oktatást ítélte hatékony fegyvernek.

"A babonák nemcsak Tanzánia távoli vidékein élnek, hanem az olyan kozmopolita nagyvárosban is, mint a kelet-afrikai Nairobi" - fűzte hozzá Lupita.

A fekete lakosság gyanakvó a pigmenthiányos albínókkal szemben, és megbélyegzi őket. Olyan eset is előfordult, hogy az albínó gyermeket szülő anyák megölik csecsemőjüket, mert attól tartanak, férjük fehér férfival való viszonnyal fogja gyanúsítani őket - mesélte tapasztalatait a rendező.

Nagyon nehéz megbecsülni, hány albínó él Kenyában, mert sok család örökre elzárja a külvilágtól a fehéren született gyermeket.

A rendező úgy véli, a kormánynak lépéseket kellene tennie az albínók védelmében: először is fel kéne mérnie a létszámukat, ellátni őket fényvédőszerekkel, és felébreszteni a társadalom lelkiismeretét - a filmjével ezt szeretné elérni.

Lupita Nyongo - aki a kenyai egészségügyi miniszter, Peter Nyongo lánya - azt is elmondta, apja már felvette a kapcsolatot a kenyai albínók egyesületével.